Crimeea: trecut zbuciumat, prezent exploziv si viitor plin de enigme

Duminica, 02 Martie 2014, ora 16:04
5861 citiri
Crimeea: trecut zbuciumat, prezent exploziv si viitor plin de enigme
Foto: Deutsche Welle

Peninsula Crimeea s-ar putea transforma intr-un nou camp de batalie pe teritoriul fostei URSS, dupa interventia militara a Rusiei in aceasta zona. Cum s-a ajuns aici si cum s-ar purtea termina?

"Acestea sunt prostii", spunea Putin intr-o conferinta de presa din decembrie, 2013. Iritarea lui a venit dupa ce fusese intrebat daca Rusia va trimite trupe in Crimeea. In contextul protestelor de la Kiev, inca de atunci incepusera sa se auda vorbe despre o posibila implicare militara a Moscovei.

Intre timp, din cate se vad, Putin si-a schimbat radical opinia. Trupe inarmate rusesti au ocupat cladiri si aeroporturi din Crimeea. Noul ministru de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a catalogat actiunea Rusiei drept interventie de razboi, scrie Deutsche Welle.

O istorie furtunoasa

Multi observatori se intreaba de ce s-a ajuns aici. Jurnalistii germani incearca sa ofere o explicatie.

Istoria peninsulei Crimeea este plina de rasturnari spectaculoase de situatie. Secole la rand, aici s-au asezat popoare nomade precum scitii, grecii, tatarii si turcii. Asta, pana cand au venit rusii.

"Crimeea a fost intotdeauna cea mai atragatoare bucata pentru Imperiul Rus. Tarii rusi au visat dintotdeauna sa aiba iesire la Marea Neagra", spune Wilfried Jilge, profesor la catedra de stiinte pentru Estul Europei, din cadrul Universitatii din Leipzig.

Ecaterina a II-a a reusit sa indeplineasca acest vis al Rusiei tariste. In 1783 Peninsula Crimeea devine parte a Imperiului Rus. De-abia in 1954, secretarul general al Partidului Comunist Sovietic, Nikita Hrusciov, il ofera spre administrare Ucrainei, care facea parte din Uniunea Sovietica. Practic, spun multi istorici, nu a fost o instrainare, ci doar o cedare spre administrare.

Escaladrea evenimentelor, dupa caderea URSS

Dupa prabusirea URSS, in 1991, Crimeea devine parte a Ucrainei independente. Acest lucru conduce la o situate tensionata in zona, doua treimi din populatia de aici fiind formata din etnici rusi. In 1992 parlamentul rus invalideaza decizia lui Hrusciov din 1954.

Drept urmare, Crimeea isi anunta independenta de Ucraina. Regimul ucrainean de atunci a reusit, totusi, sa linisteasca situatia. In 1994, conflictul se aprinde din nou, dupa ce Crimeea isi alege primul presedinte in persoana pe Yuriy Meshkov, care spunea ca va accelera alipirea peninsulei la Rusia.

Si de aceasta data, Ucraina reuseste sa mentina Crimeea intre granitele sale, iar presedintele Crimeii este inlaturat un an mai tarziu, fiind nevoit sa fuga in Rusia. Meshkov a fost singurul presedinte al Crimeii, aceasta fiind o functie pasagera inventata cu scopul de a pune presiune pe Ucraina.

Divergentele pe seama prezentei trupelor rusesti in Crimeea inceteaza in 1997, cand Rusia si Ucraina semneaza un acord prin care flota rusa primea acceptul de a acosta la Marea Neagra. In acest act mai scria ca Rusia isi va retrage toate trupele din Crimeea pana in 2017. Presedintele Victor Ianukovici a prelungit termenul limita pana in 2042.

Interesele geopolitice ale Rusiei

"Separatistii de acum din Crimeea nu sunt atat de bine organizati ca aceia din anii '90", spune un expert pe probleme est-europene de la Universitatea Oxford. Acesta crede ca, in acest caz, este vorba de incercari spontane ale separatistilor, pentru a profita de criza politica din Ucraina. Conform expertului, Rusia nu dispune de un plan concret pentru preluarea peninsulei Crimeea.

Wilfried Jilge de la Universitatea din Leipzig, citat la inceputul materialului, crede ca actuala escaladare a evenimentelor din Crimeea este cauzata de incapacitatea Rusiei de a accepta alegerea libera a cetatenilor Ucrainei. Moscova a numit opozantii din Ucraina ca fiind parte a unei "decizii geopolitice".

"Daca Ucraina se va integra in UE, proiectul lui Putin de a crea o noua uniune Eurasiatica se va prabusi", spune expertul.

Majoritatea rusa si tatarii

Exista studii sociologice despre cum vad locuitorii din Crimeea situatia de aici si cum isi imagineaza viitorul, datate din vara anului trecut. Conform acestor studii, doar 31% din locuitori sustin independenta Ucrainei fata de Rusia. 36 la suta, in schimb, majoritatea fiind etnici rusi, sustin o apropiere mult mai stransa de Moscova. Acestea sunt date ale institutului Razumov din Kiev, culese in iunie 2013.

Multi dintre rusii din Crimeea se tem pentru drepturile si limba lor. "Am crescut in URSS, limba mea a cea rusa", spune Dimitri, un barbat de 30 de ani care a venit la protestele din fata Parlamentului Crimeii. El este convins ca Crimeea nu va gasi un limbaj comun cu noul regim de la Kiev. "Aduc aici numai nationalism si haos. Incearca sa agite spiritele printre oamenii de diverse etnii", mai spune Dimitri. Multi ca el sunt convinsi ca trebuie sa apere civilizatia rusa de nationalistii ucraineni.

In afara de rusii care formeaza majoritatea in Crimeea, aici locuiesc ucraineni si tatari. Aceste doua grupuri etnice resping indepartarea de Ucraina. In ultimele doua decenii care au trecut de la caderea URSS, in peninsula s-au intors si o parte dintre tatarii deportati de Stalin care, in acest moment, formeaza 14 la suta din populatia provinciei. "Tatarii din Crimeea, prin traditie, sunt pro Ucraina. Ei isi vad viitorul doar intre granitele statului ucrainen", spune Wilfried Jigle. Intr-o manifestatie a lor din Simferopol, acestia au scandat "Crimeea e Ucraina".

Gaz si petrol din Marea Neagra

In peninsula Crimeea lucrurile nu se invart doar in jurul politicii. Daca regiunea s-ar indeparta de Ucraina, ar aduce efecte catastrofale pentru economia tarii. Pana acum Crimeea traia, mai ales, din turism. Numai ca, in curand, aceasta situatie s-ar putea schimba. Expertii spun ca in peninsula, dar si in Marea Neagra, exista mari resurse de gaze naturale. In 2013, guvernul ucrainean a ajuns la o intelegere cu un consortiu international, coordonat de gigantul american Exxon Mobile, pentru a extrage gaze din Marea Neagra. Intelegerea inca nu a fost semnata.

Ministerul ucrainean al Eneregiei presupune ca, din 2017 incolo, din Marea Neagra se vor extrage anual 10 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar reduce dependenta Uncrainei de Moscova.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina Crimeea Rusia, #razboi Crimeea Ucraina, #Crimeea stare razboi , #Ucraina