Daca "explodeaza" Ucraina. 5 scenarii geopolitice pentru Romania

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 15:09
27417 citiri
Daca "explodeaza" Ucraina. 5 scenarii geopolitice pentru Romania

Zona vecinatatii estice a Romaniei, din care face parte si Ucraina, e considerata una din cele mai "sensibile" zone pentru siguranta nationala a Romaniei, asa cum o arata si Strategia Nationala de Securitate Nationala a tarii noastre, in care democratia, prosperitatea si stabilitatea statelor vecine sunt considerate esentiale.

Cum in Ucraina nu putem vorbi in acest moment de stabilitate, dat fiind ca tara este in pragul razboiului civil, iar aproape toate mecanismele democratice au fost suspendate, putem usor trage concluzia ca si securitatea nationala a Romaniei ar putea fi afectata. Chiar daca s-a ajuns la un acord pentru alegeri anticipate, asta nu garanteaza ca situatia se va imbunatati.

Mai mult, daca lucrurile degenereaza, pericolele la adresa Romaniei pot creste si mai mult, putand ajunge de la cele "soft" la cele "hard", adica militare.

Daca citim Strategia de Securitate Nationala a Romaniei, vedem ca "vecinatatea Romaniei" este prima mentionata. Doua citate concludente:

"Pentru infaptuirea acestui scop, strategia de securitate nationala urmareste: indeplinirea urmatoarelor obiective: identificarea oportuna si contracararea pro-activa a riscurilor si amenintarilor; prevenirea conflictelor si managementul eficient al riscurilor, al situatiilor de criza si al consecintelor lor; participarea activa la promovarea democratiei si constructia securitatii si prosperitatii in vecinatatea Romaniei si in alte zone de interes strategic;"

"In plan extern, obiectivele majore ale acestei strategii se infaptuiesc prin participarea activa - politica, diplomatica, economica, militara si in planul activitatii de informatii - la promovarea democratiei, securitatii si prosperitatii in vecinatatea Romaniei si in alte zone de interes strategic".

Iata cele mai grave scenarii si modurile in care pot afecta ele Romania, bazandu-ne pe Strategia de Securitate Nationala, cu mentiunea ca ele merg de la cele mai probabile pana la cele extreme, care sunt cat se poate de posibile, dar nu foarte probabile.

1. Prabusirea sau slabirea autoritatii statului

Evenimentele din ultimele saptamani in Ucraina au slabit considerabil capacitatea statului vecin de a-si asigura functionarea normala. De fapt, in multe zone, Guvernul a pierdut monopolul asupra violentei, astfel incat administratiile locale nu mai sunt, in practica, legate in vreun fel de puterea de la centru. O multime din sediile puterii din centru si vest au fost ocupate de protestatari, de altfel.

Daca riscul major, cel de prabusire, nu e inca realitate, slabirea autoritatii statului este o realitate si e posibil ca ea sa fie pentru inca o bucata lunga de timp.

Cum ne poate afecta

Un stat care nu mai controleaza totul va fi si un stat incapabil sa opreasca amenintari ce ajung pe teritoriile vecinilor, precum: traficul de droguri si de persoane, traficul de arme, sau, cel mai important dintre ele, terorismul, mentionate explicit in documentul de mai sus.

Nu in ultimul rand, independenta energetica a Romaniei ar putea avea de suferit daca statul ucrainean nu mai e capabil sa asigure tranzitul de gaze pe teritoriul sau.

2. Pericolul separatist

Separatismul din zonele vecine Romaniei e si el un punct "fierbinte" in SSNR. O aducere la extrem a conflictului din Ucraina poate creste acest risc prin doua cai.

Prima - exista pericolul separatist in Crimeea. Aceasta peninsula din sudul Ucrainei, populata in majoritate de rusi si care a fost "data" Ucrainei abia in 1954, are o larga autonomie, cu Parlament si Guvern propriu si ameninta ca se va rupe de statul ce are capitala la Kiev. Chiar purtatorul de cuvant al Parlamentului local din Crimeea a avertizat, zilele trecute, cu acest lucru.

Desi e destul de putin probabil sa se intample acest lucru, dat fiind contextul international, o asemenea posibilitate nu trebuie exclusa in cazul in care se ajunge la un razboi civil in toata regula.

A doua cale de incurajare a separatismului e indirecta si se refera la Transnistria. Autoproclamata republica ce vrea sa se rupa de Moldova e sustinuta de Rusia, insa Ucraina joaca un rol important, intrucat pe teritoriul sau trec trupele si cetatenii rusi care merg in Transnistria. Un guvern ucrainean total dependent de Moscova, cum ar deveni daca Ianukovici inabusa revoltele cu ajutor rusesc, ar fi un element de presiune suplimentar asupra Republicii Moldova si ar avea potential de destabilizare asupra vecinului Romaniei, facand din republica separatista un focar de pericol mai mare decat este.

3. Alunecarea spre extremism

Extremismul politic e o amenintare cat se poate de plauzibila, mentionata si ea in SSNR, in care tarilor din jur li se cere "sa dezvolte politici interne, externe si de securitate capabile sa neutralizeze fenomenele negative in interiorul propriilor granite si sa se abtina de la sprijinirea, in orice fel, a miscarilor separatiste, a organizatiilor extremiste sau teroriste, a activitatilor infractionale."

Ce se poate intampla

In primul rand, daca regimul Ianukovici supravietuieste, exista sanse ca acesta sa devina mai "extremist", desi nu in sensul complet al cuvantului, doar ca e foarte posibil sa se radicalizeze, dat fiind ca poate ramane la putere doar prin forta. Nu este exclus nici ca grupari extremiste pe care sa se sprijine un asemenea regim sa "infloreasca".

De partea cealalta, a fortelor anti-Ianukovici, exista un pericol extremist din partea partidului ultranationalist Svoboda, unul din cele 3 care alcatuiesc grosul opozitiei politice. Cunoscut pentru antisemitismul sau, acest partid ar putea ajunge la putere daca se va instala un guvern de uniune nationala sau unul rezultat din proteste. Desi e posibil ca asta sa-i aduca ceva moderatie, un partid de extrema dreapta poate fi periculos si prin faptul ca un asemenea model poate prolifera.

4. Prabusirea economica

Pe masura ce conflictul din Ucraina continua, economia acestei tari, care era si inainte intr-o situatie dificila, are de suferit tot mai mult. In cazul alunecarii totale in haos sau razboi civil, e foarte usor de presupus ca ea va ajunge intr-o stare foarte proasta, ba chiar s-ar putea prabusi.

Inevitabil, economia oricarui stat vecin, incluzand Romania, va fi afectata, atat direct, prin legaturile pe care le avem cu aceasta tara, cat si indirect, prin faptul ca multi investitori vor "fugi" de aceasta zona cu probleme.

5. Un rol exagerat al Rusiei

Kremlinul e principalul sustinator al administratiei Ianukovici, considerand ca e de neacceptat ca Ucraina sa fie integrata in structurile euroatlantica si nu in Uniunea Euroasiatica pe care o pregateste Vladimir Putin.

Rusia s-a aratat extrem de dura la adresa protestatarilor, pe care i-a numit "fascisti" si i-a acuzat ca vor sa dea o lovitura de stat. In cazul in care Ianukovici si Partidul Regiunilor se mentin la putere, fie prin forta, fie prin fraudarea alegerilor anticipate pe care le-au convocat, n-o va putea face decat cu sustinerea Rusiei, ceea ce il va transforma intr-o simpla marioneta.

Problema pentru Romania ar fi ca, desi Rusia nu mai poate fi vazuta ca o amenintare iminenta la adresa securitatii nationale, influenta sa in regiune si o asemenea situatie in care, de facto, independenta Ucrainei ar fi stirbita ne poate afecta interesele. Desigur, exista si o posibilitate ca Rusia sa foloseasca forta sau sa ameninte cu forta in interiorul Ucrainei, eventual pentru protejarea etnicilor rusi de acolo, daca se ajunge in situatii extreme, insa aceasta e foarte redusa.

In schimb, sunt sanse mai mari pentru alunecarea regiunii intr-o zona de autoritarism, cresterea influentei unui actor precum Rusia, care nu se sfieste sa actioneze dur asupra vecinilor sai, presiunile sporite pe care aceasta le-ar putea face pe Republica Moldova si controlul total - incluzand conductele - asupra livrarilor de gaze spre Uniunea Europeana.

In toate aceste situatii, regiunea s-ar schimba intr-un mod cu potential defavorabil intereselor de securitate ale Romaniei.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#situatie Ucraina securitate Romania, #Ucraina revolte Romania , #Ucraina