E posibila o interventie a Rusiei in Crimeea?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 13:25
4786 citiri
E posibila o interventie a Rusiei in Crimeea?

Tensiunile separatiste in crestere din Peninsula Crimeea, regiune autonoma a Ucrainei, dau nastere la tot mai multe speculatii cu privire la o actiune a Rusiei in aceasta regiune.

Autoritatile interimare de la Kiev au avertizat Moscova ca orice miscare de trupe la baza navala rusa din Crimeea va fi privita ca o "agresiune militara", scrie Naharnet, citand AFP.

Analistii au pareri divergente in ceea ce priveste posibilitatea unei interventii ruse. Unii spun ca este improbabil, altii vad similaritati cu situatia din Georgia din 2008, dinainte de razboi.

Alerta in Crimeea: Aeroportul din Simferopol, ocupat de militari inarmati

"E un pericol serios" sa se intample o astfel de interventie, crede Andreas Umland, analist al Universitatii Mohila din Kiev. "Sunt tendinte separatiste, este un interes al Rusiei in regiune si sunt ciocniri", enumera Umland conditiile din Crimeea, aratand ca situatia ii aduce aminte de cea dinainte de razboiul de cinci zile dintre Rusia si Georgia.

Similaritati cu razboiul ruso-georgian

In urma conflictului, Rusia a recunoscut independenta republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia si a stationat pe teritoriul lor sute de mii de soldati. La toate acestea se adauga si faptul ca presedintele rus Vladimir Putin a ordonat exercitii militare in apropiere de granita cu Ucraina.

Crimeea a fost considerata mereu un potential punct de conflict si a ramas aproape de Rusia, care a inchiriat pe termen lung o baza militara pentru flota sa la Marea Neagra. Aproape 60% din populatia Crimeii este formata din etnici rusi, care sunt infuriati de ceea ce considera a fi o indepartare ilegala de la putere a lui Viktor Ianukovici, in urma unor proteste violente la Kiev.

Umland crede ca "o escaladare in Crimeea, oameni morti, in special rusi ucisi" poate declansa o interventie a Rusiei. Mai mult, Putin "are nevoie sa distraga atentia de la esecurile sale interne si poate avea nevoie de un mic razboi pentru a devia atentia populatiei".

Andy Hunder, director al Ukrainian Institute, din Londra, crede ca indepartarea lui Ianukovici este o lovitura pentru Moscova. "Rusia vrea sa fie o superputere pe scena internationala si fara Ucraina va fi mai mult o putere eurasiatica decat o putere europeana".

Sunt si voci care spun ca razboiul si separarea Ucrainei nu este in interesul nimanui, nici macar a Rusiei.

"Daca Crimeea ar ajunge la Rusia, si aici e un mare daca, ar fi o situatie pierzatoare pentru toata lumea", crede Balazs Jarabik, de la Central European Policy Institute. Orice secesiune ar declansa un conflict etnic in Crimeea cu tatarii, un grup etnic turcic prezent in peninsula din secolul XIII. Tatarii au fost deportati in Asia Centrala in timpul liderului sovietic Stalin. Cei care au supravietuti deportarii s-au intors in Crimeea si sunt impotriva oricarei apropieri de Rusia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rusia interventie militara Crimeea, #Rusia interventie Ucraina , #Ucraina
Comentarii