Reportaj din razboi. Femeia care ii conduce pe separatistii pro-rusi: "Barbatii nu se tem sa ma urmeze"

Duminica, 22 Martie 2015, ora 20:12
7392 citiri
Reportaj din razboi. Femeia care ii conduce pe separatistii pro-rusi: "Barbatii nu se tem sa ma urmeze"
Foto: Deutsche Welle

Inainte a lucrat intr-un cazino, acum conduce o unitate de artilerie pro-rusa in estul separatist al Ucrainei, in auto-proclamata republica Donetk.

Nu vrea sa isi dezvaluie identitatea, dar numele sau de razboi este Nut. Jurnalistii de la Deutsche Welle au calatorit pana in Donetk pentru a o cunoaste pe tanara de 20 de ani.

Roscata, tunsa scurt, femeia poarta uniforma standard a rebelilor. Nut sta in camera ei prost mobilata, intr-o cazarma din cartierul Petrovski. Langa patul sau ingust, de o singura persoana, este sprijinita o mitraliera. Prietenul sau loial, cainele Loki, maraie la vizitatori.

Femeia este responsabila de 50 de oameni din batalionul Oplot, condus de "premierul" asa-numitei Republici Populare Donetk, Alexander Zakharchenko.

Acordul de incetare a focului inseamna ca au fost retrase armele grele de la linia frontului. Inainte ca acordul de la Minsk sa intre in vigoare, insa, Nut a jucat un rol-cheie in lupta pentru Debalteve si in alte batalii importante impotriva fortelor guvernamentale ucrainene. Este o mare schimbare de la fosta ei viata.

Reportaj din razboi: Tinerele fete cu pusti Kalasnikov, care lupta de partea separatistilor. Polonia, urmatoarea tinta?

"Lucram intr-un cazino local, care s-a inchis. Din cauza acestui conflict, o multime de oameni si-au pierdut locul de munca. Trebuia sa imi gasesc ceva de munca...", spune ea.

"Muream oricum in bombardamente"

Nut povesteste ca luptele duse in apropiere de casa ei au facut-o sa ia decizia de a se alatura separatistilor. "Cred ca daca stateam acasa, muream oricum in bombardamente", continua tanara.

Nut a crescut rapid in ierarhia separatistilor si a devenit capitan: "A trebuit sa invat foarte repede sa folosesc armele grele. Cand am ajuns la un anumit nivel, ofiterii responsabili au decis sa imi dea un grad mai mare. Nu stiu de ce. Poate datorita calitatilor mele, nu datorita cunostintelor mele".

Faptul ca e femeie, spune ea, nu a fost un obstacol pe front. "Barbatii nu se tem sa ma urmeze. Ei stiu ca dau ordine corecte si nu imi asum riscuri inutile".

Dar exista riscuri. Peste 6.000 de persoane au fost ucise in acest conflict pana acum. Nu este clar cate dintre acestea au fost din batalionul Oplot. Dar armele grele, ca acelea pe care le manuieste Nut, au ucis multe persoane.

Incredibilele povesti ale temerarelor din Ucraina - femeile care lupta cu separatistii pro-rusi (Galerie foto)

"Exista, cu siguranta, un risc. De obicei, o artilerie lupta impotriva unei alte artilerii. Daca noi putem ajunge la ei, inseamna ca si ei pot ajunge la noi. Depinde de cat de bine functioneaza munca in echipa, de cat de repede unitatea noastra se poate retrage, pentru a nu pierde arme, munitie", spune Nut.

Si, desigur, prioritatea e "sa nu pierdem oameni", subliniaza femeia. "De multe ori a trebuit sa ne retragem, ca sa nu ne moara oamenii".

Numarul de femei care lupta alaturi de separatisti este necunoscut. In aceasta unitate, pe langa Nut, mai sunt doua femei, o bucatareasa si o asistenta medicala.

Nut spune ca rolul ei de "capitan-femeie" este unul foarte important. "Cand e vorba sa-ti protejezi patria, femeile sunt la acelasi nivel cu barbatii. Uneori, femeile pot fi chiar mai dure decat barbatii. Deci e foarte important sa avem femei in acest razboi".

Ea marturiseste ca ii motiveaza pe barbatii din batalion. Daca ei nu ii este frica, nu le este nici lor.

Tragedia umanitara din Ucraina: Exodul populatiei

"Acest lucru, de fapt, le creste moralul. Atat barbatii, cat si femeile pot fi comandati nepriceputi. Dar daca o persoana de rang superior iti da un ordin, trebuie sa i te supui, fie ca e barbat, fie ca e femeie".

Cand jurnalistii au realizat reportajul, cei mai multi subordonati ai lui Nut erau plecati la antrenament, dar femeia nu a dezvaluit locul in care acestia se antreneaza. Nu a putut sa le arate nici locul in care isi stocheaza armele de obicei pentru ca acordul de la Minsk prevede retragerea armamentului greu. Cu toate acestea, femeia si camarazii sai asteapta urmatoarea faza a conflictului. "Luptam pentru tara noastra. Daca soldatii ucraineni vor sa se lupte cu noi, vom riposta", incheie Nut.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#reportaj Ucraina femei, #femei razboi Ucraina, #conflict prorusi Ucraina , #Ucraina