Intalnire-cheie intre Obama si Merkel: Primeste Ucraina arme sa lupte cu Rusia?

Luni, 09 Februarie 2015, ora 22:08
8858 citiri
Intalnire-cheie intre Obama si Merkel: Primeste Ucraina arme sa lupte cu Rusia?
Foto: Hepta.ro

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au sustinut, intr-o conferinta de presa comuna, dupa ce au discutat la Casa Alba, ca agresiunea Rusiei fata de Ucraina nu a facut decat sa consolideze unitatea dintre Statele Unite si Europa.

Cei doi lideri s-au intalnit la Washington pentru a incerca sa construiasca un plan de pace pentru oprirea conflictului din estul separatist al Ucrainei, negocieri intense fiind purtate in acest sens si in ultimele zile intre Vladimir Putin, Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande, relateaza AP.

Desi Obama a spus ca sustine gasirea unor solutii diplomatice, liderul american a precizat ca nu exclude posibilitatea sa trimita Ucrainei armament defensiv, daca noua runda de negocieri esueaza.

Acesta a mentionat ca Statele Unite iau in calcul sa trimita Kievului echipamente de aparare, dar ca o decizie legata de armament letal este destul de indepartata la acest moment, in contextul in care Merkel si alti lideri europeni se opun vehement inarmarii fortelor ucrainene.

Cancelarul german a reiterat, in timpul conferintei, ideea ca nu vede o solutie militara pentru oprirea luptelor din Ucraina. Totusi, Merkel a spus ca, indiferent ce decide Obama, "alianta dintre Statele Unite si Europa va ramane in picioare, va continua sa ramana solida".

Statele Unite si Europa, scindare in privinta Rusiei? Ce spune John Kerry

Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si Vladimir Putin au purtat discutii vineri, la Moscova, ajungand la un acord fragil privind planul de pace pentru Ucraina. In timp de Hollande a subliniat ca planul reprezinta "o ultima sansa" pentru a evita razboiul, Merkel a marturisit ca "nu este cert" ca initiativa de pace in Ucraina prezentata vineri va avea succes.

Intalnire cu miza istorica la Moscova: Merkel spune ca "nu e cert" ca planul de pace pentru Ucraina va avea succes

Discutii au fost purtate si duminica, la acestea participand inclusiv presedintele ucrainean Petro Porosenko, iar problema va mai fi transata si la summit-ul de la Minsk, Belarus, care va avea loc miercuri.

La randul sau, Putin a declarat, luni, ca liderii occidentali au extins prezenta NATO incalcand tratate internationale si au fortat mai multe tari sa aleaga intre ei si Rusia. Putin a subliniat ca SUA si UE au incercat astfel sa "smulga" state care au facut parte din Uniunea Sovietica si sa le apropie de Alianta Nord-Atlantica.

Putin acuza din nou Occidentul pentru criza din Ucraina: A vrut sa smulga tari din fosta URSS

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#intalnire Merkel Obama, #Merkel Obama Rusia, #Merkel Obama arme Ucraina , #Ucraina