Donetk si Lugansk, declarate "teritorii aflate temporar sub ocupatie"

Marti, 17 Martie 2015, ora 20:05
3925 citiri
Donetk si Lugansk, declarate "teritorii aflate temporar sub ocupatie"
Foto: hepta.ro

Parlamentul Ucrainei a adoptat marti un proiect de lege conform caruia republicile populare autoproclamate Donetk si Lugansk sunt declarate "teritorii aflate temporar sub ocupatie".

In favoarea documentului au votat 280 de deputati, dintr-un minim necesar de voturi de 226, informeaza agentiile de presa TASS si Unian.

Armistitiu in Ucraina: Separatistii spun ca nu a avut loc incetarea focului

Potrivit documentului, acest statut va ramane in vigoare "pana in momentul retragerii de pe teritoriul Ucrainei a tuturor formatiunilor militare ilegale si a tehnicii militare, precum si a combatantilor si mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei si pana la restabilirea totala a controlului Ucrainei asupra frontierelor de stat".

De asemenea, parlamentul ucrainean a adoptat o lista a raioanelor din regiunea Donbas carora le va fi conferit un statut special de autoguvernare locala. In favoarea acestui proiect, inaintat de presedintele Porosenko, au votat 296 de deputati.

Premierul Ucrainei cere plasarea fortelor armate in stare de alerta

Conform respectivului document, printre teritoriile care vor beneficia temporar de acest statut special se numara raioanele sau acele parti din ele - orase, sate si catune - care sunt situate "intre granita de stat a Ucrainei cu Federatia Rusa, linia de coasta a Marii Azov si linia care este precizata printr-o completare la aceasta decizie, care corespunde Memorandumului de la Minsk din 19 septembrie 2014".

Respectiva decizie va intra in vigoare din ziua cand va fi publicata in mod oficial, adoptarea ei fiind una dintre obligatiile Kievului prevazute de Protocolul de la Minsk din 5 septembrie 2014, de Memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014 si de Complexul de masuri din 12 februarie 2015 pentru indeplinirea acordurilor de la Minsk referitoare la reglementarea situatiei din regiunea Donbas.

Proiectul acestei din urma legi a starnit dispute intre diferite fractiuni parlamentare, care au fost solutionate la nivelul liderilor lor, ceea ce a intarziat reuniunea de marti a parlamentului, precizeaza agentia de presa ucraineana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Strategia geopolitică a multor state s-a schimbat odată cu începerea invaziei lui Putin din Ucraina, iar altele o modelează în funcție de dinamica regională și de interesele proprii. Rusia...
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Forțele ruse au zădărnicit contraofensiva Kievului vara trecută și au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în 2024, câștigând aproximativ 400 de kilometri pătrați în Ucraina....
#Donetk Lugansk teritorii ocupatie, #razboi Ucraina , #Ucraina