Cum a reactionat America dupa acordul pentru un armistitiu in Ucraina

Autor: Ana Ilie
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 09:00
8791 citiri
Cum a reactionat America dupa acordul pentru un armistitiu in Ucraina
Foto: Casa Alba

Statele Unite ale Americii au reactionat joi seara la armistitiul convenit la Minsk de Grupul de Contact, condus de OSCE, si girat de liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a aratat ca SUA sunt pregatite sa ia in considerare renuntarea la sanctiunile impuse Rusiei, "cand acordurile de la Minsk, din septembrie si de joi, sunt deplin implementate. Asta include un armistitiu complet, retragerea tuturor trupelor straine si echipamentului din Ucraina, deplina restaurare a controlului Ucrainei asupra granitei internationale si eliberarea tuturor ostaticilor".

Intr-o declaratie a purtatorului de cuvant de la Casa Alba se arata anterior ca SUA saluta armistitiul, ce reprezinta "un potential pas semnificativ catre o rezolvare pasnica a conflictului, conform acordurilor de la Minsk din septembrie anul trecut".

SUA apreciaza "in mod deosebit eforturile neobosite ale cancelarului Angela Merkel si presedintelui francez Francois Hollande pentru obtinerea acestui nou acord".

Administratia americana solicita tuturor partilor sa duca la indeplinire fara intarziere angajamentele luate la Minsk joi si in septembrie. "Acest acord trebuie acum urmat de pasi imediati, concreti, pentru a indeplini angajamentele luate de fiecare parte. Armistitiul trebuie implementat si respectat. Armamentul greu trebuie retras din zona de conflict si Rusia trebuie sa inceteze sa mai sustina separatistii si sa-si retraga soldatii si echipamentul militar din estul Ucrainei", se arata in pozitia Casei Albe.

SUA se declara ingrijorate de escaladarea violentelor tocmai in ziua acordului pe armistitiu si afirma ca "adevaratul test al acordului de astazi va fi deplina si clara sa implementare, inclusiv incetarea durabila a ostilitatilor si restaurarea controlului ucrainean asupra granitei cu Rusia".

Declaratia americanilor vine in conditiile in care, inainte de intalnirea de la Minsk, Angela Merkel s-a deplasat in SUA, unde a convenit impreuna cu presedintele american Barack Obama sa amane o posibila masura de inarmare a armatei ucrainene, pentru a acorda inca o sansa diplomatiei.

SUA vor antrena militarii ucraineni pentru lupta cu separatistii prorusi

Inainte de startul negocieriilor de la Minsk, comandantul fortelor armate americane in Europa, Ben Hodges, a anuntat ca armata Statelor Unite va antrena trupele ucrainene care se lupta cu separatistii prorusi in estul tarii.

Misiunea de antrenament va incepe in luna martie, unui batalion de militari americani fiindu-le repartizate trei batalioane ucrainene.

"Ii vom antrena in ce priveste sarcini de securitate, medicale, ale operatiunilor intr-un mediu unde rusii bruiaza comunicatiile si referitoare la cum sa se apere de artileria rusa si de cea a rebelilor", a spus comandantul american.

Lupte grele la granita cu Romania: Ce va face Putin, daca SUA inarmeaza Ucraina?

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#SUA armistitiu Ucraina Minsk, #SUA Ucraina incetare foc , #Ucraina