Criza din Crimeea: De ce nu se mai teme Rusia de Statele Unite si de Europa?

Luni, 03 Martie 2014, ora 20:08
14643 citiri
Criza din Crimeea: De ce nu se mai teme Rusia de Statele Unite si de Europa?
Foto: Politico

Liderii occidentali sunt uimiti, deoarece ei nu si-au dat seama ca Rusia nu mai respecta Europa in modul in a facut-o odata, dupa Razboiul Rece. Rusia crede ca Vestul nu mai este o alianta cruciala si ca Occidentul este interesat doar de bani.

Vestul vorbeste de neincredere, in timp ce Vladimir Putin a invadat Crimeea. De ce a ales Rusia sa se joace cu trilioanele de dolari, care o leaga de Occident, se intreaba Politico.

Acolitii lui Putin stiu ca Europa este interesata foarte mult de bani. Conducatorii Rusiei au cumparat de ani de zile, multe lucruri in Europa, de la vile si apartamente de lux in cartierul West End din Londra si pana la proprietati pe Coasta de Azur, in Franta.

Copii acestora studiaza in scolile britanice sau elvetiene. Banii liderilor rusi sunt departe, in bancile austriece si in paradisurile fiscale britanice.

Cercul din jurul lui Putin nu se mai teme de institutiile din Europa. Rusii au vazut cum europenii ii ajuta sa-si ascunda averile. Nu este vorba de sume uriase de bani, dar sunt bani foarte multi. Banca Centrala de la Moscova a estimat in 2012 ca doua treimi din cele 56 de miliarde de dolari existente in Rusia au iesit din tara, putand fi urmariti pentru activitati ilegale.

In spatele coruptiei europene, Rusia vede slabiciunile Statelor Unite. Kremlinul nu crede ca tarile europene, cu exceptia Germaniei, sunt cu adevarat independente de SUA. Ele vad aceste state ca niste clienti ai Washingtonului, care ar putea fi fortati acum, asa cum au facut-o in timpul Razboiului Rece, sa nu mai faca afaceri cu Kremlinul.

Rusia vede o America tulburata: jocul ucrainean al lui Putin a fost un soc pentru politica externa a SUA. Americanii prefera sa vorbeasca despre China sau sa participe la negocierile de pace isareliano-palestiniene.

Rusia vede o America vulnerabila in Afganistan, Siria si Iran si care are nevoie disperata de ajutorul Rusiei pentru a-si continua transporturile maritime de petrol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia teama SUA Europa, #Rusia ignora SUA Europa, #Rusia invadat Crimeea Ucraina, #criza Crimeea Ucraina Rusia , #Ucraina