Crimeea nu e caz unic: istoria este plina de anexari

Joi, 27 Martie 2014, ora 21:31
7132 citiri
Crimeea nu e caz unic: istoria este plina de anexari
Foto: Big Picture

Am asistat recent la anexarea Crimeii de catre Rusia, iar cazul li se poate parea unora ca un fel de unicat. Totusi, nu este asa. Dimpotriva, istoria cunoaste numeroase anexari de teritorii, obtinute cu sau fara razboi. De cele mai multe ori, pe cale "pasnica".

Adesea ele n-au durat mult. Pentru moment, s-au impus potentatii lumii. In timp insa, s-a impus numai istoria. Iata mai jos cateva, dintre cele mai cu renume.

Anexarea Austriei - 1938

Austria a fost anexata la Germania de catre Hitler in ziua de 13 martie 1938. Este celebrul Anschluss, poate primul pas spre dominatia Europei, dorita de Adolf Hitler. Cu acest prilej, teritoriul Germaniei a crescut cu 17%, iar populatia cu 10%. S-a facut rapid, fara ca Europa sa apuce sa protesteze. In 1945, odata cu finalizarea razboiului, "Ansluss"-ul a luat sfarsit.

Anexarea Tarilor Baltice - 1939-1941

Anexarea s-a stabilit prin faimosul tratat Ribbentrop-Molotov de la 23 august 1939 si au devenit republici sovietice in august 1940. Dupa dezintegrarea URSS, tarile Baltice au devenit republici independente in anul 1991, integrandu-se in UE.

Anexarea Boemiei si Moraviei - 1939

Anexarea acestor regiuni ale fostei Cehoslovacii a avut loc in doua etape. In prima, s-a anexat de catre Germania Sudettenland, respectiv tinutul sudetior, preluat de Hitler cu acceptul Frantei si al Marii Britanii. In a doua etapa, s-a anexat Boemia si Moravia, parti componente ale aceleiasi Cehoslovacii, transformate in protectorat german. Sfarsitul razboiului a insemnat si sfarsitul respectivului protectorat.

Anexarea Kuweitului - 1990

In iunie 1990, presedintele de atunci al Irakului, Saddam Hussein, a pretins de la Kuweit suma de 2,5 miliarde dolari, ca despagubire pentru petrolul extras, care ar fi apartinut Irakului. Emirul Kuweitian s-a opus, iar in dimineata de 2 august 1990, trupele irakiene au inceput sa invadeze tara, anexand-o ca sa devina al 19-lea stat irakian.

A rezultat cunoscutul razboi, in care Saddam Hussein a platit cu viata intreaga aventura, iar anexarea a fost anulata.

Inaltimile Golan - 1981

Platoul Golan are o importanta strategica deosebita pentru Israel, ceea ce a determinat ocuparea lui in timpul Razboiului de sase zile din 1967. Anexarea formala a fost efectuata abia in 1981, in ciuda protestelor comunitatii internationale. Siria si-a revendicat totdeauna acest teritoriu, dar niciodata nu s-a aratat receptiva la negocieri. Ca urmare, acestea au ramas nefinalizate.

Anexarea statului Sikkim la India - 1975

La propunerea primului ministru Kazi Lhendup Dorji Khangsarpa, Parlamentul Indiei a aporbat ocuparea intregului stat vecin Sikkim de catre India, iar trupele indiene au trecut imediat la actiune. Un referendum organizat in scurt timp a aratat ca populatia primeste anexarea in proportie de 97,5% iar statul Indian a considerat ca acest rezultat da legitimitate actiunii sale. Proclamarea oficiala a anexarii a avut loc in cadru fesitv, la 16 mai 1975.

Anexarea regiunii Goa de catre India - 1961

Dupa ce timp de 451 de ani regiunea Goa a avut statut de colonie portugheza, India a socotit ca teritoriul ii apartine si a procedat la ocuparea lui in 1961. Portugalia nu s-a opus, dar statutul oficial al fostei colonii a ramas neclar, anexiunea neavand recunoastere internationala. Abia in 1987, problema a reglementat-o Uniunea Europeana, prin includerea Portugaliei fara a tine seama de zona Goa.

Problema Basarabiei

Basarabia constituie unul din cele mai ciudate cazuri de anexiune. Vechi teritoriu al Principatului Moldovei, ea a fost anexata Rusiei in 1812, fara consultarea statului din care facea parte, ci numai printr-o intelegere intre Rusia si Turcia. In 1918, Basarabia a fost realipita Romaniei, la cererea Sfatului Tarii, un fel de parlament local.

In iunie 1940, succesoarea Rusiei, URSS, si-a anexat din nou acest teritoriu, printr-un ultimatum brutal, in urma pactului Ribbentrop-Molotov. Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial a fost reanexata URSS, prin aplicarea dreptului invingatorului, dar la prabusirea acesteia a devenit stat independent, in limitele actualei republici Moldova.

Istoria are insa o dinamica si proabil ca nu s-a scris inca definitiv.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Crimeea anexare, #crimeea rusia ucraina , #Ucraina