Expert politic rus: SUA stau in spatele conflictului din Ucraina

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 21:57
3851 citiri

Expertul politic Serghei Karaganov, purtatorul de cuvant al anumitor cercuri ale administratiei Kremlin, spune ca Statele Unite stau in spatele conflictului din Ucraina, pretext pentru a incepe un "Afganistan 2" pentru Rusia.

Expertul rus explica insa ca nu exista nicio dovada directa, ci doar indirecta, vorbind chiar si de eforturile depuse de SUA pentru "a reduce stralucirea Rusiei", atragand tara in conflictul cu Ucraina, se arata intr-o analiza pe EuroMaidan Press.

Pentru un cititor ucrainean, o asemenea declaratie pare in mod legitim absurda. Pentru ca ce au de a face Statele Unite cu asta, daca Revolutia Ucraineana a Demnitatii a fost o revolta a societatii impotriva regimului complet corupt, care a tras tara intr-un vid economic? In plus, de ce Karaganov pare sa evite explicatii aparent simple si evidente?

Raspunsul ar fi, dupa cum a spus faimosul economist John Maynard Keynes, ca ganditorii din trecut au o influenta importanta asupra politicienilor: "O au cand au dreptate si cand se insala".

Presa rusa pretinde ca in Ucraina a inceput al Treilea Razboi Mondial

Istoricul american Arthur Schlezinger Jr. scrie, in lucrarea sa fundamentala, "Ciclurile istoriei americane", ca si daca America devine Statele Unite Socialiste, va continua sa lupte pentru Golful Persic care le furnizeaza petrol si pentru animozitatea cu Rusia.

Este logic, prin urmare, de presupus ca aceste "idei" ii conduc pe liderii politici mondiali care au incredere in "consilierii" lor, inclusiv Vladimir Putin.

De asemenea, este mai comoda ideea ca toate probleme unei tari vin nu din politici economice ineficiente, ci dintr-o conspiratie in randul elitelor occidentale. Toate problemele referitoare la proviziile de resurse energetice sunt rezolvate de Occident si Rusia bazandu-se pe cooperarea comerciala reciproc benefica. Si nu s-ar fi schimbat, daca rusii nu ar fi recurs la conflict si la ruperea legaturilor dintre cele doua tari.

Elitele ucrainene ar trebui sa concluzioneze ca politicienii rusi moderni si cei care ii vor inlocui vor fi guvernati de aceasta doctrina geopolitica pentru mult timp, in timp ce aproba decizii practice.

In plus, orice politici internationale ale Guvernului Ucrainei ar trebui sa ia in calcul de aceste "fobii geopolitice" ale oficialilor rusi. Autorul articolului noteaza ca, in acelasi timp, liderii ucraineni ar trebui sa lupte strict si consecvent pentru alegerea valorilor occidentale drept factor cheie in dezvoltarea politica si economica a tarii.

Viitorul Ucrainei depinde esential de calitatea viitoarelor relatii cu Rusia, care ar trebui sa inceapa deja sa se dezvolte intre politicienii celor doua tari, oamenii de de afaceri si activistii culturali.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Rusia fobie SUA, #conflict Rusia Ucraina , #Ucraina