Hollande anunta anularea summitului UE-Rusia

Joi, 20 Martie 2014, ora 23:12
2588 citiri
Hollande anunta anularea summitului UE-Rusia

UE va anula, cel mai probabil, un summit programat pentru luna iunie cu Rusia, in cadrul masurilor suplimentare luate impotriva Moscovei, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Anuntul a fost facut de presedintele francez Francois Hollande, aflat joi la Bruxelles, pentru o reuniune a liderilor europeni, scrie EU Observer.

"In aceste circumstante, acest summit nu poate avea loc", a spus Hollande.

Liderii UE discuta, joi, felul in care va fi pedepsita Rusia.

Obama anunta noi sanctiuni pentru Rusia

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, tot joi, ca a semnat un nou ordin executiv care impune sanctiuni unor persoane si institutii ruse, in semn de pedeapsa pentru anexarea Crimeii.

Obama a apreciat ca actiunile Rusiei in Ucraina implica "riscuri de escaladare, amenintari la adresa securitatii" si sunt consecintele alegerilor "facute de Guvernul rus, respinse de comunitatea internationala si Guvernul ucrainean".

"Din cauza acestor alegeri SUA fac cum au spus ca vor face. Impunem sanctiuni pentru mai multi oficiali inalti din Guvernul rus, alti indivizi cu resurse si influenta care ofera sprijin material Guvernului rus, si o banca ce sustine acesti indivizi", a spus liderul de la Casa Alba, aratand ca acesta este un "raspuns la ce a facut Rusia in Crimeea".

Noi sanctiuni pentru Rusia: Lista rusilor pedepsiti de Obama

Obama a aratat ca ordinul sau executiv "impune sanctiuni unor sectoare cheie ale economiei ruse, daca e nevoie, cu toate ca pot deranja economia mondiala". "Natiunile nu pot retrasa granitele in defavoarea vecinilor lor" si "Rusia trebuie sa stie ca actiunile sale o vor izola si mai mult".

Sanctiunile impuse de Obama joi au fost anuntate inca de marti de vicepresedintele american, Joe Biden.

Declaratiile lui Biden au venit la scurt timp dupa ce presedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat legea prin care este "anexat statul independent Crimeea". El a dat asigurari ca Rusia nu va mai lua si alte teritorii. "Nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea", a afirmat el.

Parlamentul provinciei Crimeea a declarat formal independenta fata de Ucraina si a cerut alipirea la Federatia Rusa, in urma referendumului de duminica in care, potrivit rezultatelor oficiale, 96,6% dintre cetateni au cerut unirea cu Rusia.

Guvernul din Kiev a declarat ca nu recunoaste rezultatele scrutinului. Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat votul ilegal si au initiat sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni.

Potrivit rezultatelor oficiale privind referendumul din Crimeea, la vot s-au prezentat 83,1% dintre alegatori, care au votat in proportie de 96,6% pentru desprinderea de Ucraina si unirea cu Rusia. Votul a fost boicotat de minoritatea tatara din Crimeea, care reprezinta 12% din populatie.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Hollande summit UE Rusia anulat, #Hollande Rusia anexare Crimeea , #Ucraina