Curtea de la Haga: Maidanul din Ucraina nu a fost "crima impotriva umanitatii"

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 07:40
1992 citiri
Curtea de la Haga: Maidanul din Ucraina nu a fost "crima impotriva umanitatii"
Foto: Arhiva Ziare.com

"Incalcarile grave ale drepturilor omului" comise in timpul revoltei ce a condus la inlaturarea de la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici nu pot fi considerate "crime impotriva umanitatii", a apreciat Curtea Penala Internationala (CPI), care si-a declinat astfel competenta in acest caz.

Ucraina nu este membra a CPI, dar actualul guvern de la Kiev a acceptat competenta acestei instante pentru faptele comise pe teritoriul Ucrainei dupa luna noiembrie 2013, indiferent ca este vorba despre reprimarea protestelor desfasurate in Piata Independentei din Kiev - zisa si Maidan - sau despre conflictul armat ce a urmat in estul separatist prorus, transmite AFP.

In raportul sau anual cu privire la examinarile preliminare ce preced deschiderea unor eventuale anchete, biroul procurorului CPI a mentionat ca, in timpul reprimarii protestelor desfasurate la Kiev in perioada noiembrie 2013 - februarie 2014, s-au produs "incalcari grave ale drepturilor omului", dar "presupusele crime nu par sa fi fost comise in mod sistematic si organizat ori intr-un mod regulat sau continuu", conditie necesara incadrarii respectivelor fapte la "crime impotriva umanitatii".

Prin urmare, "aceste consideratii par sa indice ca acele presupuse crime nu constituie crime impotriva umanitatii", se mentioneaza in continuare in raport, precizand totodata ca "examenul preliminar al evenimentelor de pe Maidan ar putea fi revizuit daca vor fi prezentate fapte sau evenimente noi".

Criza ucraineana a inceput in noiembrie 2013, cand decizia presedintelui prorus Viktor Ianukovici de a nu semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana, pentru a strange in schimb relatiile cu Rusia, a provocat un val de proteste ce au avut epicentrul in Piata Independentei din Kiev, unde s-a format miscarea contestatara cunoscuta sub numele de Maidan.

Ucraina, in prag de razboi: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici anunta un armistitiu cu Opozitia

Ucraina, pe marginea prapastiei: Guvernul a ramas in functie, protestatarii in strada: "Revolutie!"

Protestele au capatat un caracter tot mai violent, iar interventiile fortelor de ordine au condus la confruntari ce s-au soldat cu peste o suta de morti. In luna februarie 2014, presedintele Ianukovici a abandonat puterea si a fugit in Rusia, unde traieste si astazi intr-o locatie secreta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Maidan Ucraina justitie Haga , #Ucraina