Ziare.com

Ucrainenii acuza Romania ca emite pretentii teritoriale asupra unei insule de pe Dunare

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 23:36

   

Ucrainenii acuza Romania ca emite pretentii teritoriale asupra unei insule de pe Dunare
Ucraina si-ar putea pierde din nou o parte din teritoriu, pentru ca Romania are pretentii teritoriale asupra Insulei Maican, a scris miercuri publicatia ucraineana Segodnea, care spune ca intre Bucuresti si Kiev s-a aprins o disputa teritoriala in legatura cu aceasta insula de pe Dunare.

"Incet, fara o declaratie de razboi, vecina noastra Romania incearca sa 'muste' ", scrie Segodnea, care acuza ca, "dupa ce in urma cu un an Romania a dat in judecata Ucraina pentru cativa zeci de kilometri patrati de langa Insula Serpilor, din Marea Neagra (care are rezerve semnificative de petrol si gaze), acum incearca sa emita din nou pretentii teritoriale".

Potrivit deputatului Ghennadi Zadirko, din Blocul Iulia Timosenko, aceste noi pretentii teritoriale se refera la o mica insula nelocuita (cu dimensiunile de 1.500 de metri pe 800 de metri), care se afla intre orasele Chilia si Vilkovo si constituie element de frontiera in partea ucraineana. Conform prevederilor dreptului international, atunci cand granita dintre tari este situata pe un rau, ea se traseaza pe senalul navigabil, daca partile nu convin altfel. Senalul navigabil, care se intinde intre insula romaneasca Babin si insula ucraineana Maican, este insa blocat de noroi, circulatia navelor realizandu-se in prezent intre Maican si malul ucrainean.

Pe aceasta baza, in urma cu un an romanii au vorbit pentru prima oara despre posibilitatea mutarii granitei, ceea ce ar presupune ca Maican sa devina teritoriu romanesc, scrie Segodnea, care prezinta si o harta.

Deputatul citat de publicatia ucraineana spune ca exista si un aspect economic, legat de Canalul Bistroe. Daca s-ar muta granita, coridorul navigabil ar deveni de uz general si taxele incasate de Ucraina s-ar imparti. "Romania nu are nevoie de o insula, ci de Canal (adica de bani - n.r)", a spus Zadirko. El a sugerat in final ca Ucraina ar putea renunta de bunavoie la aceasta insula.

Ucraina nu intentioneaza sa schimbe linia de granita cu Romania

Ucraina nu are planuri de a-si schimba linia de granita cu Romania pe Dunare, a declarat miercuri, in replica, Ministerul ucrainean de Externe, scrie Kyiv Post.

Directorul departamentului pentru comunicare din minister, Oleg Volosin, a declarat pentru Interfax-Ucraina ca, in situatia aparuta in legatura cu insula Maican de pe Dunare, Ucraina porneste de la principiul neincalcarii acordului dintre Ucraina si Romania din 2003, care stipuleaza inviolabilitatea frontierei.

"De aceea, partea ucraineana nu intentioneaza sa schimbe linia de frontiera in respectiva zona si toate chestiunile disputabile aparute din dorinta partii romane de a face schimbari relevante vor fi discutate de serviciile de graniceri, precum si in cadrul intalnirii din 27 aprilie dintre viceministrul ucrainean de externe, Konstantin Eliseev, si secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe din Romania, Bogdan Mazuru", a explicat oficialul ucrainean.

El a adaugat ca Ucraina porneste de la principiul ca nicio parte a teritoriului ei nu poate fi confiscata de alt stat.

Sursa: rNews

Articol citit de 3419 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

fi rezonabil mon cher

majoritatea statelor contemporane pot fi considerate artificiale . de-a lungul mileniilor granitzele s-au scimbat in functzie de situatiile politice, economice si administrative . pt arespecta adevarul- nu cred ca ucraina este un stat" mai artificial " decit Romania.
si ma indoiesc k cameleonii lor sint mai colorati decit ai nostrii . dar bineintzeles e mai usor de vazut "aschia dintre ocii altuia " decit "barna dintre ocii nostrii "

 

BRAVO

UNDE ESTI AURESCULE???NU DORMI TARA TE CHEAMA
AR TREBUI CA ROMANIA SA FACA DEMERSURI PENTRU RECUPERAREA
TEZAURULUI DE LA RUSI.

 

TRATATUL DE FRONTIERA CU UCRAINA PREVEDE CA GRANITA

VA URMA LINIA MEDIANA A SENALULUI NAVIGABIL. PRIN URMARE, DACA SENALUL SE MUTA, SE DEPLASEAZA SI FRONTIERA. CUM NU ROMANIA A MUTAT SENALUL CI NATURA, NU ESTE CAZUL CA UCRAINIENII SA NE ACUZE GRATUIT DE EXPANSIONISM. PRIN ULTIMELE DECLARATII, ACESTIA DEMONSTREAZA CA AU RAMAS DE FAPT INCHISTATI IN MENTALITATILE DE TIP SOVIETO-BANANIER, ADICA NU-SI MAI RESPECTA NICI PROPRIILE TRATATE, ATUNCI CAND LE SUNT DEFAVORABILE.

 

"Prieteni nostri Ucraina" pe care I- am sustinut sa intre in NATO"

Trebuie sa le readucem aminte ca defapt ei nu au avut granita pe Dunare

 

ukraina mon amour?!

UN STAT CRAT ARTIFICIAL DE TATUCA stalin -FIE-i TARANA GREA K BOLOVANII!
SI CE DORESC TOVARASII SI PRETENII DE LA NORD?!
CRED K A VENIT TIMPUL SA SPUNEM RASPICAT CE DORIM SI CE-I AL NOSTRU ,FARA SA NE MAI FIE TEAMA DE ACESTI -CUM SA LE SPUN?-CAMELEONI , CARE UNA VORBESC SI ALTA FUMEAZA!
SI DACA NU acum ,ATUNCI cand!?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor