Cum inventeaza propaganda rusa separatismul etnic la granitele Romaniei

Duminica, 05 Aprilie 2015, ora 18:09
14710 citiri
Cum inventeaza propaganda rusa separatismul etnic la granitele Romaniei
Foto: Budapest Business Journal

Presa rusa coace stiri despre separatism etnic la granita nord-vestica a Romaniei, insa ucrainenii de aici sunt departe de aceasta idee.

Ascunsa in spatele muntilor Carpati, regiunea cea mai vestica a Ucrainei, Transcarpatia, are partea sa de probleme. Insa printre cele mari nu se regaseste si separatismul etnic, noteaza The Economist.

Cu toate acestea, comunitatile de ruteni si de maghiari ai acestei regiuni din sud-vestul Ucrainei, cea mai indepartata de conflictul de la granita cu Rusia, au devenit o tinta pentru propaganda rusa ce vizeaza divizarea societatii ucrainene.

Viktor Orban se pronunta din nou pentru autonomia minoritatii maghiare din Transcarpatia

La jumatatea lunii martie, presa ucraineana a redifuzat un raport care arata ca organizatii ale rutenilor transcarpatici - micul grup slavon imprastiat la granitele Ucrainei, Slovaciei si Poloniei - ar fi tinut un congres prin care "cereau recunoasterea identitatii lor nationale si autonomia teritoriului lor".

S-a dovedit insa ca respectivul congres a fost inventat in intregime de catre agentia rusa de stiri TASS.

In Transcarpatia, stirea falsa a starnit agitatie la Casa Ruteana din Muncaci, oras aflat la poalele Carpatilor. Rutenii locali spun ca Petro Ghetko, un "lider rutean" citat de TASS, care se autointituleaza "prim-ministrul Ruteniei Carpatice", nu a mai fost vazut in Transcarpatia de cativa ani. Se crede ca Ghetko, cautat in Ucraina, s-ar afla in Rusia.

Vocea romanilor din Cernauti: Armata a trecut de partea poporului. Se da lupta pentru libertate

"Rusia incearca sa joace cartea ruteana in Transcarpatia", a spune Ievghen Jupan, medic primar al spitalului regional de copii din Muncaci si presedinte al Sfatului Popular al Rutenilor din Transcarpatia, o organizatie umbrela de grupari civice.

Jupan nu mai acorda interviuri presei din Rusia, despre care spune ca i-a manipulat declaratiile in trecut.

De fapt, revendicarile organizatiilor rutene din Ucraina sunt modeste. In luna ianuarie, cateva dintre ele au difuzat o declaratie prin care isi exprimau sustinerea pentru drumul Ucrainei catre democratizare si integrare europeana.

Cerinta cea mai indrazneata a fost de a restabili rutenii drept categorie etnica oficiala in Ucraina, reparatie dupa regimul sovietic.

Etnicii maghiari si presiunile pentru autonomie din Ungaria

Exista mai multa tensiune privind statutul celor 156.000 de etnici maghiari ai Ucrainei, insa in mare parte aceasta provine din afara tarii. Viktor Orban, premierul Ungariei si unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Vladimir Putin in Europa, a cerut in mod repetat autonomie pentru maghiaro-ucraineni.

Orban chiar a gasit un fel de aliat in Laszlo Brenzovics, liderul Asociatiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ) si totodata membru al Parlamentului ucrainean, unde reprezinta partidul presedintelui Petro Porosenko.

Insa Brenzovics n-a mers niciodata asa de departe ca Jobbik, partidul de extrema dreapta al Ungariei, care numeste criza ucraineana o oportunitate "de a rezolva in cele din urma situatia maghiarilor transcarpatieni".

"Tinut Secuiesc" si in Ucraina? Jobbik cere autonomie teritoriala deplina pentru maghiari

Epicentrul culturii maghiare din Ucraina este orasul Bereg, de 24.000 de locuitori, aflat langa granita cu Ungaria, asezare ce a fost incorporata pe actualul teritoriu ucrainean abia in anul 1945. Sute de steaguri in culorile Ungariei - alb, verde si rosu - flutura pe monumente. Placutele cu denumirile strazilor sunt bilingve, iar limba maghiara poate fi folosita in unele scopuri administrative. Multi localnici au profitat de o procedura simplificata de naturalizare pentru a obtine cetatenia maghiara, incepand cu 2010.

Solutia lui Jirinovski: Basarabia si Bucovina sa revina Romaniei, iar Transnistria Rusiei

De la sediul sau central din Ujhorod, la granita cu Slovacia, KMKSZ nu si-a ascuns simpatia fata de separatistii prorusi din estul Ucrainei, cerand o solutie pasnica la conflict si drepturi mai mari pentru minoritati, precum si crearea unor unitati administrative in concordanta cu liniile etnice.

Brenzovics a preluat cauza populara a opozitiei fata de mobilizarea militara, sustinand ca Ucraina nu ar trebui sa trimita "un tanar de la tara sau un tata din sat" intr-o zona de razboi. Jobbik, in schimb, denunta "guvernul marioneta de la Kiev", despre care sustine ca "serveste intereselor puterilor atlantice".

Rusia, stat agresor pentru Ucraina: Cum protejeaza Kievul poporul de propaganda Moscovei

Pe partea maghiara, cauza transcarpatica reprezinta o sansa pentru ultranationalistii Jobbik sa dea o lovitura formatiunii Fidesz. Viktor Orban va continua sa joace acest joc politic, insa nu are nicio intentie sa provoace violente. In ce-i priveste pe ruteni, acestia nu au niciun sponsor din afara care sa incerce sa instige la separatism.

Teoreticianul politic Benedict Anderson s-a referit la statele-natiune ca la "comunitati imaginate", insa unele dintre asemenea comunitati sunt mai imaginate decat altele.

Daca presa rusa vrea sa gaseasca miscari separatiste etnice semnificative in Ucraina transcarpatica, va trebui sa continue sa le inventeze, incheie The Economist.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Rusia propaganda Ucraina, #separatism etnic ruteni, #separatism etnic Transcarpatia, #Rusia Transcarpatia, #Ungaria Transcarpatia, #ruteni Transcarpatia , #Ucraina