"Nu vreau la razboi, dar trebuie sa-mi apar pamantul. Vin oameni straini sa-l ocupe" - Fotoreportaj din Odesa

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 18:12
13775 citiri
"Nu vreau la razboi, dar trebuie sa-mi apar pamantul. Vin oameni straini sa-l ocupe" - Fotoreportaj din Odesa
Foto: Ziare.com

Ucraina este un taram foarte volatil. Violentele continua, iar pacea este inca departe de estul tarii. Voluntari se pregatesc sa mearga la razboi in Odesa, unul dintre cele mai frumoase orase ucrainene.

Numit pana nu demult "perla Marii Negre", Odesa se afla la mai putin de 200 de kilometri de Romania. Unul dintre drumurile catre al doilea oras ca marime al Ucrainei trece prin Chisinau.

Perspectiva sumbra pentru Ucraina, in ceea ce priveste razboiul cu Rusia

Conflictul din Ucraina: Peste 2.000 de militari rusi ucisi

Microbuzele pleaca pline, de multe ori pe zi, din capitala Republicii Moldova. Drumul pana in Odesa te face sa regreti soselele Romaniei. Dupa granita de la Palanca, sud-estul Moldovei, simti URSS-ul, chiar si la un sfert de secol de la caderea sa. Sau poate e doar aerul unei tari unde are loc un conflict.

Ce urmeaza in razboiul din estul Ucrainei?

Foto: Ziare.com

Un granicer mai tanar decat independenta Ucrainei, de la punctul vamal ucrainean saracacios, asemenea celorlalte doua vazute pe drum, priveste zambind cum o fetita alearga razand cu o tanara, langa ghereta-container. Controlul pasapoartelor si al masinii dureaza cateva minute, printre militarii inarmati si adevarate baricade in drum.

Foto: Ziare.com

La intrarea in Odesa sunt cateva masini de politie, la un punct de control. Literele chirilice si masinile vechi ale oamenilor legii iti dau timpul inapoi cu 25 de ani, pana in perioada comunista.

Care este adevarul despre misterioasa lupta din Ucraina

Putin da vina pe Kiev pentru intensificarea confruntarilor in estul Ucrainei

Foto: Ziare.com

Cele mai cunoscute atractii ale orasului sunt superba Opera, cunoscuta strada pietonala Deribasivska, plina de muzica, portul si plaja, multiplele statui marcate de istorie, cladirile si palatele vechi, strazile cu platani si celebrele scari Potemkin.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Chipul lui Putin, pe hartia igienica

La capatul de sus al acestora se afla, doua weekenduri pe luna, un grup de tineri, in parte militari, in parte voluntari, toti sustinand Sectorul de Dreapta (Pravii Sektor), partidul nationalist de extrema dreapta, cei mai inversunati adversari ai rebelilor prorusi. La origini, acestia au fost o organizatie paramilitara, aparuta cu ocazia protestelor Euromaidanului de la sfarsitul anului 2013, de la Kiev.

Povesti cutremuratoare de pe front: Viata ucrainenilor depinde de o mitraliera de 80 de ani

Surpriza: Deodata Ucraina iubeste NATO. De unde provine brusca schimbare la vecinii nostri

Foto: Ziare.com

Actionand ca un ONG, tinerii sunt sustinuti de administratia locala. Acestia vand materiale antiruse, anti-Putin si pro-Ucraina, pentru a cumpara astfel echipamente, uniforme si obiecte de prima necesitate pentru cei care lupta in estul tarii.

Toate discutiile cu ucrainenii din Odesa au fost purtate cu ajutorul jurnalistei Timpul.md Tatiana Macovei, vorbitoare de limba rusa. Una dintre tinerele care vindeau obiecte pentru sustinerea Pravii Sektor a precizat ca au de gand sa cumpere casca antiglont pentru toti luptatorii.

Foto: Ziare.com

Fata ne-a spus ca in weekend se strang banii, din materialele vandute, iar in timpul saptamanii sunt adunate alimente neperisabile, din magazine. Ucrainenii de rand ii sustin si le cumpara produsele si le doneaza mancare. Pe taraba erau numeroase obiecte prin care presedintele rus Vladimir Putin era atacat, inclusiv un sul de hartie igienica imprimat cu chipul sau. "Este ultimul", ne spune tanara.

Fotografia zilei: Chipul lui Vladimir Putin, pe hartie igienica

Foto: Ziare.com

Alaturi de ea, stau doi baieti imbracati in haine militare. Unul dintre ei pare ca nu a implinit inca 20 de ani. Zambeste si este de acord sa pozeze alaturi de steagurile Ucrainei si Sectorului de Dreapta.

Cum sunt ajutati soldatii ucraineni traumatizati de razboi

Razboiul lui Putin: Ultimele zile din viata unui tanar soldat ucrainean

Rusii peste 18 ani, interzisi in Ucraina - vazuti ca posibili separatisti

Fata ne mai spune ca rusii peste 18 ani nu au voie sa intre in tara, de teama ca ar putea fi separatisti. Astfel, mai sunt lasati sa treaca din Rusia doar copiii si femeile. Acest lucru afecteaza puternic si turismul din zona.

Foto: Ziare.com

"A decazut mult turismul, era Raiul pe Pamant. Nu mai au voie rusii sa treaca granita, doar copiii si femeile", spune laconic un ucrainean mare, care vinde suveniruri, in alta parte a orasului. El nu se lasa fotografiat, dar nu are nimic impotriva sa-i apara in poze taraba. Inca de la prima intrebare in engleza spune ca si-a dat seama ca suntem jurnalisti.

Aflam ca, anii trecuti, si ucrainenii mergeau in Crimeea, insa acum nu mai se duc. Nici rusii nu merg, preferand litoralul din Bulgaria sau Turcia.

Fetita si urmele razboiului

La circa doua sute de metri de tinerii Sectorului de Dreapta se afla statuia lui Puskin si, langa ea, o expozitie de aproape o suta de imagini ale razboiului, alaturi de obiecte folosite sau lovite in bombardamente.

Foto: Ziare.com

Un barbat de circa 30 de ani sta langa taraba cu obiectele militare si cu urmele bombardamentelor. "For sale?", il intreb. "No, exposition. To see", imi raspunde, ridicandu-se zambind de pe scaun. Alaturi de el se afla o fetita de cel mult 10 ani, foarte constienta de lucrurile din fata ei, dar si foarte matura si linistita. Razboiul n-a crutat niciodata copiii.

"Fata razboiului": Vladimir Putin, desenat din gloante folosite in estul Ucrainei (Foto)

Foto: Ziare.com

Printre obiectele expuse, atrage atentia o portiera a unei masini. Gaurita de zeci de gloante, bucata de metal poarta si un mesaj pentru toti trecatorii - "Sustinatorii Rusiei si ai lui Putin, care trec pe aici, sa o faca in liniste... fara a zabovi. Pentru a evita ca o bomba sa le fie aruncata direct in frunte".

Foto: Ziare.com

Barbatul spune ca a fost voluntar in est, dar nu a luptat pentru ca nu avea pregatirea necesara, iar acum se antreneaza pentru a participa activ la confruntari. Ne-a intrebat de unde suntem si daca il sustinem pe Putin.

"Nu vreau sa merg la razboi, dar trebuie sa-mi apar pamantul, vin oameni straini care vor sa-l ocupe. Am fost voluntar, nu am mers pana acum, dar vreau sa lupt. Merg din proprie initiativa. Nu vreau sa vin fara un picior, dar sper sa fie totul bine, sa lupt si sa ma intorc cu bine", ne-a spus barbatul. Nu a vrut sa fie fotografiat, precizand ca, daca va merge sa lupte, nu vrea sa ii apara poza nicaieri.

Foto: Ziare.com

Omul ne-a amintit de incidentul din 2 mai 2014, de la Casa Sindicatelor din Odesa, aflata la cativa kilometri distanta, langa gara. Atunci, zeci de prorusi au murit intr-un incendiu. De asemenea, sase activisti ucraineni si-au pierdut viata. Inainte de 2 mai, ucrainenii din Odesa erau impartiti privind sustinerea celor doua tabere, insa de atunci toti sunt impotriva rusilor.

Fetita, fiica unui alt voluntar, spune ca ii este foame. Ii amintim ca la camarazii de alaturi poate gasi placinte, puse de asemenea la vanzare. Un mare steag al Ucrainei ii vegheaza dintre platani pe cei doi si expozitiile lor.

2 mai 2014

Incidentul despre care ne-a povestit barbatul, din 2 mai 2014, a avut loc dupa luni de demonstratii si tensiuni in toata jumatatea estica a Ucrainei, cand s-a dat o lupta intre separatistii prorusi, cetateni rusi si transnistreni, pe de o parte, si activistii ucraineni pentru independenta tarii, suporteri ai unor echipe de fotbal si membri ai Sectorului de Dreapta, de cealalta parte, acestia fiind mult mai numerosi.

Foto: Ziare.com

Zeci de separatisti au intrat in Casa Sindicatelor, care a fost apoi incendiata. 32 de prorusi au murit asfixiati, iar alti 10 sarind pe geam. De asemenea, 6 ucraineni au pierit in schimbul de focuri. Ziua va ramane in istorie drept cel mai grav masacru din istoria orasului, de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Odessa, o noua Iugoslavie sau Rwanda?

Violentele din Ucraina se extind: Lupte de strada in Odessa, soldate cu morti si cladire in flacari (Video) Update

Zi sangeroasa in Ucraina: Zeci de morti in Slaviansk si Odessa

Ce s-a intamplat de fapt la Odessa

Conflictul din Ucraina a contagiat Odessa? Explozie pe calea ferata

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Partea din fata a cladirii este acum imprejmuita cu un gard din panouri metalice, vopsit in partea din fata in culorile steagului Ucrainei. "2 mai, nu vom uita" scrie langa o cruce desenata in partea centrala a gardului. Alaturi, steagul Ucrainei este coborat la jumatate, iar de stalp sunt prinse flori, icoane si lumanari. Cladirea poarta inca urmele focului si are numeroase geamuri sparte, fiind flancata de cativa politisti.

John McCain avertizeaza: Contingentul rus din Transnistria ar putea ataca orasul ucrainean Odesa

Tinerii patrioti ai Ucrainei

Seara, la locul expozitiei de obiecte si poze din razboi se aflau cativa tineri care ofereau un recital rock improvizat pe strada. "Slava Ucrainei" sunt singurele cuvinte pe care le inteleg din primul cantec. Este destul pentru a-ti da seama cat de patrioti sunt copiii Ucrainei.

Foto: Ziare.com

Am vazut destui tineri pe strazile Odesei imbracati cu tricouri ce aveau pe ele stema tarii. Iar pe peretele unui apartament de pe Strada Deribasivska era desenat acelasi mesaj de slava Ucrainei.

Foto: Ziare.com

Armistitiu pe 1 septembrie?

Marti ar trebui sa intre in vigoare armistitiul dintre separatistii prorusi si fortele ucrainene, odata cu inceperea scolii, scria agentia Reuters, saptamana trecuta.

Potrivit unui purtator de cuvant al armatei ucrainene, citat de Deutsche Welle, ambele parti au dat semne, marti, ca se supun celei mai recente incercari de a pune in aplicare acordul de incetare a focului convenit in luna februarie, la Minsk: "Situatia de acum din Donetk si Luhansk este practic calma".

Niciun soldat nu a fost ucis sau ranit, in ultimele 24 de ore, dupa ce luni au fost explozii si s-au inregistrat trei morti si peste 140 de raniti la Parlamentul de la Kiev, informeaza Ukraine Today.

Ciocniri si explozii la Parlamentul de la Kiev - un mort si 100 de raniti (Video)

De asemenea, saptamana trecuta au avut loc violente soldate cu victime, in estul tarii, potrivit Sky News. In schimb, miercuri, de Ziua Independentei, presedintele ucrainean Petro Porosenko a spus, aflat in vizita la Odesa, ca sunt excluse violente in acest oras.

Protest la Donetk, de Ziua Independentei Ucrainei: Porosenko este criminal

Foto: Ziare.com

Candva, Odesa era considerata perla Marii Negre, unde doar unii oameni isi permiteau sa vina. Acum foarte putini mai merg, iar strazile si trotuarele arata uneori ca dupa bombardament, la cateva minute de mers fata de centru. Multe cladiri ar avea nevoie de renovari, la fel si pe litoral, care arata ca un adevarat oras parasit si cu vegetatia crescuta haotic.

Pierderea Ucrainei, castigul Romaniei: turistii straini evita Odesa si vin la Constanta

Peste o mie de turisti au ajuns la Constanta, in loc de Odesa. Ce vor vizita in Romania

Ponta: Exista o criza majora la frontiera. Odesa e chiar foarte aproape de Romania

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Oamenii vorbesc foarte putin limba engleza, iar romana le este cunoscuta doar celor care au trait in Republica Moldova sau provin de acolo. Masinile vechi, sovietice se amesteca pe strazi cu cele luxoase si cu Logan-urile folosite ca taxi. Razboiul i-a lovit dur pe oameni, atat in Odesa, cat si in restul tarii. Moneda locala, hrivna, a scazut puternic, cursul de schimb fiind de peste 5 hrivne pentru un leu.

Foto: Ziare.com

La plecarea din autogara, cativa oameni striga in gura mare "Mikolaiv, Herson!", doua orase aflate la peste 100 de kilometri catre est, spre Crimeea. Si acolo s-au dus lupte grele in ultimii doi ani. In vama ucraineana de la intrarea in Moldova, se aude incet, la radio "Fields of Gold" al lui Sting. Ucraina are campii imense si ar fi putut fi de aur. Razboiul, insa, le-a inrosit in sange.

Foto: Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Războiul provocat de Moscova în Ucraina a creat o psihoză eronată în rândul populației ruse, alimentată de ”percepția” deformată din capul liderului de la Kremlin. Un psiholog rus a...
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie în Baltică
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie în Baltică
După începutul războiului din Ucraina și pierderea multor piețe energetice din Europa, Putin și-a redirecționat exporturile spre alte țări, pentru a-și alimenta mașina de război. Însă...
#fotoreportaj Odesa Ucraina, #Odesa Sectorul de Dreapta, #Odesa voluntari razboi, #razboi Odesa Ucraina, #razboi Ucraina, #Putin razboi Ucraina , #Ucraina