Europa, trezeste-te, asa a inceput si Al Doilea Razboi Mondial - avertisment de la Moscova

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 12:22
32496 citiri
Europa, trezeste-te, asa a inceput si Al Doilea Razboi Mondial - avertisment de la Moscova
Foto: Itar-Tass

La 75 de ani de cand Adolf Hitler a inceput Al Doilea Razboi Mondial in Europa prin invadarea Poloniei, Vladimir Putin incepe un alt razboi in Europa, cu invazia sa in Ucraina.

Istoriile acestor conflicte si comportamentul din spatele celor doua agresiuni sunt similare, in opinia istoricului rus si analistului politic de la Moscova Boris Sokolov, care a scris un editorial pe site-ul rusesc grani.ru, preluat de blogul de specialitate Window on Eurasia.

Scriitor britanic, despre Ucraina: Este probabil inceputul celui de-al Treilea Razboi Mondial

Sokolov scoate in evidenta faptul ca Al Doilea Razboi Mondial a fost posibil nu numai din cauza Pactului Molotov-Ribbentrop, care i-a permis lui Hitler sa evite un razboi pe doua fronturi de la bun inceput, dar si prin invocarea de catre liderul nazist a notiunii de "minoritati germane asuprite", la care s-au adaugat eforturile Angliei si Frantei de a evita conflictul.

Putin, tot mai des comparat cu Hitler

La randul sau, Putin a invocat asa-zisul "statut oprimat al etnicilor rusi si al vorbitorilor de limba rusa din estul Ucrainei" pentru a-si justifica actiunile militare, scrie analistul, care considera ca presedintele rus a exploatat cu istetime dorinta puterilor vestice de a evita orice conflict cu Moscova, ce ar putea dauna armoniei economice si politice din viitor.

Cea mai mare problema a Europei: Cum oprim razboiul cu Rusia nucleara?

Cu siguranta, exista si diferente importante, nu in ultimul rand statutul si atitudinea rusilor din Ucraina, care nu seamana cu ale minoritatii germane din Polonia sau din alte tari. Spre deosebire de germanii de acum 75 de ani, rusii din Ucraina nu sunt privati de niciun drept si se opun in mare parte de fie absorbiti de Rusia, continua Boris Sokolov.

Exista, de asemenea, diferente si intre modurile in care Hitler si Putin se folosesc de forta. Liderul nazist, in mod deschis si fara nicio rusine, s-a folosit de forta pentru a invada Polonia. In contrast, Putin si regimul sau au incercat sa ascunda tot ceea ce fac, iar, cand nu au mai putut masca, pur si simplu au mintit in legatura cu ce se intampla in realitate in estul Ucrainei, puncteaza istoricul.

Putin, intoarcerea nazismului - cum reinvie "bestia" anii dinaintea razboiului

Un lucru este cert: armata rusa a invadat

"Dar un lucru este cert: armata rusa a intrat pe teritoriul Ucrainei. Rusia este agresorul. Iar rusii trebuie sa recunoasca faptul ca tara lor a atacat un stat vecin si ca, astazi, ucrainenii sunt polonezii din septembrie 1939", noteaza Sokolov.

Avand in vedere succesul pe care l-a avut in estul Ucrainei in ultimele sase luni, "de ce a mai trimis Putin armata pana la urma?", se intreaba comentatorul de la Moscova. Raspunsul este simplu: "Lui Putin nu ii place sa piarda, iar cucerirea Donetkului si Luhanskului de catre ucraineni a fost considerata in Rusia, precum si in restul lumii, infrangerea lui".

Un presedinte european il acuza pe Putin: Face exact ca Hitler si Stalin

La 75 de ani de la invadarea Poloniei de catre Hitler, "nu mai putin de 10.000 de soldati ai armatei ruse" au invadat Ucraina si lupta pe teritoriul acestei tari, potrivit analistului politic, si chiar au succes, pentru ca liderii militari ucraineni nu s-au gandit ca Putin va trimite trupe ale armatei ruse, cu armamentele lor avansate.

Cursul actiunilor militare de acolo "depinde de comportamentul lui Putin", adauga expertul. Daca mentine fortele ruse la nivelul actual sau daca le suplimenteaza doar putin, ucrainenii ar mai putea rezista numai cateva luni, iar apoi "ar fi fortati inevitabil sa faca pace", avand in vedere epuizarea capacitatii militare in absenta ajutorului din afara.

"Conflict inghetat" in est?

In acest caz, Kievul nu va mai putea decat sa spere la crearea unui nou "conflict inghetat" in estul Ucrainei, pe care Moscova sa il poata exploata impotriva Guvernului ucrainean, asa cum a facut pana acum cu Transnistria impotriva Chisinaului si cu Abhazia si Osetia de Sud impotriva conducerii georgiane de la Tbilisi.

Hillary Clinton: Ce face Putin in Crimeea e la fel cu ce a facut Hitler pentru germanii din Romania

In acelasi timp, precizeaza analistul, "Putin va continua sa destabilizeze Ucraina, inclusiv prin metode teroriste si de diversiune, sperand sa aduca la putere in Kiev un guvern-marioneta prorus".

Totusi, "mai exista o varianta si mai periculoasa", continua Sokolov. "Putin ar putea folosi un grup si mai mare de forte rusesti, de pana la 50.000-60.000 de barbati. In acest caz, armata ucraineana nu ar putea rezista mai mult de o luna, iar teritoriul sau ar fi ocupat de trupele de la Moscova, in timp ce un fel de marioneta a Kremlinului ar conduce de la Kiev".

Oricare dintre aceste variante ar avea "consecinte catastrofale pentru sistemul de relatii internationale din prezent. Sub amenintarea agresiunii, aproape la fel ca in 1939, ar fi toate republicile post-sovietive si Europa de Est. Pentru a preveni asa ceva, Occidentul mai are la dispozitie foarte putin timp", puncteaza istoricul.

Occidentul tace

Totusi, actiunile lui Obama, Merkel, Hollande si Cameron "amintesc mai mult de atitudinea lui Chamberlain si a lui Daladier la Munchen", decat de cea a lui Churchill, care a cerut infruntarea lui Hitler. Si ar trebui sa ne amintim ca, in septembrie 1939, nici Anglia, nici Franta nu au ajutat direct Polonia dupa ce Hitler a invadat.

Merkel, cu mustata lui Hitler si in ipostaze naziste (Galerie foto)

Cu toate ca Europa si Statele Unite au recunoscut, in sfarsit, ca Putin a trimis trupe in Ucraina, nu au raspuns imediat, ci au spus pur si simplu ca vor face ceva daca Putin nu se opreste.

"Daca Europa si NATO continua sa ofere raspunsuri lente la aceste probleme vitale, risca sa ajunga o Liga a Natiunilor fara putere, care in trecut nu a fost in stare sa opreasca Al Doilea Razboi Mondial", conchide Sokolov.

Avertismentul lui Putin care trimite o undă de șoc în Occident: Nimeni nu va reuși niciodată
Avertismentul lui Putin care trimite o undă de șoc în Occident: Nimeni nu va reuși niciodată
Vladimir Putin a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile prezidențiale din Rusia, cu peste 87% din voturi, asigurându-și al cincilea mandat la conducerea țării. Însă acum, liderul de...
Un expert american a descifrat victoria orchestrată a lui Putin: 5 lucruri nevăzute ce au ieșit la suprafață în Rusia
Un expert american a descifrat victoria orchestrată a lui Putin: 5 lucruri nevăzute ce au ieșit la suprafață în Rusia
Președintele Vladimir Putin a ieșit câștigător din votul prezidențial de trei zile, organizat în țara sa, declarând că victoria sa copleșitoare a reprezentat un mandat public de a...
#razboi Ucraina, #razboi Ucraian Rusia, #razboi mondial Ucraina , #Ucraina