De ce se inteteste conflictul din Ucraina

Autor: Ana Ilie
Duminica, 04 Mai 2014, ora 19:53
10700 citiri
De ce se inteteste conflictul din Ucraina

Eliberarea echipei de observatori militari OSCE tinuti ostatici o saptamana in Ucraina nu semnaleaza o de-escaladare a conflictului, ci dimpotriva, o intetire a luptelor.

Ingo Mannteufel, comentator al Deutsche Welle, scrie ca eliberarea observatorilor OSCE este o miscare binevenita din partea separatistilor, insa nu este suficienta pentru a detensiona situatia exploziva.

Dupa opt zile de captivitate, fortele pro-ruse, separatiste, din estul Ucrainei, i-au eliberat pe observatorii militari occidentali si insotitorii lor ucraineni. Vladimir Lukin, trimisul special al presedintelui rus, a fost cel care a asigurat eliberarea fara conditii a prizonierilor, aminteste analistul.

Ucraina: Observatorii OSCE capturati de o saptamana au fost eliberati (Video)

Separatistii i-au descris pe ostatici drept "spioni NATO" si "prizonieri de razboi". Este de notat ca Rusia a ajutat la eliberarea acestora, in urma apelurilor din partea Occidentului si fostului cancelari german Gerhard Schroder.

Cu toate acestea, eliberarea lor nu este, din nefericire, un semnal ca acest conflict de detensioneaza.

Zi sangeroasa in Ucraina: Zeci de morti in Slaviansk si Odessa

Luptele dintre trupele Guvernului ucrainean si militiile separatiste puternic inarmate din regiunile estice, din jurul Donetkului, continua. Ministrul Afacerilor Interne, Arsen Avakov, a anuntat sambata dimineata ca operatiunea militara va continua impotriva trupelor pro-ruse din Kramators, oras aflat la cativa kilometri de Slavianks. Pe tot parcursul zilei s-au dus lupte grele aici.

La Odessa, pe coasta Marii Negre, situatia a escaladat. Numeroase persoane au murit aici in luptele de strada dintre gruparile pro-ucrainene si pro-ruse si intr-un incendiu ce a cuprins o caldre ocupata de separatisti.

De ambele parti ale conflictului sunt forte care starnesc tensiunile si incearca sa le transforme in violente. Apelurile occidentului de a folosi diplomatia pentru a depasi criza nu au fost auzite.

Separatistii pro-rusi incearca fara dubiu sa destabilizeze si mai mult Ucraina, pentru a deranja organizarea alegerilor prezidentiale anticipate programate pentru 25 mai. Pus in fata pierderii continue a controlului in estul tarii, Guvernul Ucrainei se afla intr-o situatie dificila. Este presat de cetatenii ucraineni sa demonstreze putere si sa foloseasca violenta pentru a confrunta gruparile separatiste.

Amestecul exploziv dintre lipsa de dorinta de compromis, aruncarea vinei pe celalalt si alimentarea temerilor este o reteta pentru razboi civil, cu atat mai mult cu cat Rusia joaca in tot acest timp un rol diabolic, sustine analistul.

Guvernul pro-occidental care a luat forma in jurul celor doi lideri ai opozitiei, Turcinov si Iateniuk, dupa demiterea presedintelui Viktor Ianukovici, a declansat temeri, la Kremlin, ca Ucraina va fi pierduta intr-un joc de suma zero in fata UE si NATO. Din acest motiv, Rusia a profitat de Guvernul ucrainean si a anexat peninsula Crimeea in martie.

Acum, abordarea rusa are ca scop impiedicarea scrutinului prezidential, pentru ca acesta ar legitimiza Guvernul de la Kiev. Moscova pare sa accepte riscul de a impinge Ucraina la razboi. De fapt, Rusia poate chiar miza pe acest scenariu.

In definitiv, arata analistul, Kremlinul are multa influenta asupra separatistilor si ar putea calma situatia daca ar dori-o, avand in vedere ca trimisul rus a fost capabil sa elibereze observatorii militari captivi.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Ucraina conflict, #Ucraina Rusia observatori OSCE , #Ucraina