Basescu, despre criza din Ucraina: Ce a facut Rusia e o agresiune, Romania trebuie sa se implice (Video)

Joi, 06 Martie 2014, ora 09:25
11150 citiri
Basescu, despre criza din Ucraina: Ce a facut Rusia e o agresiune, Romania trebuie sa se implice (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a vorbit, joi, despre pozitia Romaniei fata de situatia din Ucraina, inainte de a participa la reuniunea Consiliului European pe aceasta tema, care va avea loc la Bruxelles si la care vor fi prezenti mai multi sefi de stat si de guvern din tarile membre ale UE.

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa inaintea plecarii, pe Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni, declarand ca Romania se va implica in orice fel de negociericare vor fi demarate la nivelul UE.

Seful statului a mentionat ca primele doua tari care au obligatia sa negocieze cu Rusia in vederea aplanarii conflictului din Ucraina sunt SUA si Marea Britanie, ca urmare a unui tratat semnat cu fostul stat sovietic, care prevede ca cele doua state trebuie sa fie un garant al libertatii si democratiei Ucrainei.

Basescu a spus ca, in discutiile de la Bruxelles, va pleca de la mai multe premise care arata ca Romania trebuie sa fie un membru important al negocierilor europene cu Rusia.

Razboi la granitele Romaniei: Ocupatie bizara in Crimeea - Cine e vinovat? LIVE

Una dintre premise se refera la acordurile dintre Ucraina si Rusia, care reglementeaza numarul trupelor ruse de pe teritoriul tarii vecine si pe care statul condus de Vladimir Putin le-a incalcat.

"O premisa este stationarea trupelor ruse in Ucraina pana in anul 2027, prin acordul de la Kiev din '97 care stabilea prezenta numerica a Rusiei pe teritoriul Crimeii: Rusia poate avea circa 25.000 de militari, 500 de nave si 222 de avioane de lupta.

Aceste acorduri intre Rusia si Ucraina trebuie luate in considerare. Acordul de la Kiev din 1997 stabileste foarte clar modul de actiune si comportamentul trupelor ruse in Crimeea. Aici functioneaza si acordurile de dezarmare din Europa", a detaliat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca Romania considera legitim Parlamentul Ucrainei, la fel si deciziile oficialilor de la Kiev, stabiliti in urma revolutiei care a dus la demiterea si fuga presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Basescu, dupa sedinta de urgenta cu tema Ucraina: Romania nu este afectata direct

Presedintele a insistat asupra faptului ca cele doua state care au obligatia sa negocieze cu Rusia, SUA si Marea Britanie, "trebuie sa constate nivelul la care Rusia a depasit intelegerile bilaterale si sa gaseasca solutiile pentru ca incalcarile sa nu se mai produca".

"Ce a facut Rusia este o agresiune la adresa Ucrainei. Vom sustine (la Bruxelles - n.red.) ca SUA si Marea Britanie trebuie sa isi faca obligatiile de garant al libertatii Ucrainei", a subliniat Traian Basescu.

In plus, seful statului a adaugat ca Ucraina trebuie sa semneze "urgent" intelegeri cu FMI si UE pentru a se restabili din punct de vedere economic si pentru a avea "un program de reforme accelerat", mentionand ca Ucraina poate semna Acordul de Asociere si Liber schimb cu UE.

Presedintele a spus ca, daca la Bruxelles se stabileste un format de negociere cu Rusia, Romania are mai multe motive pentru care trebuie sa faca parte din el si sa se implice in restaurarea stabilitatii in Ucraina.

"Daca se decide un format de negociere, Romania trebuie sa faca parte din el, avem peste 400.000 de cetateni europeni de vorbitori de limba romana, ceea ce ne situeaza pe locul doi dupa Rusia. Romania nu e dependenta de importul de gaze din Rusia si le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie. Interesul national este (ca Romania - n.red.) sa fie implicata, mai ales ca are peste 400 de kilometri de frontiera cu Ucraina", a detaliat seful statului.

Basescu participa joi la reuniunea Consiliului European pe tema situatiei din Ucraina

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat o reuniune extraordinara la Bruxelles pe tema situatiei din Ucraina, unde sefi de stat si de guverne europeni vor cauta solutii pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

Trupele rusesti au ocupat mai multe baze militare ucrainene din regiunea autonoma Crimeea, iar Vladimir Putin nu pare sa dea inapoi, cu toate ca Rusia a fost somata in repetate randuri de comunitatea internationala sa isi retraga trupele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu Ucraina, #Traian Basescu Crimeea, #Traian Basescu Consiliu European Ucraina , #Ucraina