"Comitet pentru salvarea Ucrainei", infiintat in Rusia

Luni, 03 August 2015, ora 21:21
2888 citiri
"Comitet pentru salvarea Ucrainei", infiintat in Rusia
Foto: Hepta.ro

Fostul premier al Ucrainei Mykola Azarov, al carui guvern a fost dat jos in februarie 2014 si care de atunci s-a refugiat in Rusia, a anuntat luni, la Moscova, ca a infiintat un "comitet pentru salvarea Ucrainei", menit sa alunge de la putere autoritatile pro-occidentale de la Kiev.

Premier al fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit dupa mai multe luni de proteste proeuropene care au avut loc in Piata Independentei din Kiev, Mykola Azarov le-a prezentat jurnalistilor proiectele acestui comitet pe care il prezideaza, in prezenta inclusiv a fostilor deputati ucraineni Volodymyr Oliynyk si Igor Markov, informeaza AFP.

"Aproape 80% dintre ucraineni nu au incredere in autoritatile actuale. Le propunem o alternativa", a declarat Azarov, afirmand ca are sustinerea mai multor "responsabili politici din diferite regiuni ale Ucrainei", insa refuzand sa-i nominalizeze.

Fostul premier si-a indemnat concetatenii sa manifeste pasnic pentru a cere demisia autoritatilor ucrainene si desfasurarea de alegeri prezidentiale, legislative si locale anticipate.

"Din pacate, comitetul a fost creat in exteriorul Ucrainei, insa sunt sigur ca ne vom intoarce (in Ucraina). Suntem gata sa ne asumam responsabilitatea restaurarii si dezvoltarii tarii", a continuat Azarov.

Comitetul l-a prezentat de asemenea pe fostul deputat Volodymyr Oliynik ca eventual candidat in cazul alegerilor prezidentiale in Ucraina, indemnand la restabilirea relatiilor de prietenie dintre Kiev si Moscova.

"In urma cu un an, Ucraina a facut o greseala. Trebuie sa o corectam si pentru aceasta Ucraina are nevoie de pace", a declarat Oliynik, promitand sa "puna capat haosului din Ucraina intr-un an", prin desfasurarea de negocieri de pace directe cu separatistii prorusi din est si supunand la referendum problema federalizarii tarii.

Pe numele lui Azarov este emis un mandat de arestare in Ucraina. Acesta este acuzat, impreuna cu fostul presedinte Viktor Ianukovici, de deturnarea a peste 7,6 milioane de euro. El figureaza, de asemenea, pe lista persoanelor supuse sanctiunilor Uniunii Europene.

Cu toate acestea, comitetul a dat asigurari ca nu va colabora cu Viktor Ianukovici si cu apropiatii acestuia si a cerut ca fostul presedinte sa fie judecat pentru faptele sale, alaturi de actualul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko.

La randul sau, Kremlinul a dezmintit ca ar avea vreo legatura cu infiintarea acestui comitet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Mykola Azarov salvare Ucraina, #premier Ianukovici intoarcere Ucraina, #comitet salvare Ucraina , #Ucraina