De ce este timpul ca Ucraina sa fie divizata

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 19:17
20786 citiri
De ce este timpul ca Ucraina sa fie divizata
Foto: michaelmucci.com

Ucraina, asa cum o stim, este moarta, sustine un editorialist australian, care este de parere ca fostul stat sovietic s-a rupt in doua iremediabil in ceea ce priveste etnia, limba si geografia.

Cu cat mai repede poporul ucrainean, comunitatea europeana, americanii si rusii vor accepta acest lucru, cu atat mai rapid natiunea se va putea diviza in cele doua parti naturale ale sale si toata lumea va putea merge inainte, considera Paul Sheehan, editorialist al Sydney Morning Herald.

Avion doborat in Ucraina: Aeronava ar fi fost lovita cu o racheta supersonica

Au trecut mai bine de 20 de ani de cand Cehoslovacia s-a impartit, pe 1 ianurie 1993, in Republica Ceha si Slovacia ca doua natiuni suverane, intr-un mod ordonat, democratic si fara varsare de sange. La fel ca Ucraina, aceasta a fost o natiune divizata cu acuratete geografica intre etnii si limbi diferite.

Fara teorii ale conspiratiei

"Nu exista niciun mister legat de modul in care s-a ajuns in acest punct. Nu exista, de asemenea, niciun mister legat de cine este vinovat pentru patarea Ucrainei cu uciderea a 298 de oameni aflati la bordul avionului Malaysia Airlines. Nu este nevoie de teorii ale conspiratiei", considera Sheehan.

Avion prabusit in Ucraina: Incredibilele teorii ale conspiratiei din Rusia

La scurt timp dupa ce aeronava a fost doborata, Igor Strelkov, "ministrul Apararii" din autoproclamata Republica Populara Donetk, a postat pe o retea de socializare urmatorul mesaj: "Tocmai am doborat un An-26 in apropiere de Torez".

El a sters rapid postarea, dar era prea tarziu. Site-ul de stiri Ukrainska Pravda publicase deja o inregistrare audio cu doi separatisti. "Tocmai ce am doborat un avion", a spus un rebel cunoscut sub numele de Bes (Demonul).

Avion prabusit in Ucraina: Kievul sustine ca a aflat cine a comandat doborarea - i se spune "Demonul"

Intr-o inregistrare publicata ulterior, un militant il asigura pe altul ca este vorba despre o aeronava civila, spunandu-i ca a gasit documente ce apartineau unui student din Indonezia.

Doborarea avionului malaezian, o greseala monumentala

"Asta a fost, evident, o greseala monumentala a unui grup de criminali care vrea ca regiunea Donetk vorbitoare de limba rusa sa se desparta de Ucraina. Lasati-i sa se desparta. Au reusit cu atat de mult succes sa otraveasca starea de bine a natiunii ucrainene, iar cu cat mai repede va fi un plebiscit national pe tema secesiunii, cu atat mai bine.

Avion doborat in Ucraina: Separatisti slab pregatiti l-au lovit "din greseala" - teoria serviciilor americane

Oamenii au vorbit deja. Divizarea Ucrainei a inceput sa ia forma oficiala odata cu alegerile prezidentiale din 2010, cand Viktor Ianukovici, fost guvernator al regiunii Donetk vorbitor de limba rusa, l-a invins pe premierul Iulia Timosenko. Ea a devenit cunoscuta la nivel international pentru promovarea aderarii Ucrainei la UE si pentru oprirea controlului Rusiei asupra tarii", sustine editorialistul australian.

De atunci, o revolutie violenta a izbucnit la Kiev, Ianukovici a fost inlaturat de la putere si Crimeea a fost anexata la Rusia, care a sprijinit separatistii din est, toate acestea culminand cu doborarea avionului malaezian si cu masacrarea a 298 de civili.

Avion doborat in Ucraina Obama: Separatistii inlatura dovezile, ce incearca sa ascunda!?

Realitatea e ca Ucraina este acum formata din doua natiuni diferite in orice in afara de lege si poate fi impartita prin referendum. In partea de vest este un stat suveran de facto, care se poate alinia rapid la tarile europene, iar in partea de est sunt regiunile Donetk si Luhansk, care pot deveni independente sau pot fi absorbite de Rusia. Bazinele hidrografice ale Ucrainei ofera chiar granite naturale. Mai bine o divizare formala decat mai mult sange, santaj si dezastru este scenariul propus de Paul Sheehan.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#divizare Ucraina, #Ucraina referendum divizare, #Ucraina separatisti, #avion doborat Ucraina , #Ucraina