Cinci lucruri despre Noua Rusie care nu se invata la scoala

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 21:08
10152 citiri
Cinci lucruri despre Noua Rusie care nu se invata la scoala

Mitul Noii Rusii (asa-zisa Novorossiya) a devenit centrul propagandei ruse ce inconjoara invazia din estul Ucrainei si incercarile de destabilizare a unei zone mai largi, de la Harkov la Odessa.

Mitul spune ca aceasta bucata din Ucraina a fost mai intai domeniul nomazilor stepei, printre care si tatarii crimeeni, apoi a fost cucerita si colonizata de rusi in secolele XVIII-XIX, dupa care "daruita" noii-formate Ucraine Sovietice de catre guvernul comunist al lui Lenin in anii '20, scrie EuroMaidan Press.

Mitul a "prins" atat de bine incat separatistii din zona cunoscuta istoric drept Donbas si-au spus "Statul Federal Noua Rusie" si au pretentii la intreaga regiune, sustine publicatia citata.

Problema este ca mitul Noii Rusii are cateva hibe.

1. Ucrainenii au colonizat Novorossiya mult inainte de Rusia

Potrivit unui proiect comun al cercetatorilor ucraineni de la Institutul Memoriei Nationale si Academia Nationala de Stiinte, alaturi de Ukrayinska Pravda, colonizarea slava a teritoriilor sud-estului Ucrainei moderne a inceput in secolul XVI, cand fortificatiile si satele cazacilor ucraineni au inceput sa apara in regiunea Niprului inferior. Teritoriile tatarilor crimeeni au devenit un refugiu dupa ce ucrainenii s-au rasculat impotriva administratiilor polona si rusa.

Ucrainenii au venit aici dupa ce au fugit si din sud, unde riscau sa fie facuti serbi, si lor li s-au alaturat imigrantii crestini din Imperiul Otoman si colonisti germani.

Guvernoratul Novorossiya a fost creat de administratia Imperiului Rus in 1764, inainte de razboaiele ruso-turce ce au stabilit controlul rus asupra restului regiunii. Cazacii ucraineni de la Marea Neagra au jucat un rol crucial in aceste razboaie. Noile orase coloniste ale Noii Rusii, inclusiv portul Odessa, au fost ridicate de mainile ucrainenilor.

2. Populatia Noii Rusii a fost mereu majoritar vorbitoare de ucraineana

In pofida mitului unui "sud-est vorbitor de rusa", recensamantul din 1897 al Imperiului Rus arata harta lingvistica a acestui teritoriu. Atunci, teoria dominanta a elitelor ruse era ca poporul rus este divizat in trei categorii: Velikorossy ("Marii rusi", rusii de azi), Belorussy ("Rusii albi", azi belarusii) si Malorossy ("Micii rusi", ucrainenii de azi). Recensamantul arata ca limba ucraineana era dominanta in teritoriile ce apartin acum Ucrainei moderne, inclusiv in regiunea asa-zisei Rusii Noi.

Cele 9 esecuri majore ale lui Putin si moartea Noii Rusii

Sursa citata noteaza totusi ca, in 1897, orasele mari din Noua Rusie aveau majoritate rusa, datorata politicilor de rusificare prin urbanizare si educatie.

3. In timpul razboiului civil din 1917-1922, toate guvernele ucrainene considerau Novorossiya parte a Ucrainei

Imperiul Rus nu avea subdiviziuni administrative etnice, spre deosebire de republicile nationale componente ale URSS, asa ca pe masura ce au aparut miscari nationale dupa rasturnarea Tarului in 1917, a devenit complicata trasarea granitelor statelor independente sau autonome care se nasteau.

Acest fapt a facut ca revizionistii Noii Rusii sa declare ca bolsevicii au trasat arbitrar granita sud-estica a Ucrainei, in asa fel incat include si regiuni ruse.

Cu toate acestea, scrie sursa citata, in realitate, pe teritoriul ucrainean, in haosul razboiului civil, au aparut o multitudine de "republici" cu viata scurta. Toate revendicau acelasi teritoriu.

Republica Sovietica Donetk-Krivoy Rog, care revendica parti din Noua Rusie, inclusiv actualul Donbas, s-a distins prin faptul ca avea principii ideologice, nu etnice si, spre deosebire de "republicile" aparute anul acesta in estul Ucrainei, nu a fost niciodata sustinuta de Kremlin, ci integrata in Ucraina sovietica.

4. Sud-estul a votat covarsitor pentru independenta Ucrainei de URSS

In 1991, la 70 de ani dupa razboiul civil, Guvernul Ucrainei a emis o declaratie de independenta la 24 august, zi sarbatorita acum drept Ziua Independentei Ucrainei.

La 1 decembrie a aceluiasi an, declaratia a fost sustinuta intr-un referendum de o majoritate de 92% dintre cei 84% dintre ucraineni care s-au prezentat la urne. In regiunile Luhansk si Donetk procentul celor care isi doreau independenta de URSS a fost de 83%. Pana si in Crimeea majoritar rusa s-a votat in favoarea independentei.

5. Protestele pro-ruse din sud-estul Ucrainei nu au nimic din miscarea pro-europeana Euromaidan

Presa rusa si pro-rusa tinde sa portretizeze protestele pro-ruse din sud-estul Ucrainei din primavara lui 2014 drept similare revolutiei Euromaidan din Kiev.

Lucrurile nu stau asa, scrie sursa citata. In nicio regiune din Donbas numarul protestatarilor nu a trecut de 10.000, o cifra socant de mica, daca e comparata cu sutele de mii de protestatari de la Kiev. In multe regiuni, protestele pro-ucrainene le-au depasit ca amploare pe cele pro-ruse.

In niciun moment pro-rusii nu au reusit sa puna in practica o ocupatie la scara mare, asa ca au avut nevoie de sprijin sub forma de arme ruse, mercenari si forte speciale.

Un sondaj de opinie rus recent a sugerat ca sud-estul Ucrainei tot nu doreste sa se alature Rusiei - si nici Noii Rusii. Pentru 43% dintre repondenti, Novorossiya este un concept strain, iar 4% il descriu drept un termen arhaic si depasit.

A.I.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Noua Rusie adevar istoric, #Novorossiya Ucraina separatisti , #Ucraina