Cum e viata in Ucraina ocupata, controlata de militiile separatistilor pro-rusi

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 14:04
8003 citiri
Cum e viata in Ucraina ocupata, controlata de militiile separatistilor pro-rusi
Foto: Zack Baddorf

Viata continua cu greu in estul Ucrainei, in ciuda conflictului armat care nu este nici pe departe la final.

"Am fost verificat la 30 de puncte de frontiera, din Ucraina si de dincolo de granita, desi sunt in tara de circa o saptamana. Numai la unul dintre ele am pierdut doua ore", relateaza Zack Baddorf intr-un reportaj publicat pe site-ul medium.com.

Garzile nu sunt deloc prietenoase, iar procesul este riguros. Insa, odata trecut dincolo de granita, in oras, viata se desfasoara destul de normal, dezvaluie autorul.

"Asta daca nu tii cont de focurile trase in jurul aeroportului international Donetk, care zace in ruine la doar cativa kilometri de centrul orasului", adauga el, reamintind ca razboiul continua de cateva luni.

Fotografia zilei: Pasha si Misha, intr-un buncar din Donetk

Separatistii rusi au pus stapanire pe fosta cladire guvernamentala ucraineana, pe care au postat un afis cu urmatorul continut: "Keep calm and fight for Donetk Republic", aluzie la celebrul poster motivational "Keep Calm and Carry On" raspandit de guvernul britanic in 1939, inainte de inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pentru a-si demonstra loialitatea, unii localnici din teritoriile controlate de separatisti si-au lipit pe placutele de inmatriculare ale masinilor stickere pe care scrie "DPR", acronimul noii republici.

"In Donetk, primul lucru pe care l-am observat au fost panourile de publicitate goale. Am transmis din Donetk si in 2014, inainte sa inceapa luptele. Pe atunci, parea un oras prosper, infloritor (...) Acum, cele mai multe locuri de afisaj din oras sunt goale, semn al unei economii slabe", mai scrie Zack Baddorf in articolul citat.

In interiorul fostei cladiri guvernamentale, pe un perete este onorata "amintirea militantilor ucisi pentru independenta Republicii Populare Donetk", iar in afara flutura steagul rusesc, nu cel al DPR.

Urme ale razboiului sunt de toate felurile. Banca a fost distrusa, iar pensionarii se duc in afara orasului pentru a-si ridica pensiile, in ruble rusesti. A ramas in picioare, in schimb, un McDonald's.

Pe o statie de autobuz colorata in culorile drapelului ucrainean sta scris cu grafitti: "Aici nu mai e loc pentru voi". Pe strazi, pot fi intalniti luptatori separatisti purtand arme si masini de camuflaj.

Industria in zona continua sa functioneze, dar conflictul a devastat productia. Mult de furca au si camionagii, care sunt verificati la sange daca vor sa intre in noua republica.

Rebelii au capturat orasul dupa referendumul din mai 2014, in timp ce statele occidentale au sustinut ca acea consultare populara nu ofera "legitimitate democratica". In schimb, Rusia a declarat ca rezultatele trebuie sa fie respectat de toata lumea.

Ucraina este de atunci in razboi cu separatistii sustinuti de Moscova, se mai reaminteste in articolul citat.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#viata cotidiana Donetk, #lupte Donetk, #industrie Donetk , #Ucraina