Iateniuk: Obiectivul lui Putin este sa elimine Ucraina ca stat independent

Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 12:40
3150 citiri
Iateniuk: Obiectivul lui Putin este sa elimine Ucraina ca stat independent

Scopul lui Vladimir Putin este sa "elimine Ucraina" ca stat independent, a acuzat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk, indemnand Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) sa fie garantii planului de pace in tara sa.

"Scopul lui Vladimir Putin vizeaza nu doar regiunile (separatiste din est) Donetk si Lugansk, el vrea ia intreaga Ucraina" si sa "o elimine ca stat independent", a declarat premierul ucrainean in cadrul unei conferinte internationale anuale consacrate strategiei proeuropene a Ucrainei, relateaza AFP.

Cum arata harta conflictului din Ucraina - separatistii ar fi ocupat un teritoriu crucial

"El (Putin) nu poate sa accepte ideea ca Ucraina face parte din familia europeana, vrea sa restaureze Uniunea Sovietica", a adaugat Iateniuk, in contextul in care Kievul va ratifica marti Acordul istoric de Asociere cu UE, concretizand astfel indepartarea de tutela rusa.

In opinia sa, viitoarea etapa este crearea unui "culoar" care sa asigure o legatura intre Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de catre Rusia in martie, si care va trece prin mai multe regiuni din sudul Ucrainei.

Armistitiu in Ucraina: Bombardamente la Donetk

Iateniuk a subliniat ca este "prematur" sa se vorbeasca despre o solutionare, dupa opt zile de la intrarea in vigoare a unui armistitiu semnat de Kiev cu separatistii prorusi, cu participarea Rusiei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

"Ideea de a avea un acord bilateral (de pace) cu Rusia nu este cea mai buna. Eu sustin asa-zisul format de la Geneva, cu Statele Unite, UE si Rusia. Nu suntem suficient de puternici sa purtam negocieri bilaterale cu Rusia", a adaugat el, dupa opt zile de la intrarea in vigoare a unui armistitiu incheiat la Minsk.

Armistitiul din Ucraina este o victorie pentru Putin. Luptele se vor relua

Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca inarmeaza insurgentii prorusi si ca a trimis trupe din armata rusa in estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

Ideea armistitiului incheiat la Minsk "este sa opreasca masacrul" in conflictul care dureaza de cinci luni, in care au fost omorate peste 2.700 de persoane, a declarat premierul ucrainean.

"As fi fericit ca pacea sa se instaleze in tara mea, dar intrebarea este cu ce pret", a subliniat el.

"Ne vom bate pentru tara noastra si pentru independenta noastra", a conchis Iateniuk.

Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada
Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada
Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat luni, 18 martie, că ideea liderului rus, Vladimir Putin, de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un...
Bombardamente intense în regiunea ucraineană Sumî. Dronele rusești au atacat și o rafinărie
Bombardamente intense în regiunea ucraineană Sumî. Dronele rusești au atacat și o rafinărie
Ucraina a anunțat luni, 18 martie, că a doborât 17 dintre 22 de drone şi şapte rachete lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni şi o intensificare a bombardamentelor ruse în...
#razboi Rusia Ucraina, #Putin Ucraina stat independent, #acord pace Ucraina Rusia , #Ucraina