De ce conteaza Ucraina?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 06 Iulie 2014, ora 14:04
8549 citiri
De ce conteaza Ucraina?

Soarta Ucrainei conteaza la fel de mult, daca nu si mai mult, decat cea a Irakului sau Siriei. Mai mult, nu e nevoie sa cauti persoane "moderate" in Ucraina, pentru ca milioane dintre acestea au luptat deja si au votat pentru alinierea tarii cu pietele libere si oamenii liberi din Uniunea Europeana.

Vinerea trecuta, la Bruxelles, nou-alesul presedinte ucrainean, Petro Porosenko, a semnat un Acord de Asociere cu UE ce va duce la o reducere a taxelor pentru exporturile ucrainene in cele 28 de state membre ale Uniunii, in schimbul implementarii in Ucraina a reformelor privind lupta impotriva coruptiei, transparenta si control al calitatii, scrie Thomas L. Friedman in New York Times.

E acelasi acord pe care fostul presedinte, Viktor Ianukovici, a refuzat sa il semneze in noiembrie, sub presiunea presedintelui rus, Vladimir Putin. Acest refuz a declansat revolutia din Kiev si a dus la indepartarea lui Ianukovici si revolta separatistilor dirijati de Putin in estul Ucrainei. Din acest motiv, la doar cateva ore dupa semnarea acordului, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a amenintat ca acesta va avea "consecinte grave".

Asa sa fie?, se intreaba Friedman. O natiune ameninta o alta pentru semnarea unui acord comercial cu scopul de a creste standardul de viata al cetatenilor, ce a ramas mult in urma vecinilor, precum Polonia, care s-au integrat in UE dupa caderea Uniunii Sovietice.

E limpede, scrie acesta, ca rusii nu vor ca Ucraina sa adere la NATO, o alianta defensiva ce are ca scop contracararea puterii Rusiei. Friedman marturiseste ca si el s-a opus extinderii NATO la sfarsitul Razboiului Rece si nu o sustine nici acum. Insa un acord comercial nu duce automat la aderarea la UE. Asa isi mentine Rusia statutul de putere, prin pastrarea vecinilor saraci si fara acces la energie?, se intreaba retoric jurnalistul.

Daca in urma cu o luna Friedman scria ca Putin a "clipit" cand si-a retras trupele de la granita Ucrainei, amenintat fiind de sanctiunile occidentale, la inceputul lui iulie jurnalistul si-a moderat opinia. Poate ca Putin doar a "facut cu ochiul". Desi nu a invadat Ucraina, a trimis arme si agenti in estul Ucrainei pentru a agita sentimentele separatiste in zonele locuite de vorbitori de rusa.

Zilele acestea, Porosenko si-a trimis trupele sa preia controlul asupra estului. Cum Putin se teme de sanctiunile occidentale, este momentul ca SUA si UE sa le impuna.

Pentru ca le refuza ucrainenilor dreptul de a-si decide calea economica si politica, Putin demonstreaza cat de destept si prost este, in acelasi timp, scrie jurnalistul american. Putin este prost sa creada ca, intr-o lume conectata, cu cetateni constienti de puterea lor, mai poate beneficia de aceeasi "sfera de influenta" pe care o avea Rusia in Europa in epoca tarista.

Daca un lider vrea sa aiba o sfera de influenta in zilele noastre, fie trebuie sa o castige prin felul in care se comporta sau sa o preia cu forta. In Ucraina, Putin este incapabil de prima varianta si deocamdata pare ca nu actioneaza in sensul celei de-a doua.

Dar Putin este si destept, scrie Friedman. Poate ca nu a reusit sa impiedice alegerea lui Porosenko sau semnarea Acordului de Asociere Ucraina-UE, dar pe plan intern a transformat complet discutia nationala. Principala sa realizare a fost sa elimine orice dezbatere cu privire la alternativele pentru viitorul Rusiei. Numai cu un an in urma, era inca spatiul politic necesar pentru alternativele democratice la regimul lui Putin, conchide Friedman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Putin Ucraina strategie, #Putin interventie Ucraina , #Ucraina