Demonstratie incredibila de curaj in Ucraina: In mars in fata gloantelor rusilor (Foto si Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 04 Martie 2014, ora 16:02
24749 citiri
Demonstratie incredibila de curaj in Ucraina: In mars in fata gloantelor rusilor (Foto si Video)

Baza militara aeriana Belbek a fost, in ultimele doua zile, locul unde s-au dat incredibile dovezi de curaj.

Considerata de multi observatori ai situatiei din Ucraina drept punctul de unde ar fi putut incepe razboiul pentru regiunea autonoma ucraineana Crimeea, baza Belbek a fost ocupata de trupele pro-ruse la inceputul acestei saptamani.

Trupele au cerut imediat celor aproximativ 300 de soldati ucraineni sa depuna armele si sa schimbe taberele.

Ucrainenii au refuzat.

Marti dimineata a avut loc punctul culminant al tensiunilor. Incolonati, dis-de-dimineata, soldatii ucraineni s-au indreptat spre baza.

Intonand imnul ucrainean, cei 300 de oameni, condusi de comandantul Iuli Mamciuk, si-au propus sa ajunga la locurile lor de munca. Duceau cu ei un steag al Ucrainei si unul rosu, al pilotilor de lupta care s-au batut cu nazistii in 1941 si au pazit conferinta de la Yalta.

Rusii aflati in baza au tras imediat cateva focuri de avertisment, peste capul ucrainenilor neinarmati. Acestia nici nu s-au clintit si au continuat sa marsaluiasca spre locurile de munca.

Pe Youtube, gruparea de activisti ucraineni EuroMaidan a postat inregistrarea momentului cand soldatii ucraineni de la Belbek, neinarmati si incolonati, cantand imnul Ucrainei, au continuat sa se indrepte hotarat spre baza.

Rusii i-au amenintat ca vor trage in plin daca nu se opresc. Nu s-au oprit. De pe margine ii priveau cu mandrie si emotie sotiile, venite sa faca scut uman, la nevoie.

Corespondentul Time, Simon Schuster, a relatat pe Twitter cum s-au desfasurat apoi lucrurile. Atitudinea neclintita a ucrainenilor a reusit sa dezamorseze temporar situatia. Rusii au cedat, dupa o discutie tensionata intre comandantul ucrainean, Iuli Mamciuk, si ofiterul rus care a ocupat baza Belbek.

Zece soldati ucraineni si-au reocupat posturile in baza ocupata, iar comandantul lor a cerut rusilor sa pazeasca baza in comun. Rusii au promis ca in decurs de doua ore vor primi ordine in acest sens de la Moscova.

La baza militara aeriana de la Belbek situatia tensionata a continuat cateva ore bune. Au aparut la fata locului trupele de auto-aparare din Crimeea. Reporterii occidentali aflati la fata locului au relatat ca si grupuri de cetateni pro-rusi din Crimeea au venit la baza, pentru a-i evacua pe ucraineni.

In cele din urma, spre amiaza, soldatii ucraineni au parasit baza, incolonati. Gestul lor de curaj a facut insa inconjurul lumii.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Ucraina soldati rusi gloante, #Ucraina baza militara atac, #Crimeea rusi soldati , #Ucraina