Criza din Ucraina: Oamenii isi parasesc in masa locuintele, se muta cat mai la vest

Marti, 20 Mai 2014, ora 15:03
3498 citiri
Criza din Ucraina: Oamenii isi parasesc in masa locuintele, se muta cat mai la vest
Foto: UNCHR

Aproximativ 10.000 de persoane si-au parasit locuintele din Ucraina, iar numarul acestora este in continua crestere, pe fondul conflictului din regiune, potrivit ONU.

Inaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului (UNCHR) a precizat, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul oficial, ca majoritatea celor care au plecat de la casele lor sunt tatari.

"O evaluare a necesitatilor (acestor persoane - n.red.) a fost finalizata recent si lucram indeaproape cu autoritatile locale, alte agentii ONU si ONG-uri partenere, pentru a-i ajuta pe cei mai afectati oameni.

Acest plan include oferirea de asistenta juridica, subventii de integrare pentru 150 de familii, bani in numerar pentru 2.000 de persoane si adaposturi imbunatatite pentru 50 de familii", a declarat, la Geneva, Adrian Edwards, purtatorul de cuvant al UNHCR.

Criza in Ucraina: Tara se indreapta catre "un punct fara de intoarcere"

Acesta a precizat ca relocarea a inceput inainte de referendumul din martie din Crimeea, care a dus la anexarea regiunii la Rusia, si a crescut gradual de atunci.

Printre cei care si-au parasit locuintele se numara persoane care s-au mutat chiar de doua ori, mai intai din Crimeea, apoi din alte regiuni conflictuale din sud-estul Ucrainei.

Cei mai multi sunt de etnie tatara, insa autoritatile locale au raportat recent o crestere a numarului de ucraineni, rusi si familii mixte care au hotarat sa se mute.

Cel putin o treime sunt copii

De asemenea, cel putin o treime dintre persoanele relocate sunt copii. Cele mai multe familii s-au mutat in centrul (45%) si vestul (26%) Ucrainei, insa exista si oameni care s-au stabilit in regiunile sudice si estice. Totusi, numarul de refugiati ucraineni care cauta azil in afara tarii a ramas la un nivel scazut.

Criza in Ucraina: Dupa 10 zile de ofensiva, Kievul are 650 de morti si raniti

"Printre motivele pe care le-am auzit de la oamenii relocati se numara faptul ca au fost amenintati in mod direct sau au plecat de teama insecuritatii sau persecutiei. Unii au spus ca au primit amenintari personale la telefon, prin retelele de socializare sau au gasit bilete de amenintare pe proprietatilor lor", a mai spus Edwards.

Oamenii sunt gazduiti in adaposturi ale autoritatilor locale, in spatii private, cum ar fi clinici sau hoteluri, iar altii au fost primiti de alte persoane in propriile locuinte. "Totusi, capacitatea comunitatilor gazda de a-i sprijini pe acesti oameni se epuizeaza rapid", a continuat acesta.

Criza din Ucraina: Lupte la Slaviansk, unde se aud explozii puternice (Video)

Fenomenul are loc in contextul in care sud-estul Ucrainei a fost framantat, in ultima perioada, de un conflict intre autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi.

Dupa ce Crimeea a fost anexata la Rusia, si regiunile din sud-est Donetk si Luhansk au organizat referendumuri in care locuitorii au optat, in proportie de peste 90%, pentru independenta. In plus, Donetk a cerut, de asemenea, alipirea la Rusia.

In acest timp, numeroase ciocniri au avut loc intre rebelii prorusi si armata ucarineana, care s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#relocati Ucraina, #parasit locuinte Ucraina, #conflict Ucraina , #Ucraina