Viata dupa razboi in Ucraina: Oamenii mor de foame si sete printre ruine

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 15:06
8838 citiri
Viata dupa razboi in Ucraina: Oamenii mor de foame si sete printre ruine
Foto: New York Times

Luptele pentru a controla aeroportul din Luhansk, unele dintre cele mai inversunate, feroce, din ultimele sase luni in sud-estul Ucrainei, au lasat atat aeroportul, cat si localitatile din apropiere in ruine.

Desi nu se mai aud arme, armata ucraineana abandonand aeroportul de la 1 septembrie, Luhansk ramane pe picior de razboi. Electricitatea este taiata, la fel si apa potabila, iar rezervele de alimente sunt "la fundul sacului", potrivit unui reportaj New York Times.

Supravietuitorii asediilor repetate, care s-au ascuns in pivnite, isi petrec zilele cautand apa si impingand carucioare din cele cateva magazine ramase deschise. Bancile si birourile sunt in continuare inchise, iar o coada de peste 1,5 kilometri este la singura benzinarie inca functionala.

La spital pot fi vazute 16 sicrie din lemn unde bazaie muste, langa morga, relateaza publicatia. In oras sunt peste 500 de morti, care nu au incaput la morga.

"Am fost abandonati"

Putinii oameni care au ramas in oras se simt parasiti, abandonati. "Am simtit ca nimeni nu are nevoie de noi. Am fost abandonati", a declarat Nikolai Pesotskii, un manager de hotel.

Potrivit acestuia, un prim ajutor a venit din partea unui convoi rusesc, care a intrat in Luhansk impotriva vointei Guvernului de la Kiev. "Fara asta, ar fi fost foamete", explica acesta.

Celor mai multi locuitori din Luhansk nu le mai pasa de politica. Au inceput sa-si repare acoperisurile caselor, sa-si inlocuiasca ferestrele si sa-si faca stocul de alimente, pentru vremuri grele. Cativa sunt de parere ca presedintele Petro Porosenko ar trebui sa-i dea lui Vladimir Putin aceasta parte din Ucraina, pentru ca pacea sa revina in zona.

"Sa-i dea Porosenko Donbass-ul lui Putin, ca sa traim normal", explica un satean cunoscut cu numele de Viktor, in timp ce priveste ruinele casei mamei sale. Cea care i-a dat viata a murit in timpul unui atac, iar patru generatii de oameni care traiau sub acelasi acoperis cu ea au ramas acum fara adapost.

In plus, spune acesta, fabrica de avioane unde muncea e in paragina acum.

Acum, are mai multa incredere in Rusia decat in guvernul ucrainean cand vine vorba de ajutor. Nu asteapta nimic de la liderii separatisti care au facut ca Luhansk sa devina republica autoproclamata. "De unde vor lua bani?", explica el. "Daca ar fi avut bani, ar fi inceput deja sa constuiasca ceva".

O femeie care locuieste in zona, dar a refuzat sa-si dea numele, spune, la randul sau: "Nu-mi pasa in ce tara locuiesc sau cum se cheama; vreau doar pace".

"Vreau combustibil, apa si scoala pentru copii", mai afirma aceasta. Pentru moment, ea si familia sa locuiesc in subsolul scolii. Despre nepoata de cinci ani, muta, spune ca, desi nu poate dormi, de teama, nu-si pot permite sa o trimita in Rusia, la o matusa.

Si inainte de conflict zona era una saraca si cu multi someri. Acum, se confrunta si cu criza economica si umanitara, peste 3.000 de civili fiind ucisi, probabil la fel de multi ca si combatantii. Daunele suferite de cladirile publice si private se ridica la miliarde de dolari. Peste un milion de oameni au fugut din zona.

"Nu suntem speriati", declara Vladimir Titov, fost lucrator la fabrica, in prezent voluntar alaturi de rebeli. "Vrem o administratie libera. Nu vrem sa fim sub Rusia.

Vrem statul nostru propriu; ne vom plati taxele si vom pastra banii aici", a mai spus acesta, mentionand ca Rusia ajuta deja cu combustibil gratuit regiunile detinute de rebeli.

"Putin nu are nevoie de noi"

Cum Donbass nu a fost anexat precum Crimeea, oamenii sunt convinsi ca Putin nu are nevoie de ei. "Sunt sase milioane de oameni in Donbass. Putin nu are nevoie de noi", explica un medic pensionat, care traieste in orasul minier Snizhne. "Are nevoie doar sa agite lucrurile, iar asta nu e bine pentru noi", explica el.

Oamenii deja regreta goana spre independenta si rapida escaladare a lucrurilor, ajungandu-se la razboi. "Am fost condusi ca oile", e de parere o femeie de langa Donetk, care admite ca a votat pentru independenta la referendumul din mai.

Armistitiu in Ucraina: Rusia spune ca nu are trupe in tara vecina, NATO nu e de acord

Multi dintre cei intervievati afirma ca se tem de rebeli, care au abuzat de puterea lor, jefuind banci, furand masini si facand arestari. Oamenii se tem de consecintele guvernarii insurgentilor din regiune, gandindu-se deja la un regim dictatorial.

In ciuda armistitiului anuntat in urma cu doua saptamani, oamenii continua sa moara in Donetk, pentru ca bombardamente razlete mai au loc. Nu-si doresc decat sa munceasca, sa fie platiti corect, sa fie deschise magazinele, calmul sa revina in strada si copiii sa poata merge la scoala, iar tinerii la universitate si sa-si planuiasca viitorul, a explicat un alt locuitor, Konstantin Savinov, subliniind ca nimic din toate acestea nu e posibil in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ruine Luhansk, #situatie Luhansk armistitiu, #Donbass criza Ucraina, #Ucraina criza umanitara, #armisitiu Ucraina , #Ucraina