Doi ani de la EuroMaidan - Ucraina comemoreaza cu spargeri de banci si criza politica

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Februarie 2016, ora 20:10
4629 citiri
Doi ani de la EuroMaidan - Ucraina comemoreaza cu spargeri de banci si criza politica
Foto: Arhiva Ziare.com

Cateva sute de ucraineni au marcat, sambata, aniversarea a doi ani de la revolutia sangeroasa ce a dus la indepartarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Manifestarea are loc pe fondul unei crize politice profunde.

Presedintele Petro Porosenko insotit de sotia sa a venit de dimineata pentru a aprinde luminile la o cruce ridicata in memoria celor 100 de persoane ucise in protestele EuroMaidan, scrie AFP, citata de Yahoo.

Criza politica in Ucraina: Partidul Iuliei Timosenko se retrage din coalitia de la putere

Sute de kieveni s-au indreptat spre Piata Independentei, punctul central al protestelor din urma cu doi ani, pentru a depune flori si lumanari. Multi si-au exprimat indignarea fata de criza politica. "Sigur ca suntem dezamagiti de multe lucruri dar mai avem speranta", a spus Tatiana, care purta pe umeri steagul ucrainean. "Ceva se schimba - lent, dar se schimba, si asta e in sine o victorie", a mai spus ea, cu lacrimi in ochi.

Un varstnic care a depus trei garoafe la monumentul dedicat celor morti a avertizat ca "daca Guvernul nostru nu isi schimba atitudinea fata de situatie, vom avea de facut niste pasi radicali. Un al treilea Maidan e oricand posibil. Oamenii au realizat ca pot aduce pe oricine la putere si ii pot rasturna oricand. Oamenii au realizat ca sunt puternici".

Cateva persoane au participat sambata la acte de violenta impotriva unor banci ruse din Kiev. Interfax a scris ca activistii unui batalion teritorial de aparare au aruncat cu pietre si vopsea verde intr-un sediu al bancii ruse Alfa-Bank. Atacatorii au spart geamurile si au produs pagube in interior. Nicio persoana nu a fost ranita in acest incident.

A fost atacata la fel si o filiala a bancii ruse Sberbank si atacatorii s-au indreptat si impotriva birourilor companiei SCM, detinuta de omul de afaceri Rinat Ahmetov.

Ucraina este in plina criza politica, in conditiile in care coalitia pro-occidentala este in prag de destramare. Standardul de viata a scazut dramatic in tara, pe masura ce moneda s-a depreciat, si multi simt ca le-au fost tradate sperantele. La atmosfera sumbra se adauga faptul ca Rusia a anexat peninsula Crimeea si a alimentat conflictul separatist din est, soldat cu cel putin 9000 de morti.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Ucraina doi ani Maidan, #Ucraina aniversare revolutie, #Ucraina sedii banci ruse , #Ucraina