Daca Rusia invadeaza. 4 consecinte si o explicatie alternativa

Sambata, 01 Martie 2014, ora 15:37
21418 citiri
Daca Rusia invadeaza. 4 consecinte si o explicatie alternativa

Ocuparea de catre oameni inarmati a aeroportului din Simferopol, parte a provinciei ucrainene Crimeea, a fost denuntata de ministrul de Interne de la Kiev drept o "invazie armata" a Rusiei.

Deocamdata insa nu se poate vorbi de o invazie propriu-zisa, in care Rusia sa-si foloseasca potentialul militar, ci de niste grupuri de militari fara insigne, insa este evident ca acestia actioneaza la ordinul administratiei lui Vladimir Putin sau cu buna stiinta a acesteia.

In plus, blocada asupra portului de la Sevastopol, de data asta facuta de armata rusa, e un act de agresiune cat se poate de evident.

Marea intrebare ce se pune acum e asta: va invada Rusia Ucraina pentru a-i "rapi" Crimeea? Unde se poate ajunge cu acest conflict?

Este extrem de dificil de dat un raspuns precis, dintr-un motiv foarte simplu - spre deosebire de statele occidentale sau chiar Romania, modul in care se iau deciziile in Rusia e diferit. Foarte putini oameni sunt implicati in proces, iar ei nu dau socoteala pe cale democratica, asa ca sunt mai putin constransi si mult mai putin transparenti.

Se pot insa evalua consecintele "luarii" Peninsulei Crimeea de catre Rusia, unele care ar insemna probleme mari pentru regimul lui Vladimir Putin. Iata-le pe cele mai importante:

1. Rusia ar pierde definitiv Ucraina

Daca in acest moment sunt multi oameni in Ucraina, mai ales in regiunile de est, care au sentimente pozitive pentru Rusia si nu doresc integrarea in NATO si Uniunea Europeana, un rapt teritorial ar schimba radical lucrurile. Practic, Ucraina nu ar mai ezita deloc in privinta directiei, ceea ce ar insemna ca Rusia va fi pierdut definitiv partida "integrarii" acesteia in Uniunea Eurasiatica sau macar a pastrarii ei in afara blocului occidental. Cu alte cuvinte, va fi cel mai important regres geopolitic de dupa caderea URSS.

Infrangerea lui Putin. Ce optiuni are Rusia

2. Un conflict cu Ucraina

E greu de crezut ca o tara cu 46 de milioane de locuitori, mandra, cu foarte multi nationalisti pentru care oameni cazuti in luptele cu rusii sunt eroi nationali, va sta pur si simplu cu mainile in san, lasand sa-i fie luata o provincie mare, extrem de importanta strategic.

E foarte posibil ca insasi armata ei sa intre in actiune si sa ajungem la un conflict deschis Rusia-Ucraina. Sigur, Rusia l-ar castiga, insa cu pierderi mari de oameni, dar si pe plan economic sau diplomatic. Daca nu, cu siguranta vor fi militiile ucrainenilor si tatarilor din Crimeea (unde doar circa 60% din cetateni sunt de etnie rusa) care vor intra in lupta. Acestia din urma, profund anti-rusi dupa ce Stalin i-a deportat pe toti (!) in Asia Centrala, se vor opune cu ferocitate reintrarii sub dominatia Moscovei. Atuul lor? Turcia, de sute de ani "aparatorul" tatarilor, e de partea lor.

Regimul lui Putin nu mai are nevoie de inca un asemenea conflict, dupa ce ca oricum se lupta cu o insurgenta islamista in teritoriile sale din Caucazul de Sud.

Multi compara o eventuala interventie in Crimeea cu interventia ruseasca din 2008, in Osetia de Sud. Lucrurile sunt destul de diferite. Acolo rusii au intrat dupa ce georgienii au invadat aceasta regiune, e adevarat, in urma atacurilor militiilor osetine. Georgia nu controla Osetia de Sud, care oricum e o regiune mica, ce avea 60-80.000 de oameni, nu 2.3 milioane precum Crimeea, si in care mai toti locuitorii erau pro-rusi.

3. Izolare internationala

E adevarat, Crimeea a fost luata de la Rusia si data Ucrainei in 1954, cand ambele erau membre ale Uniunii Sovietice, pe motive obscure, dar Rusia a recunoscut aceasta "cedare" prin tratate internationale. Astfel, in 1994, atunci cand ucranienii s-au angajat sa renunte la arsenalul nuclear de pe teritoriul lor, Rusia a semnat un angajament prin care se obliga sa respecte independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei. Vorbim de un stat suveran, unul important, caruia nu-i poti lua pur si simplu un teritoriu, altfel ai deschide o "cutie a Pandorei".

Fara indoiala, toate statele importante ale lumii ar reactiona. Incurajarea separatismului e o amenintare la adresa securitatii regiunii, dar si a lumii. Prima reactie ar putea fi intarirea capacitatii militare a NATO, dar si eforturi sustinute pentru a atrage alte tari intr-o alianta impotriva Rusiei. Ar fi inca un regres geopolitic pentru Moscova, unul greu de evitat.

Daca explodeaza Ucraina. 5 scenarii geopolitice pentru Romania

4. Regandirea arhitecturii rutelor energetice

Marea problema a Rusiei in legatura cu Ucraina e faptul ca o mare parte a conductelor sale de gaz ce aprovizioneaza Europa (si aduc cele mai mari venituri la bugetul de stat) trec pe teritoriul acesteia. Un conflict cu Ucraina, daca ajunge la faza "fierbinte", ar putea insemna si o blocare a acestora. Sigur, problema nu de nerezolvat, intrucat exista deja alte conducte terminate sau in constructie, prin Marea Baltica si Marea Neagra, dar pagube tot vor fi. Riscurile sunt insa mari si pentru Ucraina, a carei economie va avea mult de suferit daca nu gaseste rapid rute alternative. Deocamdata, ea poate primi gaze prin Slovacia, dar are si posibilitatea de a-si satisface necesarul energetic din gaze de sist, insa asta doar pe termen lung, daca se gasesc rezerve suficiente.

Dincolo de asta insa, e posibil si ca europenii sa caute (din nou) alternative la gazul rusesc, mai ales daca se ajunge la un conflict diplomatic.

"Reinvierea" proiectului Nabucco sau alegerea unui alt proiect ce ocoleste Rusia, axarea pe importurile de gaz lichefiat, cautarea unor surse alternative de energie (din nou, gazele de sist ar putea capata un "atu") sunt toate lucruri cat se poate de posibile daca Putin merge "prea departe". In aceste scenarii, "cuferele" Rusiei vor fi mai goale. In ce s-ar traduce asta? In incasari mult mai mici la bugetul de stat pentru rusi si o amenintare pentru principalul pilon ar regimului Putin - sursa de bani care asigura stabilitatea in tara.

Explicatia alternativa a "invaziei"

Din nou, trebuie spus ca o "invazie" ruseasca in adevaratul sens al cuvantului nu e de neconceput, insa nu-i exclus ca lucrurile pe care le vedem sa fie mai degraba o reintrare a Rusiei in "jocul pentru Ucraina".

Ar fi mult mai logic sa vedem in ultimele actiuni o incercare a lui Putin de a bloca Ucraina prin intermediul "pionului otravit" Crimeea. Cu alte cuvinte, probabil ca ar fi mai bine pentru Rusia sa incerce sa aduca Peninsula Crimeea, mai ales ca se pregateste acel referendum pentru o mai mare autonomie, in situatia politica in care aceasta sa poata bloca aderarea Ucrainei la UE si/sau NATO. Cu alte cuvinte, Republica Autonoma Crimeea sa isi ia de la sine (sau sa ameninte cu asta, sprijinita de Rusia) dreptul de secesiune in cazul intrarii Ucrainei in structurile euro-atlantice.

Nu in ultimul rand, amenintarea cu "invazia" ar fi si o stergere a umilintei pe care a trait-o Rusia prin aceasta noua "revolutie" care i-a aratat slabiciunea si a "maturat" cu interesele rusesti in Ucraina.

Desigur, asta ar fi logic sa incerce Rusia - un joc dur, dar nu invazie. Doar ca Rusia nu joaca intotdeauna dupa regulile a ceea ce e logic pentru noi, europenii. Putem prezice cu exactitate ce se va intampla? Nu, pentru ca actiunile unui regim ca cel de la Kremlin sunt foarte greu de prezis. Urmatoarele zile vor fi insa decisive.

De ce se omoara. 7 detalii care exploca "razboiul" din Ucraina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia invazie Crimeea, #Rusia conflict Crimeea Ucraina , #Ucraina