Conferinta de la Munchen: Protestatarii din Ucraina, intre politeturile SUA si UE si incruntarea Rusiei

Autor: Ana Ilie
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 14:43
2702 citiri
Conferinta de la Munchen: Protestatarii din Ucraina, intre politeturile SUA si UE si incruntarea Rusiei

Conferinta de securitate de la Munchen a adus la aceeasi masa cele doua parti ale crizei politice ucrainene. De o parte, reprezentantii Puterii, care au acuzat Europa ca forteaza o schimbare la Kiev, de cealalta, Opozitia, incurajata de sprijinul occidentului.

La randul lor, SUA si Europa au acuzat Rusia de acelasi lucru - ca forteaza Kievul in directia unei aliante nepopulare.

"Nicaieri nu este lupta pentru un viitor european democratic mai importanta decat azi in Ucraina. SUA si Europa stau alaturi de poporul ucrainean in aceasta lupta", a spus secretarul american de Stat, John Kerry, potrivit Reuters.

Protestatarii cred ca viitorul lor "nu trebuie sa fie alaturi de o singura tara, si in niciun caz in mod fortat", a aratat acesta, facand aluzie la Rusia.

Liderul Opozitiei, fostul boxer Vitali Klitschko, care a avut parte de o primire calduroasa la Munchen, s-a declarat incurajat de rezultatul conferintei. "Plec de la conferinta mai puternic pentru ca simt uriasa sustinere a prietenilor Ucrainei. Toata lumea se teme ca instabilitatea in una din cele mai mari tari din Europa va aduce instabilitate in intreaga regiune".

Acesta a facut un apel pentru noi pasi de dezamorsare a violentelor si a aratat ca totul depinde de presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, ce a starnit revoltele din tara prin anularea parcursului european al tarii in favoarea apropierii de Rusia.

Reprezentantul regimului ucrainean, ministrul de Externe Leonid Kojara, a aratat ca Ucraina face parte din Europa insa "nu toata Ucraina sustine Maidanul (miscarea de protest din capitala ucraineana - n.red.) ", avand in vedere ca in tara traiesc opt milioane de etnici rusi. "Credeti ca acestia sunt fericiti cand politicienii europeni le spun ca trebuie sa faca o alegere strategica, sa indeparteze Ucraina de Rusia si sa o duca in alt spatiu?", a intrebat acesta.

Nici ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu s-a simtit in largul sau la Munchen si a acuzat ca "alegerea politica a fost impusa Ucrainei" inca din 2008, cand NATO a oferit Ucrainei posibilitatea de a deveni membru. "Aici se impune alegerea", a declarat Lavrov, acuzand unii politicieni europeni ca alimenteaza protestele anti-Ianukovici.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina negocieri opozitie, #Ucraina criza politica , #Ucraina