Discutii "foarte dure" intre Putin si Porosenko la Minsk: Ce si-au spus intre patru ochi

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 August 2014, ora 08:19
13488 citiri
Discutii "foarte dure" intre Putin si Porosenko la Minsk: Ce si-au spus intre patru ochi

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a promis, dupa discutii tarzii, marti noaptea, cu presedintele rus Vladimir Putin ca va lucra la un plan urgent de incetare a focului, pentru a dezamorsa conflictul din estul separatist al tarii.

Primele discutii directe din iunie incoace intre cei doi lideri au fost descrise de Putin drept pozitive, insa liderul de la Kremlin a aratat ca nu e treaba Rusiei sa detalieze termenii armistitiului, scrie Reuters.

Putin insista ca separatistii sa fie parte la orice negociere de pace

"Nu am discutat consistent acest lucru si noi, Rusia, nu putem discuta consistent conditiile unei incetari a focului, ale unui acord intre Kiev, Donetk si Luhansk. Nu este treaba noastra, este a Ucrainei", a declarat Putin miercuri dimineata.

"Putem doar sa contribuim la crearea unei situatii de incredere pentru un posibil, si, in opinia mea, extrem necesar proces de negociere", a mai spus Putin.

La randul sau, Porosenko, la finalul celor doua ore de discutii fata in fata cu Putin, pe care le-a descris drept "foarte dure si complexe", a spus: "O foaie de parcurs va fi pregatita pentru a obtine cat de curand posibil un regim de incetare a focului catre trebuie sa fie bilateral".

In pofida tonului optimist, comenteaza sursa citata, ramane neclar cum vor raspunde rebelii la ideea de armistitiu, cat de curand poate fi incheiat si cat de mult poate dura.

Cum Putin insista ca detaliile incetarii focului sunt o chestiune interna a Kievului, inseamna ca nu s-a inregistrat niciun progres in ceea ce priveste un punct fundamental asupra caruia Ucraina si Rusia nu se inteleg. Ucraina acuza Moscova ca trimite arme si luptatori pentru a ajuta rebelii, in vreme ce Rusia neaga acest lucru.

O chestiune asupra careia cei doi lideri s-au inteles totusi a fost necesitatea reluarii discutiilor pe tema livrarilor de gaze rusesti in Ucraina.

Negocierile Rusia-Ucraina, un esec: Putin l-a luat pe Porosenko la o discutie intre patru ochi

Tete-a-tete dupa sase ore de discutii lipsite de succes

Discutiile intre patru ochi au fost precedate de sase ore de discutii intr-un format mai amplu, pe tema incheierii conflictului in estul Ucrainei, care insa s-au soldat cu un esec.

Discutiile de marti s-au incheiat cu o lista de cereri, in loc de un armistitiu, asa cum ceruse cancelarul german Angela Merkel.

Petro Porosenko a spus, marti, ca singura metoda eficienta pentru a pune capat varsarii de sange din estul tarii reprezinta intarirea controalelor la granita cu Rusia si incetarea furnizarii de arme rebelilor.

In schimb, Vladimir Putin a cerut ca rusilor sa li se permita sa se intalneasca pasnic cu reprezentanti ai populatiei rusofone din Ucraina.

Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, a transmis ca liderii au convenit asupra nevoii detensionarii conflictului din estul Ucrainei, insa diferentele fundamentale raman.

Dupa circa sase ore de negocieri cu omologii lor din Belarus si Kazahstan, precum si cu oficiali ai Uniunii Europene, liderii de la Kiev si Moscova au inceput o intalnire intre patru ochi.

Porosenko se intalneste cu Putin: Summit-ul care decide soarta lumii si a Europei

Printre oficialii europeni care au participat la reuniunea celor patru sefi de state din fosta URSS s-a numarat si sefa diplomatiei Uniunii Europene, Catherine Ashton.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Putin Porosenko discutii Minsk, #Putin Porosenko negocieri separatisti, #criza Ucraina Putin Porosenko , #Ucraina