Cine este omul lui Putin din Crimeea?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 15 Martie 2014, ora 20:58
5991 citiri
Cine este omul lui Putin din Crimeea?

In urma cu o luna, cand Ucraina era prinsa de febra unei revolte de masa in Kiev, putini auzisera de Serghei Aksionov. Era un personaj laturalnic al politicii regionale din republica autonoma Crimeea, iar partidul sau, Unitatea Ruseasca, avea doar trei mandate in legislativul regional.

La sfarsitul lui ianuarie, Aksionov a inceput sa formeze o armata in Crimeea. Cateva saptamani mai tarziu, este liderul de facto al intregii regiuni, aruncat in mijlocul celei mai grave crize politice din Europa, scrie Time.

Inca de la inceput, scopul gruparii paramilitare create de Aksionov a fost sa apere Crimeea de valul revolutionar din Ucraina. Inceputa cu 700 de membri ai partidului sau, forta avea cativa mii de soldati pe 21 februarie, cand a cazut Guvernul ucrainean. Pe 27 februarie, peste 20 de persoane inarmate au patruns cu forta in parlamentul crimean si Guvernul republicii.

Tensiuni in Ucraina: Eforturi in ceasul al 12-lea pentru evitarea referendumului din Crimeea

Cateva ore mai tarziu, Aksionov a intrat in legislativ, lasand inauntru doar parlamentarii agreati. Asa-zisul parlament l-a ales pe Aksionov premier si a decis initierea unui referendum cu privire la alipirea de Rusia.

Aksionov i-a scris presedintelui rus, Vladimir Putin, cerand ajutor in fata schimbarii ce cuprinsese tara. Aceasta cerere a deschis usa soldatilor rusi ce au ocupat Crimeea la inceputul lunii. Putin l-a recunoscut pe Aksionov drept liderul legitim al regiunii si Crimeea i-a cerut, la randul sau, sa permita alipirea republicii autonome de Federatia Rusa.

Afectiunea pentru Rusia, traditie de familie

In varsta de 41 de ani, Aksionov, fost comerciant de tigari nascut cu separatismul in vene, este in centrul atentiei intregii lumi. Avand in vedere ca nu a trait in Rusia, este surprinzatoare afectiunea sa pentru aceasta tara si are de-a face mai degraba cu traditia de familie.

Tatal sau, ofiter in Armata Rosie, era stationat la sfarsitul anilor '80 in Moldova. O noua generatie de lideri cerea independenta, asa ca minoritatile din tara, inclusiv familia Aksionov, s-au trezit intr-o pozitie incerta, la marginile unui imperiu care incepea sa se prabuseasca.

Tatal lui Serghei a devenit liderul unui grup numit Comunitatea Rusilor din Nordul Moldovei, care milita pentru drepturile rusilor condusi de majoritatea moldoveneasca. In 1990, tensiunile etnice s-au transformat in razboi si armata rusa a venit in ajutorul gruparilor paramilitare care se luptau cu fortele guvernului moldovean. Doi ani mai tarziu, conflictul s-a incheiat cu secesiunea de facto a Transnistriei, de-a lungul raului Nistru.

In zilele noastre, Transnistria este o zona cu conflict inghetat, a carei independenta nu este recunoscuta nici de Rusia. Pentru Aksionov este "un bastion al culturii ruse in Moldova". "Vor sa-si pastreze identitatea. Si eu ii sustin pe deplin, pentru ca stiu la ce presiuni au fost supusi".

In 1989, chiar inainte de razboiul din Moldova, Aksionov, in vasta de 17 ani, a plecat in Crimeea, unde s-a inrolat in colegiul pentru inginerii militari sovietici. Inainte de a se inrola in Armata Rosie, insa, URSS s-a prabusit. "Intreaga mea clasa a aflat ca nu mai avem nicio tara pe care sa o servim. Acum trebuie sa juram credinta Ucrainei independente. Este exact cum se intampla acum", isi aminteste el.

Si atunci, ca si acum, Aksionov a refuzat sa serveasca Ucraina, pe care o considera parte a Rusiei, asa ca a intrat in "afaceri" cu tigari de contrabanda.

Aksionov nu recunoaste insa aceasta parte a biografiei sale si sustine ca a inceput vanzand umbrele din Moldova. Cu credite la banci, a participat in privatizarile din Crimeea, asa ca acum are parti importante din doua fabrici locale, una de parti de automobile. Afacerile sunt pe numele sotiei si soacrei.

De ce Crimeea nu intra in planurile americanilor

In 2008, cand criza financiara globala a afectat mediul de afaceri ucrainean, Aksionov s-a implicat intr-o grupare politica numita Comunitatea Rusa din Crimeea, care facea campanie pentru alipirea peninsulei de Rusia. Gruparea a avut relatii tensionate cu guvernarea provinciei si a fost anchetata pentru antrenarea militiilor separatiste.

In 2010, Aksionov a format partidul Unitatea Rusa si a castigat 4% la alegerile parlamentare din republica autonoma, asa ca a obtinut trei mandate in legislativul cu 100 de membri. Cand au izbucnit protestele de masa in Ucraina, Aksionov a fost unul din organizatorii manifestarilor pro-ruse din Crimeea.

Acum, ajuns in varful Guvernului regional, face toate eforturile ca peninsula sa devina, dupa referendumul programat pentru 16 martie, fie o parte a Rusiei, fie un stat cvasi-independent, de tipul Transnistriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Rusia Crimeea Aksionov, #Rusia alipire Crimeea, #lider Crimeea Putin , #Ucraina
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
De fapt, aduce foarte bine cu Arkan, licheaua omologa, care, ...