Corlatean: Referendumul din Crimeea, "ilegitim, ilegal, neconstitutional". Nu il vom recunoaste

Luni, 10 Martie 2014, ora 19:08
1870 citiri
Corlatean: Referendumul din Crimeea, "ilegitim, ilegal, neconstitutional". Nu il vom recunoaste
Foto: MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, la Kiev, ca referendumul pe care autoritatile proruse din Crimeea il organizeaza este "ilegitim, ilegal, neconstitutional".

"Nimeni din comunitatea economica, euro-atlantica nu va recunoaste decizii adoptate cu prezenta militara rusa in Crimeea, decizii care ar contraveni puterii suverane a Ucrainei, care se exprima prin intermediul guvernului legitim de la Kiev, prin intermediul Parlamentului, care este absolut legitim, astfel incat pozitia noastra va fi extrem de clara", a declarat ministrul, la Kiev, anunta Mediafax.

Razboi la granita Romaniei: Trupele ruse au deschis focul intr-o baza din Crimeea

In ceea ce priveste riscul ca Ucraina sa se confrunte in viitorul apropiat cu un razboi de gherila, ministrul roman a facut trimitere la "incalcarea flagranta a integritatii teritoriale si la violarea suveranitatii Ucrainei de catre armata rusa".

"Speram ca, pe calea dialogului politic, in conditiile unei pozitii foarte clare si ferme din partea comunitatii internationale, se va ajunge la o solutie. Putem sa ii intelegem pe cei care au luptat aici, la Kiev, faptul ca sunt dispusi sa duca lupta mai departe", a comentat seful diplomatiei din Romania.

Merkel, nou avertisment pentru Putin: Referendumul din Crimeea e ilegal

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a mers luni la Kiev, in Ucraina, intr-o vizita de lucru ce survine la doua saptamani dupa fuga din capitala ucraineana a presedintelui Viktor Ianukovici, sub presiunea protestelor de strada, si instalarea Opozitiei la conducerea tarii.

Corlatean la Kiev, la doua saptamani dupa fuga lui Ianukovici - ce a discutat

Consiliul Suprem al Crimeii, reunit joi, a luat decizia fundamentala ca Republica Autonoma Crimeea sa se alature Rusiei ca subiect federal, a declarat prim-vicepremierul Rustam Temirgaliev. Parlamentul Crimeii a votat unanim o motiune de alipire la Rusia.

Referendumul privind viitorul peninsulei ucrainene Crimeea va avea loc la 16 martie, a mai anuntat Temirgaliev. Cei ce merg la urne vor fi intrebati daca vor ca peninsula Crimeea sa devina parte a Federatiei Ruse sau sa ramana ca regiune autonoma a Ucrainei.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Corlatean referendum Crimeea ilegal, #pozitie Romania referendum Crimeea, #Rusia tensiuni Crimeea Ucraina , #Ucraina