Referendum in Crimeea: 95,5% din alegatori vor unirea cu Rusia - SUA si UE nu recunosc votul

Luni, 17 Martie 2014, ora 01:02
31830 citiri
Referendum in Crimeea: 95,5% din alegatori vor unirea cu Rusia - SUA si UE nu recunosc votul
Foto: The Guardian

Populatia Crimeii a votat, duminica, pentru alipirea la Rusia intr-un referendum denuntat de intreaga lume, dar sustinut de Moscova

Rezultatele preliminare ale votului arata ca 95,5% din votanti au ales trecerea regiunii in Rusia, 3,5% dintre alegatori au vrut ca peninsula sa ramana independenta si 1% din voturi au fost anulate.

Cei care au mers duminica la urne au fost intrebati daca vor ca peninsula Crimeea sa devina parte a Federatiei Ruse sau sa ramana o regiune autonoma a Ucrainei, pe baza unei Constitutii din anii '90, care ii acorda o autonomie extinsa.

Uniunea Europeana, Statele Unite, dar si Romania, Franta sau Marea Britanie au criticat votul de duminica si au transmis ca il considera ilegal. In schimb, Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anuntat duminica seara premierul separatist Serghei Aksionov.

Referendumul fusese mai intai fixat pentru 25 mai, cand ar fi coincis cu alegerile anticipate pentru presedintia Ucrainei, apoi pentru 30 mai. Daca initial era vorba numai despre "viitorul" Crimeei, acum este vorba despre alipirea la Rusia.

Printre initiativele decise de autoritatile proruse din Crimeea se mai numara si nationalizarea proprietatilor statului ucrainean, dar si trecerea regiunii la moneda Rusiei, rubla.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de duminica din Crimeea:

01:04 - Cancelarul german Angela Merkel a condamnat duminica interventia trupelor ruse, sambata, in regiunea Herson, in sudul Ucrainei, in afara Crimeei, intr-o convorbire la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin, anunta AFP.

00:50 - Casa Alba a transmis o alta versiune a convorbirii dintre Putin si Obama.

Referendum in Crimeea: Obama l-a sunat pe Putin - Kremlinul si Casa Alba au varinte diferite ale conversatiei

"Presedintele Obama a subliniat ca referendumul din Crimeea nu respecta Constitutia Ucrainei si a avut loc sub presiunea interventiei militare ruse, iar referendumul nu va fi recunoscut de catre Statele Unite si comunitatea internationala", arata un comunicat de la Casa Alba.

00:15 - Premierul separatist Serghei Aksionov sarbatoreste rezultatul referendumului, in Simferopol.

00:05 - Prim-vicepremierul Republicii Autonome Crimeea, Rustam Temirgaliev, a declarat pentru NBC ca rezultatul referendumului din Crimeea este "un prim pas". "Urmatorul pas este estul Ucrainei", a spus acesta.

Referendum in Crimeea: Prim-vicepremierul Crimeii: Urmatorul pas este estul Ucrainei

23:50 - Prim-ministrul britanic David Cameron a declarat pentru BBC ca Marea Britanie "nu recunoaste referendumul din Crimeea sau rezultatul acestuia. Facem apel la Rusia pentru a intra in dialog cu Ucraina si a rezolva aceasta criza".

23:38 - La Simferopol, rezultatul referendumului este celebrat cu focuri de artificii.

23:23 - Putin si Obama au convenit ca, "in pofida diferentelor de apreciere, este necesar sa caute impreuna mijloace pentru a stabiliza situatia din Ucraina", a anuntat Kremlinul.

23:03 - Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis liderului american Barack Obama ca referendumul din Crimeea este in conformitate cu dreptul international, relateaza Reuters, care citeaza o declaratie de la Kremlin.

22:59 - Refat Chubarov, seful minoritatii tatare, a declarat pentru BBC ca exista temeri ca tatarii din regiune vor fi deportati in cazul in care peninsula va trece sub control rusesc.

22:50 - Mikhail Malyshev, seful comisiei electorale, a anuntat ca 95,5% din votanti au optat pentru alipirea la Rusia, 3,5% dintre votanti au vrut ca peninsula sa ramana independenta si 1% din voturi au fost anulate. Pana la aceasta ora au fost numarate 50% din voturi, a mai spus Mihail Malisev.

22:31 - Russia Today anunta ca 95% dintre votanti au optat pentru alipirea de Rusia.

22:25 - Seful Comisiei electorale din Crimeea anunta prezenta oficiala la vot: 82,71%.

22:10 - Fotograful Dan Kitwood a surprins modul in care se numara voturile la sectia din Bachchisaray.

Referendum in Crimeea: Mii de oameni sarbatoresc in strada alipirea la Rusia (Galerie foto)

21:59 - Mii de oameni sarbatoresc in continuare rezultatul referendumului pe strazile capitalei Crimeii, Simferopol, si in Sevastopol.

21:40 - Majoritatea observatorilor internationali care au facut declaratii site-ului de stiri RT au spus ca referendumul din Crimeea este unul credibil, iar votul cetatenilor ar trebui respectat.

Referendum in Crimeea: Parerea generala a observatorilor internationali: votul oamenilor ar trebui respectat

21:28 - Prezenta la vot la referendum a fost de 79%, iar in Sevastopol si Simferopol a depasit 85%, anunta agentia de stiri din Crimeea.

21:23 - Franta s-a alaturat celor care condamna referendumul din Crimeea, acuzand Rusia de "escaladare inutila si periculoasa" a conflictului. Ministrul de Externe Laurent Fabius, a declarat ca Franta considera referendumul ilegal.

21:20 - Interfax anunta ca "nu au existat reclamatii la acest referendum".

21:09 - Premierul separatist Serghei Aksionov a spus ca parlamentarii Crimeii se vor intruni, luni, pentru a-i cere presedintelui Vladimir Putin alipirea peninsulei la Federatia Rusa.

21:05 - Un jurnalist de la Kyiv Post transmite ca reprezentantii mass-media nu sunt lasati sa intre in sectiile de votare pentru a vedea cum se numara voturile.

Pe de alta parte, ministrul Informatiilor din Crimeea, Dmitri Polonski, a declarat ca mass-media a putut relata cu toata libertatea evenimentele din duminica referendumului.

"Desigur, exista si mici probleme. Cu toate acestea, nu mi s-au adus la cunostinta incidente care sa influenteze activitatea mass-media", a declarat Polonski, adaugand ca se doreste incetarea "minciunilor" si ca vrea se observe faptul ca in Crimeea se voteaza liber, transmite Itar Tass.

20:55 - Premierul separatist al Crimeii, Serghei Aksionov, a scris pe pagina sa de Twitter: "Astazi (duminica - n.red.) am luat o decizie importanta, care va intra in istorie".

20:52 - Nici Marea Britanie nu recunoaste rezultatele referendumului din Crimeea, transmite ministrul britanic de Externe, William Hague.

"Nimic din modul in care s-a desfasurat acest referendum nu ar trebui sa convinga pe cineva de faptul ca a fost un exercitiu legitim", a transmis Hague, adaugand ca scrutinul de duminica reprezinta o incalcare a Constitutiei din Ucraina, in pofida numeroaselor atentionari lansate Rusiei de comunitatea internationala.

20:43 - Oamenii flutura steaguri rusesti in Piata Lenin din Simferopol si se bucura de rezultatele preliminare ale referendumului prinvind alipirea Crimeii la Rusia.

20:30 - La randul sau, la scurt timp dupa inchiderea urnelor in Crimeea, Casa Alba a transmis un comunicat prin care condamna referendumului desfasurat duminica aceasta si in care se arata ca actiunile Rusiei sunt "periculoase si destabilizatoare". De asemenea, Casa Alba atrage atentia, inca o data, asupra "costurilor ridicate" pe care Moscova le va plati pentru acest referendum.

20:23 - Administratia prezidentiala a Romaniei a transmis un comunicat in care se arata ca scrutinul este ilegal si ca Romania nu va recunoaste rezultatele lui.

"Romania considera ilegal referendumul in curs de desfasurare in Crimeea si nu va recunoaste rezultatele acestuia in conditiile in care Curtea Constitutionala a Ucrainei a declarat neconstitutionala organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar presedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaratiei de independenta a acesteia", se arata in documentul citat.

Basescu: Referendumul din Crimeea e ilegal, nu recunoastem rezultatele

20:10 - Prezenta la vot a fost de 93%, referendumul fiind validat. Rusia este singura tara care recunoaste votul.

20:00 - Urnele de vot s-au inchis.

19:53 - Protestatarii prorusi din Donetk si Harkov au ocupat mai multe cladiri ale institutiilor publice si au devenit violenti, incendiind mai multe carti in limba ucraineana.

19:23 - Rezultate preliminare ale referendumului din Crimeea ar urma sa fie anuntate dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora locala 20:00 (20:00, ora Romaniei - n.red.).

19:15 - Liderul de la Kremlin a avut o discutie telefonica pe tema Ucrainei cu omologul sau din Kazahstan, Nursultan Nazarbaev. Discutia a fost purtata la initiativa partii cazace, a transmis biroul de presa al presedintelui Putin.

"Cei doi lideri au constatat amploarea organizatorica a referendumului si s-au aratat multumiti de faptul ca populatia din peninsula are ocazia sa isi exprime dorinta intr-o chestiune atat de importanta", se arata in comunicatul citat.

Referendum in Crimeea: Kievul cere ca OSCE sa trimita observatori in sud-estul Ucrainei

Nursultan Nazarbaev, fost lider al Partidului Comunist din Kazahstan, se afla in fruntea tarii din 1991. Acesta este cunoscut pentru metodele inedite prin care si-a zugravit imaginea in fata cetatenilor sai, una dintre ele fiind comandarea unor colectii de basme pentru copii, carti cu povesti ilustrate ce il au ca personaj central.

19:05 - Presedintele Vladimir Putin, care participa la ceremonia de inchidere a Jocurilor Paralimpice de la Soci, eclipsate de tensiunile recente din Crimeea, le-a multumit oficialilor delegatiilor sportive prezente ca nu au amestecat evenimentul cu politica.

18:55 - Sustinatorii alipirii Crimeii la Rusia au inceput sa se adune in piata centrala din Simferopol pentru a incepe sa sarbatoreasca in asteptarea rezultatelor referendumului de astazi.

Prezenta la vot inregistrata pana acum este de 70%, potrivit autoritatilor Biroului electoral, iar rezultatele finale ale scrutinului vor fi facute publice, cel mai probabil, luni.

La ce se poate astepta Crimeea dupa referendum?

18:45 - Secretarul de stat american John Kerry a transmis, la randul sau, ca nici Statelor Unite nu vor recunoaste rezultatele referendumului din Crimeea.

In discutia purtata cu Serghei Lavrov, John Kerry a cerut Rusiei sa sprijine reformarea Constitutionala a Ucrainei, prin garantarea mai multor drepturi pentru minoritatea rusofona din regiuni precum Crimeea.

18:19 - Casa Alba l-a avertizat pe presedintele Vladimir Putin ca Moscova va avea parte de noi sanctiuni in zilele care urmeaza si ca izolarea internationala va afecta Rusia din punct de vedere economic.

Totodata, Uniunea Europeana a transmis ca referendumul din Crimeea este ilegal si ilegitim si ca rezultatele sale nu vor fi recunoscute de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Oficialii de la Bruxelles vor decide luni care vor noile sanctiuni impuse Moscovei.

18:04 - Peste 5.000 de persoane au iesit pe strazile din Odessa pentru a-si arata sustinerea fata de referendumul din Crimeea.

"Locuitorii din Odessa ii sustin pe cetatenii din Crimeea, care voteaza astazi pentru viitorul lor. Am instalat corturi unde strangem semnaturi pentru a organiza referendumuri locale si in alte regiuni din Ucraina, astfel incat sa descentralizam puterea in Ucraina, sa ne alegem guvernatori, iar rusa sa fie o a doua limba", a spus unul dintre organizatori, potrivit Itar Tass.

Atac cibernetic asupra site-urilor NATO: Hackerii ucraineni il revendica

17:59 - Circa 1.000 de protestatari prorusi din Donetk au parasit cladirea Serviciilor de Securitate si se indreapta acum catre sediul uneia dintre cele mai mari uzine de prelucrare a otelului din Ucraina - Uniunea Industriala Donbass.

17:53 - Autoritatile de la Kiev au anuntat ca recruteaza 20.000 de barbati pentru recent infiintata Garda Nationala, astfel incat Ucraina sa faca fata rusilor trimisi peste granite pentru a promova separatismul.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a spus ca 10.000 de barbati vor fi chemati in urmatoarele doua saptamani de autoritati pentru recrutare.

17:25 - Un grup de tatari protesteaza cu steaguri ucrainene in Eski Sarai, localitate situata la circa 20 de minute de Simferopol. Acestia sunt nemultumiti ca autoritatile au amenajat o sectie de votare intr-una dintre cladirile folosite in mod normal pentru desfasurarea de alegeri si spun ca vor boicota referendumul.

Tensiuni in Crimeea: Armistitiu intre Ucraina si Rusia, pana vineri

17:15 - Un protest pro-unitate are loc la Kiev, in Piata Maidan. Printre manifestanti se numara si cetateni din Crimeea, inclusiv rusi, persoane care au parasit peninsula la scurt timp dupa izbucnirea tensiunilor in regiune si care nu doresc alipirea la Federatia Rusa.

17:06 - Liderul gruparii ultranationaliste ucrainene Sector Dreapta, Dmitri Iaros, a amenintat ca va distruge conductele rusesti de pe teritoriul Ucrainei, daca problemele cu Moscova nu se rezolva pe cale diplomatica.

"Nu putem permite inamicului sa dirijeze un atac de tip blitzkrieg (razboi fulger - n.red.) pe teritoriul ucrainean. Nu trebuie sa uitam ca Rusia face bani din furnizarea de petrol prin conductele noastre catre Occident. Vom distruge aceste conducte si ne vom lasa dusmanul (Rusia - n.red.) fara bani", a transmis Iaros.

16:52 - Manifestantii din Donetk solicita eliberarea activistilor prorusi arestati saptamanile trecute, implicit a liderului protestatarilor - Pavel Gubarev, precum si repunerea lui Roman Romanov in functia de procuror al regiunii.

Mai multe persoane au fost ranite in protestele de duminica aceasta. Victimele au fost atat din randul manifestantilor, cat si din randul fortelor de ordine.

Referendum in Crimeea: Indiferent de rezultat, Ucraina pierde peninsula (Video)

16:45 - Protestatarii prorusi din Donetk nu au putut sa ocupe cladirea Procuraturii regionale, dar au reusit sa intre in sediul Serviciilor de Securitate din regiune. Potrivit BBC, numarul demonstrantilor este de cateva mii.

16:32 - Secretarul de stat american John Kerry si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au discutat duminica, in ziua referendumului din Crimeea.

Partea rusa a cerut Statelor Unite sa isi foloseasca influenta pentru a determina autoritatile de la Kiev sa opreasca ilegalitatile indreptate asupra populatiei rusofone.

"In ultima vreme, fortele ultranationaliste si radicale si-au extins activitatea in sud-estul Ucrainei. Exista victime in randul civililor. Actiunile radicalilor destabilizeaza situatia", i-a spus Serghei Lavrov lui John Kerry.

Secretarul de stat american a transmis ca Statele Unite fac tot posibilul pentru a obtine curand rezultate pozitive.

16:20 - Prezenta la referendumul din Crimeea a ajuns la 64% din totalul populatiei cu drept de vot, au anuntat reprezentantii Biroului electoral, potrivit Itar Tass.

16:17 - Apar noi informatii despre discutia telefonica dintre Angela Merkel si Vladmir Putin. Potrivit unui comunicat remis de biroul de presa al lui Merkel, cancelarul german i-a propus liderului de la Kremlin extinderea rapida a prezentei observatorilor OSCE in Ucraina, in special in estul tarii, in zona granitei cu Federatia Rusa.

16:07 - Doi politisti ucraineni au fost raniti in confruntarile cu protestatarii prorusi care incearca sa ocupe cladirea Procuraturii regionale din Donetk.

15:47 - Presedintele Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au vorbit la telefon, la initiativa partii ruse. Liderul de la Kremlin i-a transmis cancelarului german ca referendumul din Crimeea respecta legislatia internationala.

Totodata, liderul de la Kremlin a spus ca va respecta vointa populatiei din Crimeea si ca este ingrijorat de escaladarea tensiunilor in regiune, pe care le pune pe seama unor grupuri radicale din sudul si sud-estul Ucrainei.

15:32 - Protestatarii prorusi incearca sa ia sub asediu cladirea Procuraturii regionale din Donetk si scandeaza "Rusia, Rusia!".

15:27 - Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, si-a luat angajamentul ca ii va aduce in fata justitiei pe toti cei care promoveaza separatismul in regiunea Crimeea.

"Sa nu existe nicio indoiala ca statul ucrainean ii va gasi pe toti liderii separatisti care, sub protectia trupelor ruse, incearca sa distruga independenta Ucrainei. Chiar daca va dura un an sau doi, ii vom gasi si ii vom preda instantelor ucrainene si celor internationale, iar pamantul va arde sub picioarele lor", a spus premierul de la Kiev.

15:04 - Trupele ruse au lansat mai multe grenade catre navele Marinei Militare ucrainene din portul Sevastopol. De asemenea, militarii rusi au amplasat zeci de mine anti-tanc langa o baza a Marinei ucrainene din Feodosia, potrivit agentiei Unian, citate de BBC.

14:54 - Ministrul ucrainean al Apararii, Igor Teniuk, a declarat ca Rusia si Ucraina au stabilit un armistitiu in Crimeea, pana pe data de 21 martie.

Astfel, trupele ucrainene vor ramane in bazele lor, iar trupele ruse nu le vor ataca bazele. Ceea ce se va intampla dupa data de 21 martie nu a fost inca supus negocierilor.

14:48 - Mai multe site-uri ale NATO au fost tintele unor atacuri cibernetice, a anuntat Oana Lungescu, purtator de cuvant al Aliantei, pe contul sau de Twitter.

Desi reprezentantii NATO nu au dezvaluit cine este de vina, gruparea de hackeri ucraineni Cyber Berkut a revendicat atacul cibernetic, potrivit CNN, citat de Ky3.

14:36 - Circa 3.000 de protestatari prorusi au iesit pe strazile din orasul ucrainean Harkov, situat in apropiere de granita cu Rusia, pentru a cere apropierea de Moscova.

14:10 - Prezenta la referendumul din Crimeea a atins "un nivel record de 44,27%", la doar sase ore de la deschiderea urnelor de vot, a transmis Mihailo Malisev, un oficial din cadrul Biroului electoral.

14:05 - Ministrul ucrainean interimar al Apararii, Igor Teniuk, a declarat ca tara sa nu isi va retrage trupele din Crimeea, in conditiile in care numarul militarilor rusi din regiune a ajuns la 22.000, desi limita maxima admisa era de 12.500.

Teniuk a spus ca Ucraina "nu considera pierduta" pensinsula Crimeea si ca militarii ucraineni vor ramane in regiune pentru a lua masurile care se vor impune.

13:40 - O jurnalista de la Pravda Ucraina a fost lasata sa voteze la referendumului din Crimeea, desi este cetatean al Federatiei Ruse.

13:34 - Liderul minoritatii tatare din Crimeea, Refat Ciubarov, a spus ca referendumul de duminica este "un spectacol de clovni", "un circ" si ca le-a transmis deja etnicilor din regiune ca trebuie sa-l boicoteze.

13:26 - Potrivit Russia Today, site-ul oficial al referendumului din Crimeea nu mai poate fi accesat, iar autoritatile dau vina pe "un atac cibernetic al Statelor Unite".

13:03 - Organizatia Amnesty International isi exprima ingrijorarea fata de disparitia a trei activisti despre care nu se mai stie nimic de joi seara, cand au fost urmariti in apropiere de Simferopol de mai multe vehicule. Amnesty International a transmis ca exista informatii conform carora inspre ei ar fi fost trase mai multe focuri de arma.

Doua dintre telefoanele mobile ale activistilor au fost depistate in apropierea comisariatului militar din Simferopol, insa ofiterii de aici neaga faptul ca s-ar afla in posesia celularelor.

Cei trei activisti - Oleksi Gritsenko, Natalia Lukiacenko si Serghi Suprun, se aflau in regiune de saptamana trecuta. Tatal lui Gritsenko a confirmat faptul ca nimeni nu a mai putut lua legatura cu ei de joi seara.

12:55 - Federatia Internationala pentru Drepturile Omului (FIDH), a transmis un comunicat de presa in care condamna referendumul din Crimeea.

In document se arata ca autoritatile din peninsula au rapit si au expulzat in Ucraina continentala activistii prounitate, au intimidat comunitatile locale si au inchis mass-media independenta, incalcand legislatia ucraineana si internationala, precum si drepturile omului.

Totodata, in document se arata ca, din cauza lipsei de securitate, multi cetateni se vad nevoiti sa fuga din Crimeea.

12:45 - Circa 1.000 de protestatari prorusi din Donetk s-au adunat in Piata Lenin din oras pentru un mars de sustinere a referendumului din Crimeea.

12:40 - In orasul ucrainean Donetk, situat in apropiere de granita cu Federatia Rusa, protestatarii prorusi au devenit violenti si au intrat cu forta in sediul local ale Serviciului National de Securitate.

Acestia au spart geamurile, au dat jos steagul ucrainean de pe cladire si au pus un drapel rus in locul lui.

12:30 - Raisa Zamiatina, sefa Biroului Electoral din Crimeea a declarat pentru Kyiv Post ca, la doar doua ore de la deschiderea urnelor, se inregistrase deja o prezenta de 30% la referendum.

12:07 - Primarul interimar al statiunii Yalta, Serhi Karnauk, sustine ca prezenta la vot este atat de mare, incat "iese prin acoperis".

"Locuitorii din Crimeea, care decid astazi (duminica - n.red.) soarta peninsulei sunt cuprinsi de un entuziasm neobisnuit", a spus edilul localitatii.

12:02 - Zeci de echipaje de politie si trupe paramilitare formate din rusi si cazaci organizeaza filtre la iesirile din orasul Bahchisarai, din Crimeea, in care locuiesc si tatari musulmani, comunitate care a anuntat deja ca boicoteaza referendumul pentru alipirea peninsulei la Rusia. Practic, toate masinile care vor sa iasa din oras sunt controlate.

11:50 - Mii de persoane au anuntat ca vor lua parte la un protest fata de invazia trupelor ruse in Ucraina, duminica, la ora locala 13:30 (15:30, ora Romaniei - n.red.), la Londra. Acestia se vor intalni la Marble Arch, de unde vor porni intr-un mars pe strazile Capitalei britanice.

Guvernul Ucrainei cere populatiei sa predea armele: Orice foc tras, pretext pentru ocuparea tarii

Printre cei care si-au anuntat prezenta se numara nu doar cetateni britanici, ci si americani, germani, italieni, francezi, polonezi, georgieni, ceceni, lituanieni, letoni, estonieni, bielorusi, cetateni originari din Venezuela si Siria, membri ai comunitatilor evreiesti si tatare crimeene din Londra, dar si rusi care vor sa isi arate sustinerea fata de independenta Ucrainei.

11:18 - Niciuna dintre intrebarile de pe buletinul de vot de la referendum nu le cetatenilor posibilitatea de a opta pentru excluderea controlului Rusiei asupra Crimeii.

Prima intrebare de pe buletinul de vot ii pune pe cetateni sa spuna daca sunt in favoarea alipirii Crimeii la Federatia Rusa, in vreme ce a doua le solicita alegatorilor sa spuna daca vor revenirea la Constitutia din 1992, care prevedea ca peninsula sa fie stat independent in cadrul Ucrainei, ceea ce i-ar permite sa aleaga cu ce state doreste sa aiba relatii apropiate.

Referendum in Crimeea: Indiferent de rezultat, Ucraina pierde peninsula

Acest lucru inseamna ca cetatenii nu pot opta pentru mentinerea statutului actual al Crimeii, care presupune o subordonare fata de Kiev.

10:58 - Comunitatatea tatara din Bucuresti organizeaza un miting de sustinere a tatarilor din Crimeea, duminica, de la ora 13:00, in fata Ambasadei Federatiei Ruse din Capitala.

Bancile din Crimeea se pregatesc deja sa treaca la rubla ruseasca

10:52 - Un utilizator remarca pe Twitter faptul ca bancile din Crimeea au inceput sa puna afise prin care anunta faptul ca vor fi inchise luni, 17 martie, pentru a face trecerea de la grivna ucraineana la rubla ruseasca.

10:21 - In Crimeea sunt deschise 1.205 sectii de votare, pentru referendum. O parte dintre acestea se confrunta cu probleme tehnice din cauza ploilor torentiale din regiune. Mai multe sectii de votare nu pot folosi liniile telefonice si nici nu au acces la curent electric, transmite BBC.

09:11 - Tatarii din Crimeea boicoteaza referendumul de duminica, pe care il considera ilegal, in asentimentul comunitatii internationale si al noului guvern de la Kiev.

De partea cealalta, militarii rusi aflati in zona ii "impulsioneaza" pe cetatenii prorusi din Crimeea sa iasa la vot. Oamenii reclama ca prezenta militara in zona reprezinta o presiune suplimentara, in timpul referendumului.

08:10 - Oamenii se prezinta in numar mare la urne, inca de la prima ora. Multi dintre ei au venit special pentru a verifica daca numele lor apar pe liste si pentru a se asigura ca nu voteaza altcineva pentru ei, informeaza B1 TV.

Fotografia zilei: Ce-si doresc locuitorii din Crimeea

08:00 - In Crimeea s-au deschis sectiile de votare si referendumul a inceput. Sunt asteptati la urne cei 1,5 milioane de locuitori din regiune.

Reactiile la acest referendum au fost dure, atat la Kiev cat si in Europa si SUA.

Criza din Ucraina: Referendum in Crimeea pentru alipirea de Rusia

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, considera o amenintare la adresa integritatii teritoriale solicitarea de a intrarea in componenta Federatiei Ruse si supunerea acestei optiuni unui referendum la nivel local.

Corlatean considera ca decizia autoritatilor Republicii Autonome Crimeea este inadmisibila si ilegala, reprezentand o amenintare directa la adresa integritatii teritoriale a Ucrainei.

MAE roman: Referendumul din Crimeea - inadmisibil, ilegal, o amenintare directa

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis la randul sau presedintelui rus, Vladimir Putin, ca un referendum in Crimeea ar incalca legea internationala, in contextul in care decizia Parlamentului din peninsula ucraineana de a se alipi Federatiei Ruse nu a facut decat sa adanceasca criza din Ucraina.

Merkel, nou avertisment pentru Putin: Referendumul din Crimeea e ilegal

Ucraina a cerut Consiliului Europei sa ajute la investigarea ciocnirilor ce au dus la rasturnarea presedintelui Viktor Ianukovici si monitorizarea minoritatilor din Crimeea.

Austria, care detine presedintia Consiliului pana in mai, a fost de acord ca este necesara verificarea legalitatii referendumului din Crimeea.

Consiliul Europei trimite observatori in Crimeea. Verifica legalitatea referendumului

Ocupatia rusa din Crimeea

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea. De atunci, numarul trupelor ruse s-a tot marit, asa ca Moscova are in prezent controlul militar complet al peninsulei.

Parlamentarii republicii autonome Crimeea au adoptat o declaratie privind independenta peninsulei. Declaratia de independenta este necesara pentru procedurile juridice din cadrul demersului Crimeii de alipire la Rusia si pentru referendumul de pe 16 martie.

La randul sau, camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei, a precizat si un parlamentar rus.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, proeuropeana.

Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Crimeea referendum alipire Rusia, #Crimeea referendum martie , #Ucraina