Diplomatia fotbalului: Zeci de sefi de stat la finala Campionatului Mondial

Autor: Ana Ilie
Duminica, 13 Iulie 2014, ora 09:46
5244 citiri
Diplomatia fotbalului: Zeci de sefi de stat la finala Campionatului Mondial

La finala de duminica seara a Campionatului Mondial de fotbal vor participa zeci de lideri ai statelor lumii. De la liderii germani - cancelarul Angela Merkel si presedintele Joachim Gauck, la presedintele ungar, Janos Ader, presedintele rus, Vladimir Putin, lideri din Finlanda, Congo, Uruguay si alte state.

Marele absent va fi insa presedintele ucrainean, Petro Porosenko. Initial, Brazilia confirmase prezenta acestuia, insa presedintia ucraineana a precizat ca liderul de la Kiev nu poate participa la finala CM atata vreme cat tara este tulburata de violentele separatiste din est.

Observatorii sperau ca finala braziliana a CM sa fie prilejul pentru o manifestare a diplomatiei fotbalului, scrie AP.

Ambii sefi urmau sa se afle in stadionul Maracana, in zona VIP, si o discutie in acest cadru relaxat ar fi putut declansa o noua runda de discutii de pace pe marginea incetarii conflictului dintre fortele pro-ruse si pro-occidentale din estul Ucrainei, scrie sursa citata.

Porosenko l-a sunat pe Traian Basescu: Discutii despre criza din Ucraina si operatiunea antiterorista

"Se vor afla in aceeasi zona, pe acelasi etaj. Se vor intalni? Cine stie?", a spus o sursa din guvernul brazilian, care a detaliat ca Porosenko a fost convins de cancelarul german Angela Merkel sa participe la meci. Merkel, alaturi de liderul francez, Francois Hollande, este forta principala din spatele negocierilor de pace pentru Ucraina.

Ucraina, in prag de razboi: Fortele ucrainene au recucerit doua orase

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care il insoteste pe Putin in Argentina, inainte de vizita in Brazilia, pentru o intalnire a statelor BRICS, a spus ca o intalnire cu Porosenko nu este pe agenda, insa a lasat o portita deschisa in acest sens, amintind ca Putin este deschis unor discutii pe tema Ucrainei, oricand, oriunde.

Se stie limpede ca Putin va avea o intalnire cu Merkel si ca va participa la pranzul de dinainte de meci organizat de presedintia Braziliei pentru sefii de stat prezenti la finala CM.

Tensiunile dintre Rusia si Ucraina au escaladat in februarie, dupa ce protestele populare au condus la indepartarea presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Rusia, nemultumita e schimbarea de la Kiev, a preluat controlul peninsulei ucrainene Crimeea si, potrivit ucrainenilor, a alimentat tensiunile separatiste din zonele estice continentale ale Ucrainei.

De atunci, peste 400 de persoane au murit in luptele dintre separatistii pro-rusi si armata ucraineana, iar zeci de mii de oameni au fost dezradacinati.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Putin Porosenko intalnire fotbal, #Putin Porosenko finala Campionat Mondial , #Ucraina