Criza din Ucraina: De ce nu putem compara Rusia cu Germania nazista - se scrie o fila nebanuita de istorie

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 12:41
10737 citiri
Criza din Ucraina: De ce nu putem compara Rusia cu Germania nazista - se scrie o fila nebanuita de istorie
Foto: Arhiva

Exista ceva in criza actuala din Ucraina care aduce la lumina anumite analogii istorice in intreaga lume. Cea mai intalnita a fost comparatia dintre situatia de acum si Conferinta de la Munchen din 1938.

Atunci s-a semnat acordul care permitea Germaniei naziste sa anexeze Regiunea Sudeta a Cehoslovaciei, asa cum s-a intamplat in cazul Crimeii, care a fost alipita la Rusia in urma unui referendum, se arata intr-un articol publicat pe Huffington Post.

Acesta este co-semnat de expertul in politici americane Ian Reifowitz si istoricul Steven Beller, care a scris mai multe lucrari pe tema antisemitismului si a democratiei.

De ce are nevoie UE: Ucraina, antidotul pentru fascistii Europei

O parte din aceasta analogie este valabila, sustin cei doi specialisti, insa o parte nu este. De exemplu, Rusia este acum mult mai slaba, in comparatie cu Germania de atunci.

"Sau puteti vedea criza actuala ca o revansa a Razboiului Crimeii, care a fost, de asemenea, prima miscare in retrasarea hartii Europei, doar ca atunci nu Rusia s-a zbatut atat de mult, ci Napoleon Bonaparte al Frantei.

A mers cativa ani, insa Franta s-a prabusit apoi, cand a fost invinsa de Prusia lui Bismarck - acest lucru ar putea fi un avertisment pentru Putin ca el si Rusia risca, pe termen lung, sa ajunga victimele unor efecte neintentionate si nu beneficiarii lor. Dar nicio analogie nu se potriveste atat de bine", sustin Reifowitz si Beller.

Cei doi experti sunt de parere ca un alt fel de analogie este mai potrivit decat ce s-a vehiculat pana acum. Oricat de ciudat ar parea, ei cred ca principalul beneficiar a ceea ce s-a intamplat in Crimeea va fi, pe termen lung, pierzatorul actual potrivit mentalitatii conventionale, respectiv Uniunea Europeana.

De ce isi doreste Ucraina atat de mult apropierea de UE

Intrebarea cheie este de ce ucrainenii vor atat de mult sa se apropie de Europa si sa se indeparteze de Rusia. Ce a vrut sa spuna, mai exact, presedintele ales Petro Porosenko cand a declarat ca Ucraina are nevoie de valorile europene?

Noul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, il infrunta pe Putin din prima zi

Exista niste motive evidente, care nu necesita multa analiza, continua expertii, printre care se numara nationalismul lui Vladimir Putin, disfunctiile economiei Rusiei si tendinta clara a Moscovei de a se indeparta de democratie.

La toate acestea se adauga modul in care Rusia trateaza suveranitatea Ucrainei. Asadar, orice in afara de Rusia pare o optiune buna pentru ucraineni.

Alte motive se refera la relatiile comerciale cu Europa, eliminarea coruptiei, atragerea investitiilor si stabilizarea economiei. Adoptarea modelului european este vazuta ca o asigurare a identitatii democratice a Ucrainei, care ar deveni o parte a Occidentului.

In acelasi timp, Ucraina nu ar trebui sa isi sacrifice mandria nationala, pentru ca ideologia UE este sa trateze toate statele membre in mod egal. Cu alte cuvinte, Ucraina ar scapa de rolul de subordonat pe care l-a jucat secole.

Franta: UE nu este pregatita sa integreze Ucraina

Nu este intamplator ca o parte a vestului Ucrainei din prezent a fost candva o parte a Monarhiei Habsburgice. Liov a fost capitala provinciei austriece Galitia, Cernauti a fost capitala Bucovinei.

In comparatie cu stapanirea sovietica, in randul ucrainenilor a inceput sa creasca o anumita nostalgie a vremurilor bune, austriece, precizeaza Reifowitz si Beller, care subliniaza ca acestia vor sa se apropie de UE, pentru ca blocul a preluat "ideea austriaca" si a facut-o mai democratica, a facut-o sa functioneze.

Perspectiva istorica centrala asupra crizei din Ucraina de astazi ar trebui sa fie ca fostul stat sovietic se bazeaza pe faptul ca UE nu merge pe principiul "ori, ori", ci pe doctrina "si, si", care a fundamentat candva Imperiul Habsburgic, iar acum sta la baza plurinationalismului european, care reprezinta calea catre viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia și-a modernizat baza navală a flotei Mării Negre. Cum și-a pus la adăpost navele de atacurile ucrainene
Rusia și-a modernizat baza navală a flotei Mării Negre. Cum și-a pus la adăpost navele de atacurile ucrainene
Rusia a întărit apărarea bazei sale navale a Flotei Mării Negre din Novorossisk, a anunțat, joi, 18 aprilie, Ministerul Apărării al Regatului Unit. „Infrastructura de întreținere,...
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
#Ucraina UE, #Ucraina Europa, #criza Ucraina, #razboi Ucraina , #Ucraina