Chestiunea fierbinte a inarmarii Ucrainei. Cum poate fi invinsa Rusia? Opozantii lui Putin se contrazic intre ei

Vineri, 20 Martie 2015, ora 14:20
4804 citiri
Chestiunea fierbinte a inarmarii Ucrainei. Cum poate fi invinsa Rusia? Opozantii lui Putin se contrazic intre ei
Foto: Hepta.ro

Garry Kasparov, campion la sah si un vocal opozant al lui Vladimir Putin, sustine ca Ucraina ar trebui sa primeasca arme de la partenerii sai occidentali.

Recent, Alexei Navalni, critic cunoscut al Kremlinului, declara ca ar fi o greseala ca SUA sa trimita arme letale armatei ucrainene, in conditiile in care Washingtonul dezbate oportunitatea inarmarii tarii pentru a raspunde violentelor separatiste pro-ruse din estul tarii.

Intr-un editorial tradus de Euro Maidan, Kasparov il contrazice pe Navalni.

Desigur, sustine el, sanctiunile impuse de Occident au avut un efect puternic in Rusia. Cu toate acestea, sustine fostul campion la sah, pentru "cei care analizeaza realist situatia din Occident, este evident ca nivelul acestor sanctiuni nu va putea fi mentinut si pe viitor. Acest lucru necesita un nivel de vointa politica pe care nici UE si nici SUA nu l-a demonstrat, sa nu mai vorbim de obstacolele juridice colosale".

Avand in vedere ca amenintarea reala a agresiunii militare rusesti continua, este clar ca sanctiunile nu il descurajeaza nici pe Putin si nu ii fac nici pe acolitii sai sa faca un pas inapoi.

Apelul unuia dintre cei mai vocali critici ai lui Putin: SUA sa nu trimita arme letale Ucrainei

"Furnizarea de arme Ucrainei este o chestiune care poate duce la rezultate concrete intr-o perioada relativ scurta de timp. Daca armata ucraineana va fi echipata cu arme moderne, pretul agresiunii militare a lui Putin va creste brusc, ceea ce este de departe cel mai important factor de descurajare a invaziei rusesti", este de parere Kasparov.

Potrivit lui Navalni, orice expedieri de arme in Ucraina sunt lipsite de sens si nu vor avea un impact semnificativ in razboiul cu Rusia. "Dar infrangerea militara nu este doar o infrangere pe campul de lupta. Cu singuranta, armata sovietica nu a fost zdrobita in Afganistan, insa un flux nesfarsit de sicrie cu soldati s-a dovedit a fi o povara prea grea chiar si pentru masinaria de propaganda sovietica.

Multi uita ca, atunci cand se discuta despre capacitatile defensive ale armatei ucrainene, la momentul semnarii Memorandumului de la Budapesta, in anul 1994, Ucraina detinea cel de-al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu mai mult de 1200 de focoase", mai scrie opozantul rus.

O chestiune care priveste pe toata lumea

Potrivit acestuia, anexarea Crimeii si agresiunea militara din sud-estul separatist al Ucrainei se extind dincolo de relatiile Rusia-Ucraina.

"Acest lucru reprezinta o provocare pentru intregul sistem modern al securitatii internationale. Refuzul de a acorda arme Ucrainei transmite un semnal clar pentru toate tarile in care exista conflicte sau potentiale conflicte, iar singura garantie de suveranitate este aceea de a poseda arme nucleare.

Reportaj din estul separatist al Ucrainei: E un haos total, traim ca animalele!

Astazi, ne aflam in situatia in care o armata ucraineana bine echipata si antrenata pentru a respinge invazia rusa este singura sansa de a opri agresiunea si de a salva mii, poate chiar zeci de mii de vieti, atat ale ucrainenilor, cat si ale rusilor", adauga Kasparov.

Acesta il acuza pe Navalvi ca, prin apelul sau de a nu trimite arme Ucrainei, face de fapt jocurile lui Putin.

Ucraina, pe un butoi cu pulbere: Separatistii isi fac depozite de arme, armata ii ataca

"O astfel de pozitie nu este doar inutila politic, dar este si imorala", incheie fostul campion mondial la sah.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Kasparov contrazice Navalni, #arme Ucraina razboi Rusia , #Ucraina