Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De la Ianukovici la Iulia Timosenko sau cata putere mai are Vladimir Putin?

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 11:31
9758 citiri

In aceste zile de tensiune maxima la granitele Romaniei e bine sa ne reamintim ca stabilitatea noastra depinde doar de faptul ca suntem in Uniunea Europeana. Am vazut o opinie in spatiul virtual care spunea ca de fapt SUA au distrus relatia Ucrainei cu Rusia prin finantarea societatii civile, in fond, finantarea protestelor.

Deci exista si un alt punct de vedere. Dar cei care promoveaza astfel de puncte de vedere imi amintesc de un secretar de partid din 1989, care ameninta in stanga si-n dreapta pe cei care refuzau sa se inscrie in Garzile Patriotice si sa patruleze pe strazi in ziua de 16 decembrie.

Tin minte ca spunea ceva de genul: "O sa se termine la Timisoara si va am aici, trecuti in caiet, ca ati refuzat. O sa ajungeti la Canal (Dunare-Marea Neagra - n.red.)! ". O lume se prabusea in jur, iar un activist ameninta cu munca silnica.

De atunci, am observat de multe ori ca reprezentantii unui regim totalitar nu au simtul masurii. Nu stiu cand lumea lor se apropie de sfarsit. Prabusirea incepe, de cele mai multe ori, cu un eveniment minor care apoi se rostogoleste in dezastru.

Sfarsitul lui Ceausescu a inceput cu stramutarea pastorului Laszlo Tokes; Primavara araba, cu uciderea unui vanzator de strada de catre politia din Tunis; sfarsitul lui Ianukovici, cu refuzul de a semna documentul de incepere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

Furia unei natiuni se tot strange, se aduna, iar un fapt minor si aparent banal o face sa explodeze. Dictaturile sunt extrem de fragile, mai ales intr-o societate in care informatia poate circula cu viteza.

Ianukovici nu a sesizat faptul ca jumatate din tara vrea sa se desprinda de Rusia. Sau nu i-a pasat. Ca lider politic nu a avut nuante. El a negociat cu ambele parti si a batut palma cu cine a dat mai mult. Respectiv cu Putin. Dar nu a fost suficient. O parte dintre ucrainieni asimilasera experienta revolutiei portocalii, tara fusese condusa de un regim democratic care chiar daca a dat gres nu s-a gandit niciodata sa traga in propriul popor.

Oamenii din Ucraina experimentasera democratia, iar spectrul reintoarcerii la "Maica Rusie" a fost de neacceptat. In ciuda tuturor jocurilor politice, opiniilor, intereselor economice, combustibilul pentru o manifestatie de trei luni nu poate fi reprezentat decat de atasamentul puternic la anumite valori.

Cineva ar putea intreba de ce nu se intampla acelasi lucru si in Rusia? De ce acolo nu se discuta despre democratie? De ce nu exista Opozitie? Raspunsul cel mai simplu: pentru ca acolo nu a fost democratie niciodata. In Rusia nu exista clasa de mijloc si nu s-a putut forma o alta optiune politica pentru ca nu exista doctrine, dezbateri si o piata a ideilor.

Cel care castiga o data - sunt acceptate toate metodele - va domina societatea pana cand isi pierde capacitatea de a se impune. De exemplu, Eltin a fost rapus de batranete si alcoolism. Acesta e motivul pentru care Putin isi promoveaza o imagine de macho salbatic, luptator cu ursii, cu tigrii si cu tot ce misca. E o imagine simplificata, dar care functioneaza atata vreme cat forta de represiune a statului reduce la tacere orice voce critica.

Libertatea are nevoie si ea de o oportunitate, iar Uniunea Europeana a facut un singur lucru pentru Ucraina, i-a oferit aceasta oportunitate. Un gest pe care l-a facut si pentru Moldova, iar partea cea mai asuprita a imperiului s-a trezit la viata.

In Ucraina, Ianukovici nu numai ca e pe duca, dar Iulia Timosenko, odata eliberata din inchisoare, devine principala candidata la functia de presedinte. Dar nu o sa-i fie usor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkov, pentru a-i convinge pe ucraineni să fugă și să strămute în interior milioane...
#revolutie Ucraina, #razboi Ucraina, #proteste violente Ucraina, #influenta Rusia Ucraina , #Ucraina