Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ianukovici, din Rusia: Europenilor, ati uitat cum arata fascismul?

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Martie 2014, ora 11:15
8302 citiri
Ianukovici, din Rusia: Europenilor, ati uitat cum arata fascismul?

Viktor Ianukovici a afirmat, marti, intr-o conferinta de presa, ca doreste prin iesirea sa publica sa infirme zvonurile privind moartea sa, care sunt vehiculate in Ucraina in prezent. El a aratat ca nu recunoaste noile autoritati de la Kiev si a cerut comunitatii internationale sa nu ajute puterea ilegala.

Ca si in precedenta iesire publica, Ianukovici a condamnat "faradelegile" prin care s-a instalat noua putere de la Kiev, a carei autoritate nu o recunoaste.

Ianukovici i-a numit din nou "banditi" pe membrii Guvernului de la Kiev si i-a intrebat retoric pe liderii europeni daca sunt orbi si au uitat cum arata fascismul.

"Nu am fugit din tara, vreau sa subliniez din nou, in pofida loviturii de stat nu am fugit. Am fost amenintat in tara, au esuat, si cand circumstantele o vor permite din nou ma voi intoarce", a spus acesta, reluand felul in care a plecat din Ucraina.

In opinia sa, "alegerile prezidentiale sunt nelegitime, cei care le-au anuntat, anti-constitutionalii lideri ai loviturii de stat, vreau sa le spun ca alegerile sunt ilegale si contrazic constitutia Ucrainei (...) Chiar daca au loc, alegerile vor avea loc sub controlul deplin al fortelor ilegale", a aratat Ianukovici, care a facut un "apel la comunitatea internationala sa nu sustina banditii".

Fostul presedinte ucrainean a aratat ca, in opinia sa, planul SUA de a acorda ajutor financiar noii puteri de la Kiev este ilegal. "Toata lumea stie planurile SUA sa le ofere autoritatilor noi un miliard de dolari. Din cate stiu, legile SUA interzic oferirea de ajutoare financiare autoritatilor ilegale, acolo unde presedintele a fost indepartat ilegal. SUA actioneaza ilegal si ma voi adresa Congresului si Senatului SUA sa prezinte pozitia legala asupra acestei chestiuni".

Ianukovici a facut referire si la ceea ce considera ca se va intampla in continuare in Ucraina: o inrautatire a situatiei sociale si economice si indepartarea tot mai mare a Crimeii. "Va fi o inrautatire a situatiei sociale si economice ce va afecta negativ populatia din Ucraina. Vor incerca sa dea vina pe mine pentru aceasta situatie si pe Rusia. Eu n-am niciun amestec in inrautatirea situatiei (...) Crimeea se rupe, oamenii din sudul si estul tarii cer sa le fie respectate drepturile".

Presedintele demis a incheiat declaratia cu vorbele "Gloria Ucrainei nu s-a incheiat inca!".

Este a doua iesire publica a lui Ianukovici in Rusia de cand a fugit din Ucraina, la presiunea protestelor violente de strada in urma carora 100 de persoane au murit si Opozitia a preluat puterea la Kiev.

Ianukovici sustine ca a fugit pentru a-si salva viata din Kiev si se considera inca singurul presedinte legitim al Ucrainei.

Presa rusa scria, saptamana trecuta, ca Ianukovici a facut un infarct si medicii considera ca starea politicianului este grava. Informatia nu a fost confirmata oficial.

La Kiev s-a instalat, de la fuga lui Ianukovici, un nou regim. Partidul sau, partidul Regiunilor, a pierdut majoritatea dupa ce zeci de parlamentari au trecut de partea Opozitiei. Ianukovici a fost demis in urma unui vot al Parlamentului. Presedinte interimar este Aleksandr Turcinov.

Noul regim a stabilit intoarcerea la Constitutia din 2004, care reduce puterile presedintelui, si a stabilit alegeri prezidentiale anticipate pentru 25 mai. Ianukovici a fost pus pe lista celor mai cautati si pe numele sau a fost emis un mandat de arestare.

Ianukovici sustine ca inca e presedintele Ucrainei si cere ajutor Rusiei

Intr-o prima conferinta tinuta in Rusia, la Rostov-pe-Don, Ianukovici a spus ca a fost nevoit sa fuga din tara din cauza amenintarilor la adresa sigurantei sale, afirmand ca "huliganii fascisti" au preluat puterea in Ucraina.

"Am fost fortat sa plec din cauza amenintarilor la adresa vietii mele si a familiei mele. Ucraina este condusa de nationalisti pro-fascisti, reprezentand minoritatea", a spus Ianukovici, la prima iesire publica de cand a fost demis.

Ianukovici: Am fugit din Ucraina din cauza amenintarilor. Vestul a sprijinit violentele (Video)

Fostul presedinte ucrainean a afirmat ca vrea sa lupte pentru viitorul tarii, adaugand ca trebuie organizate alegeri prezidentiale in luna decembrie 2014, dupa care sa fie adoptata o noua Constitutie.

Fostul lider de la Kiev a vorbit ca si cum s-ar afla in continuare la conducerea tarii, afirmand ca nu l-a demis nimeni si ca "vom invinge, vom trece de aceasta criza".

Ianukovici a comentat si situatia din Crimeea: "In calitate de presedinte al Ucrainei, declar ca Crimeea ar trebui sa ramana pe teritoriul Ucrainei, mentinand o autonomie extinsa". In plus, a explicat ca tot ce se intampla acum in peninsula "este o reactie naturala la lovitura de stat mafiota din Kiev".

"Ma voi intoarce in Ucraina de indata ce siguranta mea si a familiei mele poate fi garantata", a precizat Ianukovici, care a spus ca se afla in Rostov pentru ca acolo se afla un bun prieten care i-a oferit adapost.

Viktor Ianukovici a subliniat ca nu va participa la alegerile prezidentiale din 25 mai, pe care le considera ilegale.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Viktor Ianukovici Rusia, #Viktor Ianukovici Crimeea , #Ucraina