Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine sunt liderii separatistilor din Ucraina: rusi antrenati in Transnistria, lupta pentru "drepturile omului"

Autor: Ana Ilie
Luni, 28 Iulie 2014, ora 20:51
8685 citiri
Cine sunt liderii separatistilor din Ucraina: rusi antrenati in Transnistria, lupta pentru "drepturile omului"

Conducerea separatistilor din Donetk si Luhansk, in estul Ucrainei, a suferit modificari dramatice, in ultimele saptamani. In locul localnicilor au fost instalati rusi "manevrati de la Moscova", care si-au dovedit utilitatea in alte "puncte fierbinti" din fosta URSS, precum Transnistria sau republicile separatiste georgiene.

Spre exemplu, scrie Reuters, Donetkul are doi noi lideri rusi: Vladimir Antiufeiev si Igor Strelkov.

La inceputul lui iulie, pe masura ce armata ucraineana a inceput sa avanseze, liderul separatist din Donetk, Aleksander Borodai, cetatean rus, s-a deplasat la Moscova pentru consultari de natura politica - si s-a intors de acolo cu un nou lider pentru Donetk, un compatriot care s-a remarcat atat in Republica Moldova cat si in razboiul dintre Rusia si Georgia.

Vladimir Antiufeiev a fost prompt numit "vicepremier" la 10 iulie. In "Guvernul" lui Borodai se afla deja Igor Strelkov, asa-zis ministru al Apararii. Sunt semne, spun observatorii occidentali, ca Moscova este tot mai implicata in conflictul din Ucraina, cu toate ca Rusia neaga aceste acuzatii.

Pentru Borodai insa, "trio-ul rus" de la varful Donetkului este, de fapt, o echipa de "voluntari" care demonstreaza sustinerea natiunii ruse fata de cauza separatistilor. Acesta a avertizat ca vor veni tot mai multi rusi in Republica Populara Donetk.

"A avut loc o schimbare dramatica in conducerea Republicii Populare Donetk in ultimele saptamani, ceea ce da impresia unui rol director mai profund al Rusiei. Acesti indivizi iau contact in mod regulat cu autoritatile din Rusia", arata ambasadorul american in Ucraina, Geoffrey Pyatt.

Liderii rebeli originari din Ucraina au fost scosi din ecuatie. Antiufeiev l-a inlocuit pe Alexander Kodakovski. Denis Pusilin, alt localnic odinioara numit presedinte al republicii separatiste, a fost si el scos din cercul de conducere.

In urma indepartarii, Kodakovski si-a asumat o pozitie independenta si chiar le-a declarat jurnalistilor de la Reuters ca separatistii au tipul de arma cu care SUA sustin ca a fost doborat avionul de pasageri al Malaysia Airlines, cu toate ca Borodai refuza categoric sa admita ca ar poseda sistemul Buk.

Un lider separatist rupe tacerea: Au un sistem de rachete Buk. A fost probabil inapoiat Rusiei (Video)

Antiufeiev, cunoscut si sub numele de Vadim Sevtov, sustine miscarile pro-ruse, separatiste, din fosta URSS, si imprima disciplina si duritate campaniei din estul Ucrainei.

In varsta de 63 de ani, sustine ca s-a "luptat cu fascismul national" atat in regiunea separatista Transnistria cat si in Osetia de Sud si Abhazia, in Georgia.

Nascut in Siberia, Antiufeiev sustine ca a venit in Ucraina deoarece rusii erau ucisi aici de fortele Kievului. "Stiu ce inseamna sa lupti pentru drepturile oamenilor... Stiu ce sunt locurile fierbinti", spune acesta, din spatele biroului din Donetk, vegheat de un portret al lui Vladimir Putin.

Intrebat de sursa citata in legatura cu diviziunile intre rebeli, Antiufeiev a aratat de ce este de temut: "Eu sunt autoritatea... Daca ei nu inteleg asta, este problema lor. Eu sunt un profesionist cand vine vorba sa-i fac pe oameni sa inteleaga".

Reputatia de dur si-a castigat-o in Transnistria, unde a fost sef al operatiunilor de securitate timp de 20 de ani. O persoana interogata in acea perioada de Antiufeiev pe motiv ca ar fi fost spion al moldovenilor isi aminteste ca acesta era "un profesionist", capabil sa fie politicos, dar urmand cu rigiditate linia trasata.

Antiufeiev a fost concediat in 2012, cand aliatul sau a fost inlocuit la conducerea republicii separatiste, insa s-a baricadat trei zile in birou, refuzand sa plece. El a fost trecut pe lista neagra a sanctiunilor UE in 2004, pentru rolul din Transnistria. Acum este din nou pe lista, din cauza Ucrainei.

Analistul politic moldovean Oazu Nantoi crede ca rolul lui Antiufeiev in Doentk este de a destabiliza si mai mult regiunea. "Nu e un romantic venit sa traga cateva gloante. Stie ce sarcini are, la fel cum a fost si in Transnistria. Antiufeiev stie cum sa opereze in astfel de situatii, cum sa suprime opozitia... cum sa creeze o atmosfera de teama in care oamenii sa sustina orice operatiune a separatistilor".

Borodai (care neaga ca ar avea legaturi cu serviciile de informatii ruse) l-a cunoscut pe celalalt rus, Igor Strelkov, in 1996, in Cecenia, unde Moscova a dus doua razboaie impotriva separatistilor islamici.

Dezvaluire socanta: Liderul separatistilor din Donetk, implicat in masacrarea musulmanilor in Bosnia

Ambii au luptat in Transnistria si, mai nou, in peninsula ucraineana Crimeea, unde au pus umarul la anexarea de catre Rusia a acestui teritoriu. Ambii se afla pe listele de sanctiuni UE si SUA. Kievul si UE sustin ca Strelkov, pe numele sau adevarat Igor Girkin, este agent al serviciului rus de informatii militare, GRU.

Strelkov insusi declara ca a fost colonel in serviciul rus de informatii FSB, pana in martie, cand si-a dat demisia. Are experienta pe front in Transnistria, Bosnia si ambele razboaie din Cecenia.

Cat a comandat fortele din Slaviansk, orasul a devenit un bastion al rebelilor, unde cel putin doua elicoptere ale armatei ucrainene si un avion de razboi au fost doborate. Faptul ca orasul a fost abandonat in mainile trupelor Kievului la inceputul lui iulie i-a suparat pe unii rebeli.

Cunostintele si fostii colegi ai lui Strelkov spun ca acesta are o reputatie de idealist nedispus la compromisuri si are un caracter "dificil". O cunostinta din Moscova sustine ca acesta ar fi fost atat de socat de manifestatiile pro-europene din Kiev incat si-a parasit locuinta in februarie si s-a deplasat in Crimeea, unde a ocupat parlamentul regional impreuna cu alti luptatori, intrucat crede ca Rusia nu trebuie sa piarda Ucraina.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Ucraina lideri rusi separatisti, #Ucraina implicare rusi, #ofiteri rusi Ucraina , #Ucraina