Ucraina, dincolo de propagada ruseasca: Putin a pierdut, se naste o natiune Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 24 Mai 2014, ora 13:39
16072 citiri
Ucraina, dincolo de propagada ruseasca: Putin a pierdut, se naste o natiune Interviu

In Ucraina, Putin a ratat suportul popular, se manifesta o rusofobie clara, iar tara e cu mult mai stabila decat pare. La Chisinau oamenii sunt timorati si se simte o schimbare de atmosfera. Sunt constatarile lui Cristian Ghinea, director al Centrului Roman pentru Politici Europene dupa o vizita la Chisinau si Kiev.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Ghinea a aratat ca principalul razboi este unul de propaganda si ca presa occcidentala este mai atenta la ceea ce se intampla in regiunile separatiste, decat in restul Ucrainei unde se manifesta o fervoare patriotica, generata chiar de Rusia: "Putin a subevaluat Ucraina. Nu si-a dat seama ca e o tara diferita de Rusia. Ceea ce i-a marcat foarte tare pe ucraineni a fost afirmatia lui Putin ca Ucraina ar fi o tara sezoniera, adica un stat temporar. Si asta a starnit nationalismul ucrainean".

Cristian Ghinea a povestit in interviu discutii impresionante cu ucraineni, a evaluat sansele de reusita ale alegerilor de duminica, dar si perspectivele acestei tari: conflicte inghetate si instabilitate politica.

V-ati intors acum dintr-o vizita in Chisinau si Kiev. Sa incepem cu R. Moldova. Ce ati vazut acolo?

La Chisinau oamenii sunt timorati, se simte o schimbare de atmosfera. M-am nimerit acolo de 9 mai si partea din societate mai putin vizibila, rusofonii, au iesit foarte mult pe strazi, cu panglicile Sfantului Gheorghe, devenit simbolul nationalismului rusesc, ceea ce a trezit o contrareactie a societatii moldovenesti. Oameni foarte moderati mi-au spus ca aceasta e o sfidare.

In Moldova se simte asadar pe de-o parte o timorare, dar si o tensiune mai mare ca de-obicei.

E o societate franta?

A fost intotdeauna asa, intre, pe de-o parte, proeuropeni si proromani, iar ele nu se confunda, desi asa ne place sa credem, iar pe de alta parte, electoratul rusofon si cel comunist, care nici ele nu se suprapun, dar in actuala zbatere se contopesc.

In Ucraina cum este?

La Kiev am avut intalniri cu oficiali, experti, ziaristi, militari, in cadrul unui grup de experti de la think-tank-uri europene mari. Concluzia cea mai importanta este ca Ucraina e mai stabila decat pare. Daca te uiti la stiri, pare ca e o tara in razboi civil, pe cale sa se prabuseasca. Dar stirile se concentreaza pe Lugansk si Donetk, controlate partial de separatisti.

In rest insa vezi o fervoare patriotica neasteptata. Practic, Putin creeaza acum o natiune. O dna din Harkov ne spunea: "cei din Kiev nu sunt patrioti. La noi sunt mult mai multe steaguri ucrainene pe masini si pe case". Asta in conditiile in care si la Kiev sunt foarte multe steaguri. Si ne mai spunea ca folosirea limbii ruse nu conteaza: "limba rusa are statut de limba imperiala, dar daca o vorbesti, nu inseamna ca suntem rusi. Noi suntem ucraineni".

E o deosebire pe care in presa occidentala nu o facem. Sondajele arata ca inclusiv in Donetk doar 20% vor sa se uneasca cu Rusia. La fel in Odessa.

Deci Putin pierde partida in Ucraina?

A pierdut-o, daca te gandesti ce a vrut sa faca. Voia sa bage Ucraina in Uniunea euroasiatica si reusise deja sa impiedice semnarea acordului cu UE. L-a presat pe Ianukovici asa de mult incat acesta a facut niste prostii colosale. Sunt documente si marturii care spun ca interventia impotriva studentilor dupa Vilnius si represiunea salbatica ulterioara au fost sugestii venite de la Putin intr-o competitie ca de mafioti care isi arata muschii.

Putin a subevaluat Ucraina. Nu si-a dat seama ca e o tara diferita de Rusia. Ceea ce i-a marcat foarte tare pe ucraineni a fost afirmatia lui Putin ca Ucraina ar fi o tara sezoniera, adica un stat temporar. Si asta a starnit nationalismul ucrainean, exact ceea ce ii trebuia acestei tari in acest moment.

Cum se manifesta?

Am vazut ca s-a dezvoltat un cult al mortilor, al eroilor de pe Maidan. In acelasi timp, exista constiinta unei ferestre de oportunitate care se va inchide foarte rapid. In timp ce toti se uita la razboi, ucrainenii adopta rapid reforme.

Am vorbit cu un ministru tanar, al Economiei, care a lucrat la multinationale, vorbeste o engleza perfecta, ar putea avea orice cetatenie si isi propune sa ridice Ucraina in clasamentul "doing business". Ne-a spus ca are in birou fotografiile mortilor de pe Maidan pentru a-si aminti doua lucruri: de ce e acolo, dar si ca e "next in line": "daca ratam vin rusii peste noi si ne impusca".

E o stare de spirit si o rusofobie afisata. Rusofobia era un sentiment privat, acum e public.

Ucraina e acum rupta intre ucraineni proeuropeni si prorusii din est. Intre ei e o mare de moderati care inclina tot mai mult sa fie ucraineni.

Ca dovada este chiar esecul planului rusesc era de a merge in Nova Rusia, adica Harkov, Donetk, Mariupol, Odessa, Transnistria, tot tarmul de nord al Marii Negre. Putin se astepta sa fie primit acolo cu flori dupa ce niste omuleti verzi au aprins flacara. A reusit la Donetk si Lugansk, dar a esuat in rest peste tot, inclusiv in Harkov unde Ianukovici voia sa faca o administratie paralela dupa ce a plecat de la Kiev. Nu a reusit si a fost obligat sa plece in Rusia.

In Odessa au fost niste miscari separatiste, slabe, venite se pare din Transnistria, care nu au reusit decat sa ii radicalizeze pe suporterii de fotbal si de aici violentele ulterioare. Pentru noi Odessa este esentiala, pentru ca daca ea pica inseamna acces direct la Transnistria.

Deci ceea ce a ratat Putin a fost suportul popular si vorbim despre o regiune ca Odessa, care votase 80% cu Ianukovici. Vorbim de o masa de electorat centrist care vorbeste ruseste, care nu iubeste neaparat guvernul de la Kiev, dar nu vrea sa se alature Rusiei.

Eu cred ca Rusia va avea o surpriza si in Moldova daca vine Voronin la putere, pentru ca el nu este atat de prorus pe cat spera rusii. Le-a mai facut figuri rusilor si prin 2005.

Exista un risc sa vina la putere?

Exista. E cel mai mare partid. Depinde daca se va activa clasa de mijloc sa voteze.

Si aceasta revenire ar bloca proiectul european al R. Moldova?

Acesta e planul rusesc. Dar eu cred ca il va incetini. Voronin este un oportunist caruia nu ii place sa fie sclav. Problema Rusiei este ca nu concepe sa trateze oamenii ca parteneri. Si de aceea chiar oameni apropiati ai Rusiei, ca Voronin, vor incerca sa pastreze totusi o distanta. Poate Voronin nu va semna cu mana lui acordul. Dar il va denunta? Eu pariez ca nu.

A si fost intrebat in niste intalniri off the record daca va denunta acordul si a raspuns ceva de genul: "daca tot e parafat?"

Dar eu sper sa nu vina la Voronin si sa se gaseasca resurse de mobilizare in clasa de mijloc moldoveneasca. Eu nu inteleg de ce partidele din Moldova nu transforma aceste alegeri intr-un referendum pro sau antiUE. Clasa de mijloc vrea cu UE, dar nu mai vrea politicienii din actuala coalitie si atunci stau acasa. In felul acesta ar putea fi motivati sa vina la vot.

Pana la R. Moldova, avem duminica alegeri prezidentiale in Ucraina. Vor fi ele un succes?

Cred ca da. Sunt multi observatori internationali. Se incearca organizarea lor inclusiv in est, inclusiv in nordul Crimeii. In Donetk, guvernul de la Kiev controleaza 7 din 22 de raioane si in ele se vor organiza alegeri. Chiar in orasul Donetk vor fi alegeri, un oras foarte mare, controlat in numai cateva puncte de cateva sute de separatisti.

Va avea legitimitate viitorul presedinte?

Eu cred ca va avea. Chiar daca in zonele separatiste nu se organizeaza deloc alegeri, doar 15% din populatie nu ar avea acces la vot si nu din vina Guvernului. Deci nu e o problema de legitimitate in sine. Sigur Rusia nu le va recunoaste. E treaba ei. Important e sa nu intervina si se pare ca va incearca. Doi sefi de sectie de vot din est au fost rapiti, batuti, ceilalti nu fac declaratii decat sub anonimat.

E o problema si cu calitatea celor folositi de Rusia acolo. Sunt interlopi. Si atunci acesti oameni sunt dispretuiti. De ce Rusia nu a gasit altfel de oameni, ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Cum ar putea interveni Rusia duminica?

Nu cred ca Rusia mai are vreo rezerva nefolosita. A trimis soldati in civil inarmati, adica teroristi, a trimis separatisti, va organiza niste incidente duminica, ca sa lase impresia ca Ucraina e in flacari si la ele se va uita toata lumea.

De aceea e in primul rand un razboi de propaganda. Sa va dau un exemplu de manipulare: la referendum, intr-un oras ca Donetk, unde erau la alte scrutine 200 de sectii de votare, au fost doar 4. Lumea a stat la cozi, rusii au filmat cozile si au zis: uitati-va ce entuziasm pentru independenta, uitati-va ce cozi! Au fost putini votanti insa.

Dar exista si un raspuns la propaganda. Unul voluntar. De exemplu, m-am intalnit cu 11 comunitati evreiesti care de obicei isi scot ochii intre ele. Agresiunea le-a unit si ne-au spus ca ele depun marturie ca Ucraina e un stat tolerant, nu e un stat fascist cum spune Putin, ca anul trecut au fost de aproape 20 de ori mai multe incidente antisemite in Franta decat in Ucraina.

Cine are cele mai mari sanse sa castige prezidentialele din Ucraina?

Petro Porosenko are cele mai mari sanse. E un oligarh controversat, multi spun ca la fel de corupt ca si ceilalti, dar s-a situat de partea Maidanului. E moderat si nu promite nimic: votati-ma pe mine, ca stiu eu ce sa fac! Si asa ia voturi de la toata lumea, inclusiv din est. Nu intra in detalii pentru a nu antagoniza.

Pe locul al doilea e Iulia Timosenko, apoi fostul guvernator din Harkov, cel cu care Ianukovici voia sa faca guvernul separatist. Mai sunt doi candidati de pe Maidan, fara sanse.

Ce viitor vedeti pentru Ucraina?

Vom avea probabil niste regiuni de facto separate, niste conflicte inghetate. Acum e important ca aceasta fervoare patriotica sa fie controlata si legalizata. Statul ucrainean e slab, iar fervoarea patriotica se manifesta acum prin crearea unor structuri militare paralale. Oameni care au fost pe Maidan au format garzile nationale.

Seful unitatii de aparare a Maidanului este secretar al Consiliului de Securitate, un fel de CSAT al lor, are acum rolul cheie de a le integra voluntarii in unitatile traditionale de militie si in armata. De facto, acestea sunt singurele trupe pe care guvernul de la Kiev poate conta 100%.

Esential este ca zonele separatiste sa fie izolate militar de restul Ucrainei. Asta se incearca acum si probabil operatiunea va reusi si vor ramane zonele de razboi inghetat.

Ma tem de rivalitatea intre noul presedinte si Parlament. Parlamentul actual e o adunatura haotica de partide care au sustinut Maidanul si parlamentarii lui Ianukovici, sparti in grupulete. Vom avea un presedinte ales care nu se stie pe ce constitutie va lucra, nu stim cand vom avea parlamentare. Nu e clar daca guvernul actual, mai degraba de tehnocrati, isi va da demisia. Sunt riscuri mari de instabilitate politica in Ucraina in continuare.

Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Un oficial municipal a anunțat joi, 28 martie, că măsurile de securitate din capitala ucraineană Kiev vor fi întărite după o serie de atacuri ruse cu rachete şi ameninţări cu escaladarea,...
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
#alegeri Ucraina, #Basarabia comunisti, #razboi ucraina rusia , #Ucraina