Razboi la granitele Romaniei: UE ia primele masuri, SUA trimit avioane de lupta. Rusia nu da inapoi

Joi, 06 Martie 2014, ora 23:48
53658 citiri
Razboi la granitele Romaniei: UE ia primele masuri, SUA trimit avioane de lupta. Rusia nu da inapoi

Rusia lui Vladimir Putin nu vrea sa cedeze in fata comunitatii internationale in ceea ce priveste peninsula Crimeea. Negocierile s-au blocat, dupa ce Moscova a refuzat sa discute o eventuala retragere a trupelor sale de pe teritoriul ocupat de aproape o saptamana.

UE si SUA se vad fortate de refuzul Moscovei sa gaseasca o modalitate de a pedepsi Rusia. Astfel, UE a luat joi seara prima masura importiva Rusiei, anuntand ca a decis suspendarea discutiilor unilaterale pe tema vizelor cu Rusia, precum si suspendarea pregatirilor pentru summitul G8.

De cealalta parte, armata SUA trimite 12 avioane de lupta de tip F-16 in Polonia, acolo unde ar urma sa se desfasoare exercitii militare sub coordonarea americanilor. Anterior, fortele aeriene americane au anuntat ca vor trimite 6 avioane de tip F-15 in Lituania, pentru a desfasura misiuni de aparare in regiunea Marii Baltice.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de joi legate de Crimeea:

23:06 - Un protest al activistilor pro-europeni a avut loc si in orasul ucrainean Harkov, situat in apropiere de granita cu Rusia. Manifestantii au fluturat steaguri ale Ucrainei si au condamnat agresiunile rusilor din Crimeea prin mesaje precum "Faceti dragoste, nu razboi".

22:59 - Rusii au luat sub asediu un punct de trecere de frontiera din Portul Krim, situat de-a lungul stramtorii Kerci, care separa Rusia de Ucraina.

22:43 - Circa 10.000 de persoane au luat parte la un protest de sutinere a populatiei rusofone din Ucraina, manifestand totodata si impotriva nazismului, joi, in orasul rus Nijni Novgorod.

Itar-Tass scrie ca la actiunea de protest au luat parte persoane apartinand mai multor formatiuni politice, culte religioase si organizatii publice, precum si veterani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Oamenii care au preluat puterea in Ucraina voteaza legi prin care interzic folosirea limbii ruse. Ne interzic sa le dam nume rusesti copiilor nostri si incearca sa transforme populatia rusofona in cetateni de mana a doua", a spus Ludmila Marcenko, o protestatara care sustine ca este refugiata din Ucraina, originara din regiunea Donetk.

22:12 - Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat, joi, ca printre obiectivele pe care Ucraina le are pentru viitorul apropiat nu se numara aderarea la NATO. Cu toate acestea, el i-a invitat pe membrii organismului sa sustina o intrunire a amabasadorilor sai la Kiev.

21:50 - O actiune de protest fata de interventia militara a Rusiei in Ucraina are loc in fata Casei Albe din Washington. Oamenii s-au adunat acolo cu steaguri galbene si pancarte pe care au scris mesaje impotriva liderului de la Kremlin, precum ar fi "Putin, jos mainile de pe Ucraina".

21:30 - Mai multe tari occidentale au anuntat anularea participarii oficialilor guvernamentali si a membrilor Caselor Regale la deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Soci, festivitate ce va avea loc vineri.

Germania se numara printre statele care vor fi reprezentate la deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Soci, avand in vedere "legaturile economice" dintre Berlin si Moscova, transmite Reuters.

Adjunctul ministrului german de Interne, Ole Schroeder, care detine si portofoliul Sportului, a spus ca va merge la Soci, desi sentimentele sale sunt "contradictorii" in legatura cu evenimentul.

21:20 - Vicepresedintele american Joe Biden s-a intalnit cu artista de origine ucraineana Ruslana Liziciko, despre care a spus ca este "o curoajoasa aparatoare a unitatii nationale, a pacii si drepturilor cetatenilor din Ucraina". Anterior, Ruslana a fost premiata de Michelle Obama pentru curajul de care a dat dovada in cadrul Revolutiei de la Kiev.

21:07 - Cei 40 de observatori ai OSCE aflati in orasul ucrainean Herson vor incerca sa intre din nou in Crimeea, vineri. Amintim ca doua grupuri de persoane inarmate le-au impiedicat accesul in peninsula.

21:00 - Fostul premier Iulia Timosenko, aflata la Dublin, a facut un apel pentru integrarea europeana a Ucrainei. "Lucram la construirea unei natiuni europene si nimeni nu ne poate opri. Datoram asta oamenilor care au murit si celor care sunt in viata", a spus Timosenko.

20:50 - Agentia de presa Itar-Tass informeaza ca un concert de sustinere a populatiei rusofone din Crimeea va avea loc la Moscova, pe data de 7 martie.

20:46 - Secretarul de stat american John Kerry a declarat ca i-a dat ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, in cadrul intalnirii avute joi la Roma, o lista pe care sa i-o inmaneze lui Vladimir Putin. Lista contine o serie de teme de la care ar trebui sa porneasca negocierile cu Rusia pe tema Ucrainei.

Kerry a respins speculatiile conform carora statele UE si SUA ar avea viziuni diferite in ceea ce priveste aplicarea unor sanctiuni Rusiei.

20:38 - La randul sau, presedintele Traian Basescu a prezentat, joi seara, concluziile intalnirii liderilor europeni, la Bruxelles, pe tema Ucrainiei.

"Am sa va definesc si aceasta solicitare: urmatorul Consiliu European e peste doua saptamani, asa ca cerem Rusiei sa inceapa imediat negocierile cu Guvernul Ucrainiei pentru a se obtine rezultate inainte de urmatorul Consiliu.

In cazul in are acest lucru nu se intampla, la urmatorul Consiliu e posibil sa se adopte alte masuri", a precizat Traian Basescu, intr-o conferinta de presa, organizata dupa intalnirea liderilor europeni.

Sanctiunile din a doua etapa sunt: restrictii de calatorie pentru anumiti demnitari, inghetarea activelor aflate pe teritoriu UE - adica depozite in banci, bunuri, investitii si actiuni ale investitorilor rusi. De asemenea, e posibila anularea summit-ului UE-Rusia.

20:35 - Presedintele Barack Obama a sustinut un discurs, joi, la Casa Alba, prin care a condamnat, din nou, prezenta militarilor rusi in Crimeea.

Acesta a amintit ca SUA si aliatii lor din UE au inceput sa ia masuri pentru sanctionarea Rusiei, adaugand ca "intreaga comunitate internationala s-a mobilizat pentru asta".

20:05 - Solicitarea catre Interpol a fost transmisa chiar de autoritatile ucrainene. Astfel, fostul presedinte de la Kiev este inclus pe lista persoanelor date in urmarire la nivel international, fiind acuzat pentru abuz in serviciu si crima, a transmis biroul de presa al Interpolului.

19:55 - Apar mai multe reactii legate de referendumul programat pentru data de 16 martie in Crimeea: Departamentul de stat american transmite ca il considera ilegal si neconstitutional, iar premierul Canadei sustine ca nu va recunoaste niciun scrutin organizat in regiune atata timp cat Rusia isi mentine "ocupatia militara ilegala".

19:50 - Interpolul a primit o solicitare privind emiterea unui aviz de arestare a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, transmite Reuters.

19:48 - Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la scurt timp dupa incheierea intalnirii dintre sefii de stat si de guvern din UE, ca referendumul privind aderarea Crimeii la Federatia Rusa este "ilegal si incompatibil cu prevederile din Constitutia Ucrainei".

"Condamnam incalcarea suveranitatii Ucrainei in cazul Crimeii si consideram ca integritatea teritoriala a acesteia este esentiala", a spus cancelarul Germaniei.

19:38 - Herman Van Rompuy a declarat ca situatia din Ucraina este "cea mai serioasa provocare privind siguranta continentului de la razboaiele din Balcani incoace".

19:19 - Discutiile liderilor UE de la Bruxelles s-au incheiat, iar premierul polonez Donald Tusk a declarat ca e posibil ca nu toti participantii sa fie "foarte multumiti de rezultate".

19:12 - Armata SUA trimite 12 avioane de lupta de tip F-16 in Polonia, acolo unde ar urma sa se desfasoare exercitii militare sub coordonarea americanilor. Anterior, fortele aeriene americane au anuntat ca vor trimite 6 avioane de tip F-15 in Lituania, pentru a desfasura misiuni de aparare in regiunea Marii Baltice.

19:07 - Herman Van Rompuy, presedintele Consiliul Europei, a declarat ca Uniunea Europeana face un apel la Rusia pentru a-si retrage de urgenta fortele din Crimeea si pentru a le permite observatorilor international sa monitorizeze situatia din regiune.

Totodata, Rompuy a spus ca UE a decis suspendarea discutiilor unilaterale pe tema vizelor cu Rusia, precum si suspendarea pregatirilor pentru summitul G8. Reuters transmite ca presedintele Consiliului Europei a spus ca UE ar putea decide suspendarea activelor Rusiei si chiar anularea participarii Rusiei la summit.

18:57 - Vanzatorii ambulanti din Kiev comercializeaza placute de tras cu sagetile avand chipul presedintelui demis Viktor Ianukovici pe ele, asa cum este cea din imaginea de mai jos.

18:50 - Fostul lider al minoritatii tatare musulmane din Crimeea, Mustafa Dzemilev, a solicitat Turciei, Azerbaijanului si Kazahstanului sa faca tot posibilul ca regiunea sa ramana in continuare parte a Ucrainei. "Nu-i lasati singuri pe fratii si pe surorile noastre in aceste vremuri dificile", a indemnat Dzemilev.

18:45 - Televiziunile ucrainene din Crimeea a caror frecventa a fost preluata cu forta de reprezentantii Rusia 24 sunt in continuare disponibile prin satelit si online.

18:40 - Presedintele Comitetului Paralimpic ucrainean, Valeri Suskevici, a declarat ca doreste o detensionare a conflictului din Crimeea in perioada Jocurilor Paralimpice de la Soci. Se pare ca mai multi sportivi ucraineni iau in calcul varianta boicotarii Jocurilor, potrivit declaratiilor facute de Suskevici pentru BBC. Multi dintre sportivi "se tem pentru viitorul tarii lor".

18:28 - Senatorul american Chris Murphy avertizeaza Marea Britanie si celelalte natiuni din UE ca Statele Unite asteapta din partea lor o pozitie mai ferma in privinta Moscovei.

El a spus ca situatia actuala reprezinta "un test pentru relatiile transatlantice" si ca SUA asteapta sa vada daca va reusi comunitatea internationala "sa vorbeasca pe o singura voce" in cazul unei astfel de crize.

17:56 - In pofida tensiunilor din tara, reprezentantii agentiei de turism de la Kiev iau parte la cel mai mare targ de specialitate, la Berlin. La standul de turism al Ucrainei, potentialii vizitatori sunt atrasi cu ajutorul unui afis imens cu protestatari din Kiev.

"Consideram ca aceasta este povestea noastra pentru moment. Este partea trista a povestii noastre, dar suntem mandri ca avem astfel de eroi in Ucraina, ca avem oameni carora nu le este frica sa apere interesele tarii", a declarat pentru Reuters Elena Ovcearenko, director de marketing si PR al agentiei de turism din Kiev, adaugand ca spera ca "viziunea schimbarii" sa atraga turisti in Ucraina.

17:40 - La doar doua zile dupa ce Kremlinul a anuntat ca Rusia si China au "viziuni apropiate" pe tema Ucrainei, un comunicat al Casei Albe vine sa contrazica informatiile Moscovei.

Astfel, biroul de presa al Casei Albe transmite ca liderii din China subscriu pozitiei SUA pe tema Ucrainei, considera ca suveranitatea si integritatea teritoriala a acestui stat trebuie respectate.

Concluzia ca cele doua state sustin Ucraina ar fi venit in urma unei discutii telefonice intre consilierul de stat chinez Yang Jiechi si consilierul american pe probleme de securitate Susan Rice.

Amintim ca si Vladimir Putin a pretins ca a vorbit la telefon cu presedintele Chinei, Xi Jinping, care ar fi aratat Moscovei sustinerea tarii sale.

17:34 - Mai multi barbati inarmati au pus sub asediu cladirea televiziunii si radioului din Simferopol, au obligat angajatii sa opreasca transmisiunea posturilor ucrainene Channel 5 si 1+1 si au mutat Rusia 24 pe frecventele acestora, astfel ca postul rusesc emite acum in locul celor ucrainene, relateaza Interfax.

17:20 - Protestatarii pro-rusi au luat parte la o demonstratie, joi, in fata cladirii Parlamentului regional din Simferopol. In imaginea de mai jos poate fi vazut un barbat pe al carui banner scrie "Crimeea este impotriva nazismului".

17:12 - Silvio Berlusconi, un mai vechi prieten al lui Vladimir Putin, s-a intalnit, miercuri, cu ambasadorul american in Italia. Fostul premier italian l-ar fi avertizat pe oficialul de la Washington in legatura cu sanctiunile pe care SUA vor sa le impuna Kremlinului.

Intalnirea dintre ambasadorul John Phillips si Silvio Berlusconi a fost confirmata de Ambasada americana la Roma, fara insa a se oferi detalii cu privire subiectul discutiei dintre cei doi.

Cotidianul italian Il Messagero a relatat ca Berlusconi ar fi vorbit recent cu Putin la telefon si ca acesta din urma s-ar fi plans ca SUA si UE nu respecta acordul semnat la 21 februarie in Ucraina.

17:00 - OSCE isi va putea trimite observatorii pentru a monitoriza referendumului din Crimeea doar daca Ucraina solicita acest lucru, a spus reprezentantul Elvetiei la OSCE, Tim Guldimann. Totodata, acesta a declarat pentru Interfax ca este foarte important ca toate prevederile Constitutiei din Ucraina sa fie respectate.

16:48 - Cei 40 de membri OSCE carora li s-a blocat intrarea in Crimeea pentru o operatiune de monitorizare se afla acum intr-un autobuz si se indreapta spre orasul ucrainean Herson, acolo unde vor sustine o conferinta de presa pentru a anunta ce vor face in continuare.

16:43 - Cativa voluntari sarbi au sosit in Crimeea, la Sevastopol, pentru a-i ajuta pe cazaci si pe militarii rusi. Este vorba despre cinci voluntari din "Miscarea Cetnicilor" din Serbia, persoane care au luat parte la operatiuni similare in Kosovo, in 1999.

"Numerosi voluntari rusi au sustinut poporul sarb in timpul razboiului din Iugoslavia. Sarbii sunt mai putin numerosi, dar tin la poporul rus", a declarat Milutin Malisici, liderul grupului de voluntari.

16:33 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se intalneste cu secretarul de stat american John Kerry, joi, la Roma, pentru a continua negocierile pe tema Ucrainei.

Amintim ca cei doi s-au intalnit si miercuri, la Paris, fara a ajunge insa la un consens.

16:15 - Intrebat de jurnalisti daca Ucraina ar raspunde la un atac armat al Rusiei, premierul ucrainean a spus ca spera ca totul sa poata fi rezolvat pe cale pasnica, dar a adaugat: "Suntem pregatiti sa ne protejam tara".

Totodata, premierul de la Kiev a spus ca este indignat ca situatia a degenerat si ca este inacceptabil sa-ti fie teritoriul invadat de tancurile rusesti in secolul XXI.

"Rusia trebuie sa se opreasca. Dumnezeu stie care sunt limitele, pana unde poate sa ajunga", a adaugat Iateniuk.

16:08 - "Suntem gata de cooperare, dar nu suntem gata sa ne predam si sa fim supusi Rusiei", a mai spus Iateniuk, comparand politica expansionista a Kremlinului cu "un nou zid al Berlinului" si facand un apel la Vladimir Putin pentru a inlatura acest "zid al intimidarii, al agresiunii militare".

16:05 - Iateniuk multumeste Uniunii Europene pentru ajutor si cere Rusiei sa sa se retraga.

"Ceea ce cerem Rusiei este sa-si retraga trupele in cazarmi si sa nu sustina asa-numitul Guvern al Crimeii, care este ilegitim, cerem sa incepem sa purtam negocieri si sa ajungem la o solutie pasnica", si-a inceput seful Executivului de la Kiev discursul.

16:00 - Premierul ucrainean Arseni Iateniuk este suprins intr-o fotografie, la Bruxelles, in timp ce isi saluta omologul britanic, pe David Cameron.

Iateniuk le-a spus reporterilor prezenti la summit: "Asa-numitul referendum nu are niciun temei legal... Crimeea este si va fi parte integrata a Ucrainei."

Parlamentul Crimeii: De azi, peninsula este parte a Federatiei Ruse

15:11 - O echipa OSCE cu 40 de membri este blocata la intrarea in Crimeea, unde trebuia sa intreprinda o misiune de monitorizare. Echipa este impiedicata sa intre in peninsula de doua grupuri de persoane inarmate.

15:07 - Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, va efectua luni, 10 martie 2014, o vizita la Kiev, Ucraina, potrivit unui comunicat MAE remis redactiei Ziare.com.

15:01 - Noi initiative ale autoritatilor pro-ruse din Crimeea: pe langa nationalizarea proprietatilor statului ucrainean, se lucreaza la modalitatea tehnica prin care regiunea poate trece la moneda Rusiei, rubla.

14:41 - SUA au impus, joi, sanctiuni impotriva unui numar de rusi si cetateni din Crimeea ce ameninta securitatea Ucrainei. Departamentul de Stat va refuza emiterea de vize pentru cei "responsabili sau complici la" amenintarile la adresa suveranitatii Ucrainei.

14:18 - Autoritatile pro-ruse intentioneaza sa "nationalizeze" proprietatile statului ucrainean din Crimeea, scrie Interfax.

14:12 - Presedintele rus Vladimir Putin nu mai este izolat pe scena internationala dupa agresiunea din Crimeea, intrucat presedintele sirian, Bashar al-Assad, care de trei ani lupta impotriva unei revolte populare impotriva sa, si-a exprimat "solidaritatea" cu liderul de la Kremlin in ceea ce priveste pozitia fata de Ucraina.

13:50 - Adjunctul cancelarului german Angela Merkel, Sigmar Gabriel, se intalneste cu Putin la resedinta oficiala a acestuia din Novo-Ogariovo, pentru o discutie despre Crimeea, fara presa.

13:38 - Referendumul din 16 martie este doar o formalitate pentru ratificarea deciziei Parlamentului Crimeii iar peninsula este, incepand de joi, a Rusiei. Declaratia a fost facuta de vicepremierul Rustam Temirgaliev. "De azi, Crimeea este parte a Federatiei Ruse si orice trupe ale unei terte tari vor fi considerate grupari armate, cu toate consecintele asociate", a spus acesta.

13:30 - Bursa de la Moscova a reinceput sa cada, dupa anuntul privind referendumul din Crimeea, iar rubla slabeste accentuat.

13:05 - A inceput intalnirea liderilor UE de la Bruxelles pe tema Ucrainei si eventualelor sanctiuni pentru Rusia. Vestile dinspre Crimeea sunt de natura sa inflameze si mai mult spiritele, spun observatorii.

13:01 - Parlamentarii din Crimeea asteapta raspunsul Moscovei la cererea de alipire de Federatia Rusa, transmite BBC. Daca Rusia este de acord cu cererea Parlamentului Crimeii, atunci decizia finala a locuitorilor peninsulei va fi luata la referendum. In tot acest timp, militarii rusi continua sa blocheze bazele militare ucrainene.

12:53 - Amintim ca Curtea Suprema din Ucraina a decis deja ca referendumul din Crimeea si numirea premierului sunt ilegale, asa ca referendumul reprogramat pentru 16 martie nu va fi recunoscut.

12:47 - Se inmultesc semnalele ca peninsula Crimeea poate sa se lipeasca de Federatia Rusa. Duma de Stat ar putea adopta legea procedurii simplificate de aderare a unei parti a unei tari straine la Rusia saptamana viitoare, a anuntat liderul partidului Rusia Justa, Sergei Mironov.

12:32 - Ambasada SUA la Bucuresti a anuntat intr-un comunicat de presa remis redactiei Ziare.com ca in perioada 8-11 martie, nava USS Truxtun se va afla in portul Constanta pentru o vizita de rutina si exercitii comune cu Romania si Bulgaria.

Anterior, presa turca scrisese ca o nava militara americana va traversa stramtoarea Bosfor in Marea Neagra.

12:15 - Parlamentul Crimeii a votat unanim o motiune de alipire la Rusia. "Parlamentul Crimeii a adoptat o motiune ca peninsula Crimeea sa se alature Rusiei. A cerut presedintelui si parlamentului Rusiei sa ia in considerare aceasta cerere", a declarat parlamentarul Grigori Ioffe pentru AFP.

Criza din Ucraina: Referendum in Crimeea pentru alipirea de Rusia

12:07 - Alte detalii despre blocada marina a rusilor: marinarii rusi au scufundat un vas anti-submarin la intrarea in lacul Donuzlav, in vestul Crimeii, pentru a preveni patrunderea vaselor marinei ucrainene in Marea Neagra.

11:35 - Referendumul privind viitorul peninsulei ucrainene Crimeea va avea loc la 16 martie, a anuntat vicepremierul Crimeii Rustam Temirgaliev. Cei ce merg la urne vor fi intrebati daca vor ca peninsula Crimeea sa devina parte a Federatiei Ruse sau sa ramana regiune autonoma a Ucrainei.

11:27 - Un canal Tv ucrainean din Kiev relateaza ca 12 vase ale pazei de coasta ucrainene au spart blocada ruseasca din postul Kerci din Crimeea. Seful pazei de coasta a declarat ca daca nu mutau vasele din Kerci ar fi fost distruse.

11:15 - Serghei Markov, director al Institutului de Studii Politice de la Moscova si analist cu opinii similare cu ale Kremlinului, este de parere ca va avea loc un razboi in Ucraina.

Intr-un articol pentru Moscow Times, Markov scrie ca "in definitiv, extremistii care au confiscat puterea la Kiev doresc sa vada o baie de sange. Numai teama pentru vietile lor ii poate opri sa incite la un asemenea conflict. Rusia este pregatita sa isi mute fortele in sudul si estul Ucrainei daca se folosesc masuri represive impotriva populatiei vorbitoare de limba rusa sau daca are loc o interventie militara. Rusia nu va anexa Crimeea (...) In acelasi timp, nu va sta pasiv in vreme ce gruparile rusofobe si naziste tin ostatici oamenii din Crimeea, Harkov si Donetk".

Parlamentul ucrainean ar putea impune alfabetul latin in locul celui chirilic

10:55 - Noul lider al Crimeii, pro-rusul Serghei Aksionov, a declarat ca 11.000 de trupe de auto-aparare controleaza accesul in regiune si au blocat toate bazele militare care inca nu s-au predat.

Se crede ca majoritatea trupelor de "auto-aparare" sunt, de fapt, compuse din soldati rusi.

10:40 - Hillary Clinton a revenit asupra declaratiilor privind comparatia dintre Putin si Hitler. In opinia fostului secretar american de Stat, Putin este un lider dur dar cu "pielea subtire", care iroseste potentialul tarii sale.

Hillary Clinton: Ce face Putin in Crimeea e la fel cu ce a facut Hitler pentru germanii din Romania

Cu o zi inainte, Clinton afirmase ca incercarea presedintelui rus de a proteja minoritatea rusa din Ucraina aduce aminte de actiunile lui Hitler de a avea grija de etnicii germani aflati in afara statului nazist.

"Daca va suna familiar, este ceea ce Hitler a facut in anii '30. Toti etnicii germani, germanii ca origine, aflati in locuri precum Cehoslovacia si Romania si alte locuri, Hitler continua sa spuna ca nu sunt tratati bine. 'Trebuie sa intru sa-mi protejez oamenii' si asta i-a facut pe toti nervosi", a afirmat Clinton, aflata la un eveniment privat.

10:21 - Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a anuntat ca va trimite un al treilea emisar in Ucraina, dupa ce Robert Serry a fost nevoit sa paraseasca rapid Crimeea, intrucat fusese blocat intr-o cafenea de o multime furioasa de localnici pro-rusi, miercuri.

"Am decis sa il trimit pe adjunctul secretarului general pentru drepturile omului, Ivan Simonovic, in Ucraina, pentru a vizita Kievul si partea estica a tarii, inclusiv Crimeea, pentru a observa si monitoriza drepturile omului", a spus Ban.

10:01 - Jurnalistii relateaza ca steagul ucrainean flutura iar pe cladirea administratiei regionale din Donetk. Imobilul din orasul natal al fostului presedinte Viktor Ianukovici a fost ocupat in doua randuri de protestatarii pro-rusi.

09:43 - Seful fortelor ucrainene speciale Berkut a aratat, pentru Russia Today, ca o a treia parte implicata in protestele de la Kiev este responsabila de uciderea protestatarilor, intrucat echipele Berkut nu erau inarmati.

"La un moment dat am inteles ca nu mai era ca la protestele pasnice din 2004 si 2007. De aceasta data era vorba despre provocare, nu numai violenta, ci tactici murdare ale protestatarilor. Desi eram neinarmati - nu aveam nici macar arme non-letale - planul celor ce au pus asta la punct a fost sa zdrobeasca Berkut, sa ne demoralizeze si sa ne preseze sa schimbam taberele, insa nu s-a intamplat asta.

Apoi a venit ce era mai rau: impuscaturile. Se tragea in ambele parti, insa noi nu aveam arme. Era dificil sa intelegi ce se intampla, insa ofiterii au inceput sa cada asa ca a devenit clar ca oamenii mureau impuscati! Sunt sigur ca erau forte exterioare, o a treia parte implicata in provocari si in mortile de ambele parti", a declarat Iuri Abisov.

Russia Today: Lunetistii din Kiev, angajati de liderii protestelor din EuroMaidan (Video)

Declaratia lui Abisov vine dupa dezvaluirea unei conversatii telefonice a sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, cu ministrul Afacerilor Externe din Estonia, Urmas Paet. "Acum se intelege din ce in ce mai bine ca in spatele lunetistilor nu s-a aflat Viktor Ianukovici, ci persoane din cadrul noii coalitii de guvernare de la Kiev", a spus Urmas Paet. "Cred ca vrem sa cercetam lucrul acesta. Vreau sa spun ca nu aveam aceste informatii, dar e interesant. Doamne!", a raspuns Ashton.

Inregistrarea a fost data publicitatii de de Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU), loial presedintelui demis Viktor Ianukovici. Paet a confirmat veridicitatea discutiei, insa a precizat ca nu invinovateste opozitia pentru mortii din Piata Independentei, ci doar a relatat sefei diplomatiei europene ce i s-a spus in Ucraina.

09:13 - Liderul pro-rus al separatistilor din Donetk si guvernator auto-proclamat, Pavel Gubarev, a fost retinut joi.

09:12 - Basescu inainte de plecarea la Bruxelles: Ceea ce a facut Rusia este o agresiune impotriva Ucrainei. Presedintele roman a aratat ca "daca se decide un format de negociere la Bruxelles, Romania trebuie sa faca parte din el, avem peste 400.000 de cetateni vorbitori de limba romana, ceea ce ne situeaza pe locul doi dupa Rusia".

Criza din Ucraina: Basescu spune ca Romania trebuie sa se implice

08:57 - Ministrii de Externe din tarile baltice, nordice si din grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia Slovacia si Ungaria), se intalnesc in orasul eston Narva, joi, pentru a discuta situatia din Ucraina si tarile din vestul Balcanilor.

08:40 - UE a anuntat ca a impus sanctiuni politicienilor ucraineni. Printre cei vizati de inghetarea activelor se numara presedintele demis Viktor Ianukovici, fiii lui Ianukovici, Oleksandr si Viktor, fostul premier Mikola Azarov si fiul sau, fostul ministru de Interne, Vitali Zaharcenko, fostul ministru de Justitie, Olena Lukas, fostul sef al serviciului de Securitate, Oleksandr Iakimenko, fostul procuror general, Viktor Psonka, si altii.

08:20 - Liderii UE incep, joi, un summit de urgenta pentru a decide cat de puternic va fi raspunsul pentru ocupatia rusa din Crimeea. Unii membri, in special din Europa de Sud, cer sanctiuni dure, in vreme ce altii, condusi de Germania, insista pe mediere pentru iesirea din criza.

Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu.

Basescu participa joi la reuniunea Consiliului European pe tema situatiei din Ucraina

08:00 - Coloana de militari rusi s-a intors la baza ucraineana Perevalnoe, de unde plecase miercuri noaptea, dupa un asediu de aproape o saptamana.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

07:50 - Tatarii din Bakcisarai au adus alimente soldatilor ucraineni in baza militara ocupata de fortele ruse.

07:45 - Vasele ruse ce blocheaza intrarea in Donuzlav s-au retras, potrivit ofiterilor din garnizoana din Novozernoe.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.

Dupa ce presedintele fugar Viktor Ianukovici a fost demis de Parlamentul de la Kiev, majoritatea rusa din Crimeea a inceput sa protesteze in fata Parlamentului regional, cerand parlamentarilor sa nu sustina autoritatile centrale.

Oamenii vor ca Regiunea Autonoma Crimeea sa se intoarca la constitutia din 1992, cand a avut, pentru scurt timp, propriul presedinte. Unii vor alipirea la Rusia.

Comunitatea tatara si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Kiev.

De ce Rusia nu vrea sa cedeze Crimeea

Revenita, dupa 1991, la granitele din secolul XVII, Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Crimeea ocupatie Rusia, #Crimeea soldati rusi , #Ucraina
Comentarii
Poza Socialistwars
Socialistwars
rank 5
Poza paraipan
paraipan
rank 5
Aia 30,000 militari din Crimeea fara steaguri si insemne sint