In sfarsit, pace in Ucraina? Reactia diplomatiei romane, dupa acordul de la Minsk

Joi, 12 Februarie 2015, ora 18:35
5643 citiri
In sfarsit, pace in Ucraina? Reactia diplomatiei romane, dupa acordul de la Minsk
Foto: Hepta.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) considera ca acordul de pace de la Minsk reprezinta un prim pas pentru oprirea conflictului din estul separatist al Ucrainei.

"Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca intelegerea rezultata in urma intalnirii la varf de la Minsk din 12 februarie 2015 reprezinta un prim pas in vederea detensionarii situatiei de securitate din sud-estul Ucrainei si in directia solutionarii crizei din Ucraina", potrivit unui comunicat de presa al MAE remis Ziare.com.

Oficialii romani sunt de parere ca securitatea din Ucraina se va imbunatati, daca prevederile acordului vor fi respectate.

"In cazul aplicarii cu strictete a prevederilor sale, mai ales a deciziei de implementare a incetarii focului, incepand cu 15 februarie, de o maniera neconditionata si cuprinzatoare, intelegerea de la Minsk de astazi poate facilita imbunatatirea situatiei de securitate", se precizeaza in documentul citat.

De asemenea, MAE a informat ca ca va urmari cu atentie ca intelegerile de la Minsk sa fie implementate "neintarziat, integral si neconditionat", astfel incat sa produca rezultate concrete in teren.

Acordul de pace de la Minsk

Negocierile-maraton de la Minsk, intre presedintii Rusiei, Ucrainei si Frantei si cancelarul Germaniei, reuniti pentru a gasi o solutie la criza din Ucraina, s-au incheiat joi la pranz, dupa ce au inceput miercuri seara.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a iesit intr-o conferinta de presa, dupa mai bine de 16 ore de discutii, pentru a anunta ca s-a ajuns la o intelegere.

Putin explica prevederile acordului de la Minsk: Armistitiu, dar nu ne-am inteles pe granite (Video)

Acordul de pace la care au ajuns cei patru lideri va intra in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, fiind compus din 13 puncte. Printre acestea se numara un armistitiu complet in estul Ucrainei, care va intra in vigoare la ora locala 00:00, pe 15 februarie, precum si retragerea armelor grele, amnistie generala pentru rebeli si un schimb al tuturor prizonierilor.

Ce prevede acordul de pace de la Minsk, privind Ucraina

D.T.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#acord pace Minsk, #acord pace Ucraina MAE, #acord pace Minsk MAE , #Ucraina