Dispute intre Bucuresti si Kiev din cauza unei insule?

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 14:22
2174 citiri
Dispute intre Bucuresti si Kiev din cauza unei insule?

O mica insula nelocuita, din Ucraina, ar putea deveni a Romaniei in cazul in care linia de granita dintre cele doua tari, care se afla pe rau, va fi schimbata.

Aplicarea principiilor prevazute de Tratatul dintre Romania si Ucraina poate conduce la schimbarea apartenentei unor insulite, in functie de traseul actual al senalului navigabil, afirma Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Precizarile MAE vin dupa ce presa din Ucraina a scris miercuri ca intre Bucuresti si Kiev exista o disputa teritoriala din cauza ca Romania are pretentii teritoriale asupra Insulei Maican.

Aceasta insula nu este locuita, se afla intre orasele Chilia si Vilkovo si constituie element de frontiera pentru partea ucraineana. Potrivit prevederilor dreptului international, atunci cand granita dintre tari este situata pe un rau, ea se traseaza pe senalul navigabil, daca partile nu convin altfel.

Ucrainenii acuza Romania ca emite pretentii teritoriale asupra unei insule de pe Dunare

In urma cu un an romanii au vorbit pentru prima oara despre posibilitatea mutarii granitei, ceea ce ar presupune ca Maican sa devina teritoriu romanesc.

Potrivit Ministerului de Externe, activitatea Comisiei mixte de frontiera romano-ucrianeana este in curs de desfasurare. Acest organism are ca sarcina verificarea traseului frontierei comune si intocmirea unei documentatii de frontiera, care o va inlocui pe cea datand din anii '70. Cea mai recenta reuniune a Comisiei a avut loc la Radauti, in perioada 15-18 decembrie 2009.

"Comisia analizeaza si situatia frontierei pe cursurile de apa. Dupa cum a aratat delegatia romana in cadrul discutiilor, in conformitate cu principiile aplicabile, consacrate in Tratatul dintre Romania si Ucraina semnat in 2003, frontiera pe cursurile de apa dintre cele doua tari urmeaza mijlocul senalului navigabil principal (pe apele de frontiera navigabile) si respectiv mijlocul panzei de apa (pe apele de frontiera nenavigabile)", se arata in comunicatul MAE, remis Ziare.com.

Cotidianul Segodnea a citat miercuri un deputat al Blocului Iulia Timosenko, potrivit caruia in interesul Romaniei de a revendica insula Maican exista si un aspect economic, legat de Canalul Bistroe. Daca s-ar muta granita, coridorul navigabil ar deveni de uz general si taxele incasate de Ucraina s-ar imparti.

Insa, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca aceasta problematica nu are o legatura directa cu realizarea de catre partea ucraineana a unui canal de navigatie de mare adancime in Delta Dunarii.

Comisia mixta de frontiera romano-ucraineana este infiintata in baza Tratatului dintre Romania si Ucraina privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in problemele de frontiera si semnat la Cernauti, la 17 iunie 2003.

Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului, nu a vrut sa comenteze acest subiect. El a declarat pentru Ziare.com ca nu are informatii despre acest scandal si ne-a sfatuit sa ne adresam Ministerului Afacerilor Externe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#insula Ucraina Bucuresti Kiev, #disputa Bucuresti Kiev insula , #Ucraina