Mihail Frunze, romanul din fruntea Armatei Rosii care a cucerit Crimeea si Ucraina Interviu cu scriitorul Dan Alexe

Luni, 24 Martie 2014, ora 19:40
28900 citiri
Mihail Frunze, romanul din fruntea Armatei Rosii care a cucerit Crimeea si Ucraina Interviu cu scriitorul Dan Alexe
Foto: vox.publika.md

Mihail Frunze, bolsevicul pe jumatate roman care a condus Armata Rosie si a invins armatele albilor din Ucraina si Crimeea, comisar al poporului si cel care ar fi putut sa ii urmeze lui Lenin, a murit in 1925, cel mai probabil asasinat la ordinul lui Stalin, intr-o operatie in care a fost anesteziat cu de 5 ori mai mult cloroform decat ar suporta un om.

Putem sa ne amintim azi de Frunze, pentru ca zonele in care tocmai se intampla niste lucruri grave, Ucraina, Crimeea, Transnistria, Republica Moldova, sunt legate de numele lui, iar noi, prin originea sa, ne aflam intr-o relatie interesanta cu marea istorie. Despre toate astea, am stat de vorba cu scriitorul, jurnalistul si lingvistul Dan Alexe, un om care i-a intalnit urmele lui Frunze in fostul imperiu sovietic din Asia Centrala.

"Trotki a avut atat de mare incredere in el, incat i-a lasat comanda totala a frontului de est, in Turkestan. Apoi, Frunze s-a intors cu militarii lui pro-bolsevici spre Crimeea de unde venise taica-su si i-a batut si acolo pe cazacii lui Wrangel, dupa care a masacrat prin intreaga Ucraina tot ce era nationalist, inclusiv miscarea independentista a tragicului Petliura", a povestit Dan Alexe pentru Ziare.com.

Cine a fost Mihail Frunze, generalul sovietic cu origini romanesti? Cat de roman era?

E ciudat ca nu s-a cautat pana acum recuperarea mai activa a lui Mihail Frunze. Sigur, exista targul ala in Republica Moldova numit Frunze, dar e probabil ca fanatismul lui bolsevic a impiedicat o mai mare punere in evidenta a faptului ca un moldovean ar fi trebuit sa fie succesorul lui Lenin, daca nu ar fi fost otravit din ordinul lui Stalin.

Cat de roman era? Era roman moldovean, da... Mihail Frunze, moldovean dupa tata, era, in afara de evreul Trotki, singurul rival autentic al gruzinului Stalin, ba chiar un revolutionar si un militar mult mai capabil, fiind omul care recucerise Ucraina, Crimeea si intreaga Asie Centrala unde se nascuse.

Mihail Frunze era fiul unui felcer moldovean din Crimeea, dar se nascuse in orasul care avea sa-i poarte numele vreme de trei sferturi de secol, oras care azi se numeste iar Biskek, capitala Kirghiziei. Venind din Crimeea, nascut si copilarit in Asia centrala, Mihail Frunze avea o cunostinta directa a populatiilor musulmane turcofone: tatari sau kazaho-kirghizi, la fel cum Stalin avea o cunostinta intima a Caucazului.

Atat de pasionat era moldoveanul Frunze de studiul musulmanilor turcofoni printre care traise, incat si-a botezat singurul fecior Timur (pilot de bombardier, Timur Frunze a murit doborat de germani in al Doilea Razboi Mondial).

Biskek, capitala Kirghiziei, a purtat asadar vreme de 70 de ani numele unui bolsevic moldovean: Frunze. Cand au invins, bolsevicii au dat multor orase nume ale "eliberatorilor": Ordjonikidze (Vladikavkaz), Leningrad etc...

La urma urmei, ce altceva este Washington in SUA, de la numele aluia? Sau, la fel faceau colonii europeni in Africa, dand oraselor nume ca Brazzaville, Stanleyville, Leopoldville etc, de la cutare sau cutare satrap sau calator european. Sa numesti Frunze un targ turcofon din marginea Chinei si Tibetului nu are asadar nimic deosebit. Tarile alea, republicile sovietice central-asiatice, au fost oricum create artificial, iar natiunile kazaha, kirghiza, uzbeca sau turkmena nu existau atunci.

Apropo de islam, paradoxul e ca sovieticii s-au putut sprijini pe confreriile sufi, structurile de mistici si dervisi foarte influente, pana astazi, in Asia Centrala si Caucaz, confrerii egalitare si tribale, care nu ezitau sa aleaga intre mesajul - la randul lui egalitar - al comunismului, si morga rasista a albilor ce doreau restaurarea monarhiei si care priveau populatiile musulmane - si ne-ruse in general - cu superioritatea rasiala pe care o aveau la acea vreme toate puterile occidentale ce posedau colonii in Africa, Asia sau in Americi.

Musulmanii alegeau bolsevismul, pentru ca le facea promisiuni usor de inteles de egalitate, iar Frunze era unul din aceia: "sunteti egali cu noi si veti ramane autonomi, sau va macelarim acum pe loc".

Asia Centrala si Caucazul au ramas de altfel coloniile Moscovei, pe care aceasta nu le-a mai lepadat, desi expansiunea Rusiei s-a produs simultan si in paralel cu expansiunea celorlalte puteri europene pe toate continentele. S-a si spus de altfel ca pentru rusi, incepand cu Lermontov, trecand prin Puskin si Tolstoi si pana la Revolutie, aventurile narate literar, jurnalistic sau antropologic in Asia Centrala sau Caucaz au jucat rolul pe care l-a avut mitologia aventurilor cu cowboys si indieni a americanilor in Far West, cea a francezilor in Africa sau a britanicilor in India.

Rusii aveau Caucazul si Asia Centrala, chiar mult mai suculente.

In Crimeea recucerita de Frunze, situatia musulmanilor era insa diferita de cea a turcofonilor din Asia centrala. In Crimeea, ca si pe Volga, unde traiau tatarii, exista deja o intreaga miscare culturala modernista, calchiata dupa cea din Imperiul Otoman: miscarea jadidista, a "innoirii", a "modernitatii", cu o presa, o literatura si o intreaga clasa de mijloc de intelectuali si comercianti si reprezentanti ai profesiunilor liberale...

Cum s-a produs ascensiunea lui Frunze in Armata Rosie si in conducerea sovietica?

Frunze a fost un bolsevic chiar din primele ceasuri ale comunismului rus, participand la faimosul congres de la Londra din 1903, la care a avut loc ruptura intre mensevicii moderati si bolsevicii lui Lenin si Stalin. A fost condamnat la moarte de justitia tarului pentru rolul sau in revolutia din 1905, cand era doar adolescent, dar a scapat doar cu 10 ani de ocna in Siberia.

Ce a facut el in fruntea Armatei Rosii?

In 1917, a fost seful militiilor populare din Bielorusia si e amintit si slavit si azi pentru asta in aceasta tara care e acum singura dictatura autentica din Europa, alaturi de Rusia, care se indreapta cu pasi mari spre asta. Desi nu era un militar - studiase politehnica - Frunze a condus armata rosie de pe frontul sud si a strivit fortele albe ale amiralului Kolceak.

Trotki a avut atat de mare incredere in el, incat i-a lasat comanda totala a frontului de est, in Turkestan (Asia Centrala), unde Frunze i-a macelarit pe asa-numitii "basmaci", niste haiduci musulmani turcofoni si iranofoni. Frunze a fost cel care a cucerit a doua oara pentru Rusia miticele oaze ale Asiei: Samarkand, Buhara si Hiva.

Apoi, Frunze s-a intors cu militarii lui pro-bolsevici spre Crimeea de unde venise taica-su si i-a batut si acolo pe cazacii lui Wrangel, dupa care a masacrat prin intreaga Ucraina tot ce era nationalist, inclusiv miscarea independentista a tragicului Petliura.

In total acord cu Stalin - si opus aici lui Trotki -, Frunze i-a strivit si hacuit si pe anarhistii ucraineni, o politica permanenta a lui Stalin, pe care acesta avea sa o aplice si in timpul razboiului civil spaniol, unde comunistii pro-moscoviti aveau sa ii distruga din spate pe aliatii lor anarhisti catalani, ducand la caderea frontului spaniol si a Barcelonei si la victoria fortelor lui Franco.

Pentru ideologi fanatici cum era Mihail Frunze, nici o tendinta divergenta nu e tolerabila in cadrul miscarii.

Care au fost imprejurarile mortii lui?

Frunze insusi a cazut victima acelei paranoia asasine a lui Stalin, totul aratand ca a fost in final otravit din ordinul acestuia, care nu accepta nici o personalitate rivala in cadrul partidului. Frunze a murit in chinuri atroce la doar 40 de ani. Ascensiunea lui fusese halucinant de rapida: pe cand conducea Armata Rosie, masacrand dervisi in Crimeea sau Asia Centrala, avea doar 33 de ani... varsta lui Isus.

Daca nu ar fi fost asasinat - inca o data, nu exista dovezi precise, dar boala si moartea sa sunt mai mult decat suspecte - Mihail Frunze ar fi fost unul din succesorii posibili ai lui Lenin, un om mult mai bine vazut atunci decat Stalin si care, prin succesele sale militare, nu mai avea nimic de dovedit.

Ganditi-va ca un alt revolutionar, cum era Ataturk, il aprecia atat de mult incat statuia lui Frunze e si astazi alaturi de cea a lui Ataturk pe monumentul acela atat de kitsch din piata Taksim din Istanbul, cel mai politic decor urban din toata Turcia moderna. Mihail Frunze e ingropat in zidul Kremlinului, langa mausoleul lui Lenin, al carui succesor trebuia sa fie.

Cum a fost posibil ca oameni cu origini etnice nerusesti sa traiasca visul rusesc si sa se puna in slujba noii ordini politice?

Desi s-a scris mult despre Mihail Frunze, nu se stie cu certitudine daca vorbea curent romana... A fost insa singurul roman din jurul lui Lenin si Stalin si nu si-a ascuns niciodata originea.

Trebuie spus insa ca in acei primi ani ai Uniunii Sovietice era de fapt mai bine sa nu fii rus in cercurile puterii.

Afara de Lenin, care era oricum in parte kalmak, de unde ochii lui mongoli, cei mai influenti lideri bolsevici erau caucazieni - gruzini sau armeni, Ordjonikidze si Mikoian-, apoi evrei, polonezi, Dzerjinski, creatorul serviciilor secrete Ceka, sau chiar nord-caucazieni, precum daghestanezul Aslanbek Seripov.

Cu putin noroc, asadar, daca nu il asasina Stalin, URSS-ul ar fi putut fi condus de o sosie a acestuia, Mihail Frunze, un om care ii semana fizic si se imbraca la fel, un fals militar, dar un autentic strateg cu succese pe toate fronturile...

De fapt, dintr-o autentica teorie conspirationista romaneasca, e de mirare ca pana acum nimeni nu a scris ca de fapt Frunze l-a asasinat pe Stalin, luandu-i locul fara efort si conducand, strateg autentic in stupoare alcoolica, Armata Rosie pana la Berlin.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Mihail Frunze roman Armata Rosie, #Frunze roman general Armata Rosie, #Frunze general sovietic cucerire Crimeea , #Ucraina