De ce sunt suparati ucrainenii pe Europa?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 19:02
10454 citiri
De ce sunt suparati ucrainenii pe Europa?

Ucrainenii sunt tot mai maniati pe Europa: in fata lipsei de reactie ferma a europenilor cu privire la Rusia, ucrainenii incep sa simta ca duc, de fapt, lupta Occidentului.

Pentru ucraineni, lantul evenimentelor ce a condus la criza actuala e foarte limpede, scrie Gregory Feifer pentru GlobalPost.

Satui de coruptia regimului presedintelui Viktor Ianukovici, multi au sustinut totusi promisiunea acestuia, anul trecut, de a semna o intelegere istorica cu Uniunea Europeana, in speranta ca va aduce valorile europene in Ucraina. Acum, multi au ajuns sa creada ca el colabora indeaproape cu presedintele rus, Vladimir Putin, al carui scop este de a cultiva influenta Moscovei in Ucraina, pentru a face din nou din tara sa o mare putere.

Ucraina vrea in UE - Planul in 60 de puncte al lui Porosenko

In septembrie anul trecut, Ianukovici a refuzat, in ultima clipa, sa semneze Acordul de Asociere cu UE, socandu-si pana si sustinatorii. Cand politia a batut un grup de studenti care protestau, mania publica s-a revarsat pe strazi impotriva regimului vazut de-acum ca autoritar.

Dupa ce Ianukovici a fugit din tara, in februarie, Kremlinul s-a razbunat pe noii lideri pro-europeni ai Ucrainei, anexand Crimeea si lansand o ampla campanie de alimentare a separatismului in estul tarii. Acolo are loc acum un armistitiu, cu scopul de a stavili rebelii a caror campanie violenta a atins obiectivul dorit de Putin, acela de a destabiliza o tara ce se afla aproape de o criza economica.

Asa ca argumentele unora din Occident acre militeaza pentru toleranta fata de Putin genereaza neincredere, manie si ostilitate fata de acele tari ale caror valori ucrainenii incep sa creada ca sunt lasati sa le apere singuri, scrie Feifer.

Razboi sangeros in Ucraina: Peste 3.200 de oameni au fost ucisi

In SUA, unde in general solicitarile de interventie vin dinspre partea dreapta a esichierului politic, liberalii cred ca Washingtonul nu trebuie sa se confrunte cu Rusia tocmai in vecintatea Federatiei. Acestia se servesc de argumentul Rusiei, ca noii lideri ucraineni sunt la fel de corupti ca cei vechi, pentru a conchide ca nu merita sustinuti.

Ucrainenii primesc cu bucurie ajutorul financiar si de alta natura al Occidentului, insa ar avea nevoie de ajutor mai direct, in special arme pentru armata lor. Washingtonul crede insa ca asa ceva ar provoca si mai mult Kremlinul.

Sustinerea fara vlaga a Occidentului poate fi explicate, partial, si prin faptul ca ucrainenii nu-si pledeaza cauza la fel de bine ca rusii. Rusia cheltuieste multe milioane de dolari pe canalul in limba engleza Russia Today si alte canale de presa controlate de stat, care difuzeaza propaganda greu de contracarat de ucraineni.

Rusia arunca cu orice prilej indoieli asupra Ucrainei - ca nu este un stat viabil, spre exemplu, ceea ce descurajeaza Occidentul, care poate considera ca acordarea de ajutor militar este oricum sortita esecului; o alta idee pe care marseaza rusii este ca Ucraina este condusa de o gasca de neonazisti si fascisti hotarati sa omoare vorbitorii de rusa, idee combatuta, spune expertul, de o simpla plimbare pe culoarele unui minister ucrainean, unde se vorbeste mai mult rusa decat limba ucraineana.

Opinia tot mai raspandita in Ucraina este ca tara duce lupta Europei, aparand valorile occidentale impotriva unei tari conduse de fosti ofiteri KGB ce doresc sa exporte coruptia si autocratia.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#ucraineni suparati Europa, #criza Ucraina solutie Europa , #Ucraina
Comentarii