Crimeea si-a declarat independenta de Ucraina

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Martie 2014, ora 12:36
11294 citiri
Crimeea si-a declarat independenta de Ucraina

Parlamentarii republicii autonome Crimeea au adoptat o declaratie privind independenta peninsulei. Declaratia de independenta este necesara pentru procedurile juridice din cadrul demersului Crimeii de alipire la Rusia si pentru referendumul de pe 16 martie.

"Un document foarte important - o declaratie de independenta - a fost adoptata in timpul sesiunii. Acest document este necesar pentru procedurile juridice in cadrul intrarii Crimeii in Rusia si pentru referendumul din Crimeea", a explicat un parlamentar, citat de Voice of Russia.

Camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei, a precizat si un parlamentar rus.

Autoritatile din Crimeea estimeaza o prezenta la urne "foarte ridicata" la referendumul din 16 martie, in conditiile in care 80% din populatie ar fi de acord cu alipirea la Rusia.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Autoritatile pro-ruse din Crimeea i-au cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa ia in considerare cererea regiunii de a se alipi Federatiei Ruse, chestiune ce va fi supusa unui referendum in peninsula ucraineana la 16 martie.

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Crimeea independenta Ucraina, #Crimeea declaratie independenta , #Ucraina