Drama evreilor din estul Ucrainei: Speriati de ce ar putea face Rusia

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 11:10
3871 citiri
Drama evreilor din estul Ucrainei: Speriati de ce ar putea face Rusia
Foto: veooz.com

In orasul Donetk, din Ucraina, au circulat materiale imprimate prin care asa-numitele "autoritati" le cereau evreilor sa se inregistreze oficial si sa plateasca o taxa, altfel riscau deportarea.

Ca urmare a acestui gest al separatistilor prorusi, evreii care traiesc in regiunea estica a tarii vor acum sa plece in Israel, fiind tot mai ingrijorati pentru siguranta lor, scrie Daily Mail. In adresa respectiva se solicita ca persoanele de peste 16 ani, care au origine evreiasca, sa se inregistreze in fata autoritatilor, ceea ce a avut darul de a-i soca pe membrii comunitatii. In plus, cei care urmau sa faca acest lucru erau nevoiti sa plateasca si o taxa de 50 de euro.

Scenariu rupt din Holocaust la Donetk: Evrei amenintati cu deportarea si confiscarea proprietatilor

Separatistii care au pus stapanire pe mai multe cladiri din oras spun ca totul este un fals pus la cale de adversarii lor. Totusi, evreii din Donetk se tem de o invazie ruseasca, sustine Alexander Ivancenko, cel care care conduce Sohnut, o organizatie ce ii ajuta pe oamenii care vor sa plece in Israel. El spune ca multi ii cer asistenta pentru a putea pleca din Ucraina.

Masuri dure in Ucraina dupa amenitarile la adresa evreilor: Nemernicii vor plati

Probleme tot mai mari pentru evreii din Donetk

In Donetk traiesc in prezent 17.000 de evrei, unii dintre acestia cerand si sprijinul ambasadei israeliene din Kiev. Minoritatea evreiasca se teme din cauza posibilitatii ca razboiul sa izbucneasca pe teritoriul fostei tari sovietice.

In plus, miscarea antisemita este tot mai puternica in aceasta zona a Ucrainei. Un supravietuitor al Holocaustului, Sam Pivnik (86 de ani) chiar i-a indemnat sa plece in tara lor de origine.

El a reusit sa scape din lagarul de la Auschwitz si traieste in prezent la Londra.

"Evreii nu au loc in Ucraina deoarece nimic nu s-a schimbat si, atat timp cat ei vor ramane acolo, nimic nu se va schimba", a declarat batranul.

Ivancenko sustine ca unii sunt prorusi, iar altii sustin pozitia Ucrainei, insa toti se confrunta cu pericolul tot mai crescut al antisemitismului. Barbatul marturiseste ca in oras au aparut si afise cu mesaje negative adresate acestei minoritati.

Amintiri neplacute

Rusia are o istorie indelungata in privinta discriminarii evreilor. Printre altele, intre anii 1881-1884 s-au inregistrat cele mai grave persecutii, la Kiev, Varsovia si Odessa. Intre 1903 si 1906 au murit mii de evrei in timpul pogromurilor, la Odessa (in 1905) fiind ucise 2.500 de persoane.

Astfel, nu mai putin de doua milioane de evrei au ales varianta emigrarii in SUA, intre anii 1800-1900. Sovieticii au fost si ei acuzati de persecutarea acestei populatii, ceea ce s-a intamplat si in tarile aflate sub sfera de influenta a URSS-ului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#criza Ucraina Rusia, #Donetk Ucraina evrei, #Rusia Ucraina razboi , #Ucraina