Cu oalele pe cap, ucrainenii au iesit in strada: 200.000 de oameni protesteaza la Kiev, jandarmi raniti in confruntari

Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 18:48
4103 citiri
Cu oalele pe cap, ucrainenii au iesit in strada: 200.000 de oameni protesteaza la Kiev, jandarmi raniti in confruntari

Numarul protestatarilor care au luat cu asalt strazile Kievului, duminica, in semn de nemultumire fata adoptarea unor legi care restrang drepturile prostestatarilor a ajuns la 200.000.

Multi demonstrati au iesit pe strazi echipati cu vase, oale sau cutii puse pe cap, unii au venit imbracati in costume de schi, iar altii s-au mascat ca la carnaval, totul pentru a ironiza amendamentul care prevede ca manifestantii nu au voie sa isi ascunda identitatea acoperindu-si fetele atunci cand iau parte la actiuni stradale, transmite RTE News.

Proteste de amploare la Kiev: Ucrainenii au iesit pe strada - ce-i mai nemultumeste

Potrivit Huffington Post, o demonstratie mult mai mica a avut loc concomitent. Circa 15.000 de persoane au instalat o tabara la mai putin de un kilometru de Piata Independentei, unde au montat un cort mare si au ridicat baricade de gheta si din resturi de lemne.

BBC transmite ca au avut loc si ciocniri intre fortele de ordine si protestatarii pro-europeni, patru baricade ale autoritatilor fiind distruse de multimea furioasa. Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, in vreme ce multimea continua sa strige "Rusine!". Protestatarii au ripostat cu cocktailuri Molotov, iar circa 30 de jandarmi au fost raniti.

De luni de zile pe strazi

Oamenii au fluturat steagurile nationale, dar si bannere cu negru si rosu, simbolizand razboiul. Ei au marsaluit astfel in Piata Independentei, scandand "Glorie Ucrainei".

Protestatarilor li s-au alaturat si figuri publice, printre care se numara si Vitali Kliciko, fost campion mondial la box si unul dintre liderii Opozitiei. "Declaram ilegale legile adoptate joi. Ianukovici si iscoadele sale vor sa ne fure tara", a spus Kliciko.

Protestele din Ucraina au inceput la sfarsitul lunii noiembrie, cand presedintele Viktor Ianukovici a refuzat semnarea acordului de cooperare cu Uniunea Europeana, in favoarea unei apropieri de Rusia. De atunci, oamenii au continuat sa iasa pe strada in fiecare weekend.

Duminica aceasta, ucrainenii s-au adunat in numar mult mai mare decat in ultimele saptamani, fe fondul nemultumirii generate de legile care restrang drepturile cetatenilor la a protesta. Legea a fost adoptata joi de parlament, si promulgata fara ezitare de presedintele Ianukovici, al carui partid se afla la guvernare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ucraina proteste Kiev, #manifestatii Kiev ucraineni, #violente Ucraina lege protestatari, #legi Ianukovici proteste Kiev , #Ucraina