Dezvaluirile unui luptator rus in Ucraina: Nu eram intr-o armata, ci intr-o banda criminala

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:14
12191 citiri
Dezvaluirile unui luptator rus in Ucraina: Nu eram intr-o armata, ci intr-o banda criminala
Foto: Hepta.ro

Un om de afaceri din Rusia, Bondo Dorovskik, s-a oferit voluntar sa mearga in Ucraina "pentru a lupta impotriva fascismului" si pentru a apara "ideologia rusa", insa a gasit acolo ceva neasteptat.

Voluntarul a descoperit rapid ca situatia din Donbas nu este asa cum a fost facut sa creada si s-a inrolat, de fapt, "nu intr-o armata, ci intr-o banda criminala", a declarat el intr-un interviu acordat variantei in rusa a Radio Svoboda si citat de Euromaidan Press.

Marturiile sale ofera o viziune infricosatoare asupra actiunilor luptatorilor pro-Moscova din estul separatist al Ucrainei, dar, in acealasi timp, si o incurajare ca tot mai multi rusi sunt ingroziti nu doar de ce face Moscova in Donbas, dar si de ce sustine Kremlinul ca se intampla acolo.

Adevarul din spatele razboiului secret al lui Putin dezvaluit de soldatii rusi

"Chiar am crezut ca Rusia este in pericol, ca mercenarii lupta acolo si ca incearca sa ne invadeze tara, ca Donbasul este un loc in care Rusia trebuie sa isi apere interesele", a spus el, marturisind ca nu a durat nici cinci minute de cand a trecut granita pentru a-si da seama ca lucrurile nu stau deloc asa.

Dorovskik a recunoscut ca televiziunile din Rusia au avut o influenta foarte mare asupra lui, spunand ca presa nu prezinta varianta reala a ceea ce se intampla in estul insurgent al Ucrainei.

Omul de afaceri s-a aratat socat ca oamenii care mergeau sa lupte in Ucraina nu erau verificati deloc. Puteau trece granita cu o copie dupa actele de identitate, iar cand treceau frontiera nu erau intrebati decat care este numele lor.

Oricine primea o arma

Voluntarii primeau arme, fara sa se verifice daca erau capabili sa le manevreze. Dorovskik a fost repartizat in Brigada Specter, din care faceau parte cativa ofiteri rusi, iar restul erau localnici. Acesta a precizat ca doar 10-30% erau voluntari din Rusia.

El a dezvaluit ca unii dintre membrii brigazilor isi vindeau armele pe bani gheata, iar altii le foloseau tot pentru a obtine bani. Totusi, unii pareau destul de interesati sa invete cum sa lupte, sustine voluntarul.

Multi dintre luptatorii din Rusia nu erau multumiti de modul in care opera batalionul din care faceau parte si nici locuitorii din zona nu erau prea incanatati de prezenta acestora.

Marturiile unui voluntar rus in Ucraina: Cum sunt recrutati, platiti si antrenati recrutii FSB

"Nu avem nevoie de Putin si nu vrem sa facem parte din Rusia", i-a spus o femeie lui Bondo Dorovskik.

Multi dintre cei care erau in brigada lui nu se interesau de politica, erau niste infractori, cautau doar aventura sau se foloseasca de violenta, a marturisit omul de afaceri.

Dupa ce s-a intors, Dorovskik i-a sfatuit pe voluntarii doritori sa nu se duca in Donbas.

"Este un patriotism fals. Nu e niciun fel de Rusie acolo. In schimb, are loc o adevarata agresiune. Mai mult, daca te duci, vei face parte dintr-o banda criminala", a spus acesta, adaugand ca, daca Moscova nu s-ar fi implicat in estul Ucrainei, acum ar fi fost pace si nu ar mai fi murit mii de oameni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#soldati rusi Ucraina, #luptatori rusi Ucraina, #implicare Moscova Ucraina , #Ucraina